menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Diospyros Kaki

Ga naar meest recente reactie

pthomass

Pthomass

Iemand een idee waar ik zo een boompje kan kopen. Ben afkomstig van noor-oost limburg (Belgie).
vrijdag 5 juli 2019 - 11:38
danny2

Danny2

In het Genker plantencentrum staan er ook diverse rassen.
Lees eens goed op het internet welke bruikbaar zijn, de Rojo Brillante zou ik zeker niet aanplanten(is wel bijna overal te koop)
Vaniglia is volgens mij een betere optie.

groetjes danny
vrijdag 5 juli 2019 - 20:34
pthomass

Pthomass

Genker plantencentrum? Super!!
Had al gezien dat er meerdere soorten zijn ja.
Die rojo ken ik niet, maar waarom raad je die af?
vrijdag 5 juli 2019 - 22:08
Tuinprins

Tuinprins

Diospyros kaki heeft absoluut een beschutte standplaats nodig, ook de soorten die als 'winterhard' worden omschreven moeten beschut worden geplant. Verder is deze gevoelig voor late nachtvorst dus als dat voorspeld wordt dan de plant beschermen. Heb al op verschillende tuinfora gelezen dat planten die aan het uitlopen waren door late nachtvorst dood zijn gegaan.

Een betere keuze is een zelfbestuivende variant van Diospyros viginiana of een kruising tussen D. kaki en D. virginiana. Zijn veel winterharder dan D. kaki maar helaas ook gevoelig voor late nachtvorst. Zorg wel dat je een zelfbestuivende variant koopt want planten zijn in de regel tweehuizig d.w.z. mannelijk of vrouwelijk. Heel af en toe worden er zelfbestuivende varianten gevonden en deze worden dan via enten vermeerderd.

Benaamde soorten van D . virginiana / D. virginiana x D. kaki zijn alleen bij gespecialiseerde kwekerijen te koop en flink aan de prijs, bij gewone tuincentra kom je ze niet tegen. Verkrijgbaar bij o.a. demoerbeiboom.be in Oudenaarde. (Website momenteel niet bereikbaar omdat die gehackt is?).


Gegroet, de tuinprins
zaterdag 6 juli 2019 - 06:17
danny2

Danny2

Rojo Brilliante behoort tot de klasse pca, wil zeggen rijpen heel laat af, bevatten veel looizuur en zijn dus alleen eetbaar na wat koude-periode, lichte nachtvorst, enkele jaren geleden waren ze pas rijp in januari. Het gevaar zit erin dat ze bij de eerste nachtvorst lichtjes bevriezen met alle gevolgen....
Als je planten van het type pcna hebt zijn deze hard eetbaar en aldus veel vroeger, ze kunnen ook langer bewaard worden, de Vainiglia is de enige van dit type die ik tot nu toe in een tuincenter ben tegengekomen.
Hier staat de Rojo al 20 jaar gewoon in de tuin, enkel in 2009 (-24°) heeft die erstige schade opgelopen. Ze bloeien pas begin juni waardoor de schade op nachtvorst eerder gering is de jonge scheuten kunnen wel eens geraakt worden.

groetjes danny

Deze foto is van 9-01-2016 toen hingen er nog altijd een aantal vruchten op

Fruit

zaterdag 6 juli 2019 - 15:51
pthomass

Pthomass

Wauw!! Schitterende vruchten
Hoe was de smaak?
Ik heb graag de “hardere”. Moet ik dan de Vaigniglia hebben? (En dat is dan een pcna?)

zondag 7 juli 2019 - 10:55
Victor44

Victor44

Bij ' de moerbeiboom 'vind je heel wat soorten met zeer deskundige uitleg ook! Ik heb bij hem al verschillende rassen besteld met goed resultaat en groei!
maandag 8 juli 2019 - 17:24
danny2

Danny2

Als ze rijp zijn, zijn ze vrij mals maar wel lekker, eigenlijk beter dan de hardere soorten...maar helaas niet lang houdbaar
De vainiglia is inderdaad een pcna type , deze bevatten meestal enkele zaden maar niet in elke vrucht.
Nog een foto van 15-11 2018.

Fruit

maandag 8 juli 2019 - 20:41
pthomass

Pthomass

Zo jaloers...
Moet zien dat ik in het plantencentrum geraak...
zondag 14 juli 2019 - 00:23

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon