Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
We hebben een prachtige grote vijgenboom waar in het voorjaar veel vruchten aan komen. Elk jaar verheug ik me weer op een mooie oogst. Helaas hebben we nog nooit (we wonen er nu 3 jaar) één vijg kunnen eten. De vruchten worden bruin van kleur, en sommigen zien er mooi dik uit maar het vruchtvlees is niet goed.
Op aanraden van een tuincentrum hebben we een aantal keren kalk aan de bodem toegevoegd, maar ook dat mocht niet baten.
Weet iemand wat hier aan de hand is?
Er bestaan veel soorten vijgen maar volgens mij zijn ze niet allemaal eetbaar, ik heb ook 2 vijgenboompjes staan in een pot iedere jaar vijgen maar niet te eten en mijn derde vijgenboom die wel eetbare vijgen moet geven staat in volle grond een mooie boom maar er zijn tot nu toe nog geen vijgen aangekomen.
Te lage temperaturen 'swinters en regen op de vruchten in het voorjaar/zomer kan al funest zijn. De vijgen gaan breken en rotten.
Houdt er ook niet van" te nat" staan ,( de wortelen gaan toch zeer diep).
Zon en warmte aanbevolen.
De vijgeboom is een typische mediterraneo vruchtboom.
De vijgenboom staat op een zonnige plaats. Het heeft hier ook niet veel geregend. Mensen uit mijn omgeving hebben wel veel goede eetbare vijgen.
We hebben hem nooit gesnoeid. Kan dat nog een reden zijn? Of moeten we meer kalk of andere grondverbeteraars aan de grond toevoegen?
Dat is erg moeilijk. Er staan in Vlaanderen (en waarschijnlijk ook in Nl) heel wat vijgelaars die geen lekkere vruchten opleveren. Dat zijn dan vaak spontane zaailingen die iemand vanop vakantie heeft meegenomen. Dat is net hetzelfe met appels : 99% van de zaailingen van appelpitten zijn oneetbare kleine appeltjes.
Die kalk toevoegen is onzin. Weersomtandigheden de voorbije drie jaar waren perfect voor vijgen, dus dat gaat ook de reden niet zijn.
Mijn advies in zo'n geval: cut your losses, zoals ze dan zeggen, en verwijder die vijgelaar. Plant een nieuwe aan, een lekkere vijg die je makkelijk gaat vinden is de Brown Turkey. Voor 20-30 EUR koop je al een plant van 150 cm hoog in een flinke container (5-10 l). Over 5-10 jaar is die even groot als de huidige boom, met lekkere vruchten ieder jaar.