Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik ben benieuwd of jullie al ervaring hebben met de haskap/honingbes?
Voor mijn school doe ik een onderzoek naar de haskap/honingbes en wens ik met een enquête wat meer inzicht te krijgen. Ook al bent u niet bekend met de honingbes, dan kunt u mij een enorme dienst bewijzen door mijn enquête in te vullen. Daarnaast maakt u kans op een bol.com cadeaubon van €10.
Via deze manier hoop ik mensen te bereiken die interesse hebben in fruit, fruitteelt en die eventueel al bekend zijn met haskap/honingbessen. Zo wordt de spreiding zo breed mogelijk gehouden. Ik hoop dat u de tijd wil nemen om mijn enquête in te vullen. Op deze manier geeft u mij mooie inzichten en helpt u mij met afstuderen.
Link enquête:
Voor vragen over het onderzoek neemt u gerust contact op met mij via [email protected]
jep, Dat is hem. Waarom ze die honingbes noemen is mij een volkomen raadsel. Een gevalletje wishful thinking of een practical joke?
Ik heb die enquête bekeken. Dit lijkt veel meer op een marktonderzoek van een producent die een nieuw product op de markt wil brengen dan een werk van een student die mensen wil bereiken met interesse in fruit en fruitteelt en die eventueel al bekend zijn met honingbes.
Dit gaat zuiver over het commerciële aspect en heeft niks, maar dan ook niks, met een, interesse in fruit of fruitteelt te maken.
@ WiPe: het emailadres heeft 'has' in de naam. 'has' staat voor Hogere Agrarische School. Ik vermoed dat het hier om een afstudeerproject van een HAS student gaat (toevalligerwijze in Den Bosch?).
Ik ben bekend met de honingbes. Die smaken goed mits ze echt rijp zijn. Het probleem is dat mensen ze vaak te vroeg oogsten. De bessen kleuren van buiten blauw maar zijn van binnen nog niet goed. Te vroeg geoogste bessen smaken wrang. Als ze aan de buitenkant blauw zijn moeten meestal nog een paar weken hangen.
Voordelen honingbes:
== extreem winterhard
== zeer vroege oogst (mei/juni)
== weinig gevoelig voor ziektes
Nadelen:
== het oogstmoment moet goed gekozen worden
== bij het plukken kunnen de bessen stuk gaan
== bloei kan zeer vroeg zijn, op een moment dat er nog weinig bestuivende insecten rondvliegen.
== kruisbestuiving met genetisch verschillende planten is nodig voor een goede opbrengst. Er moeten dus meerdere genetisch verschillende planten worden aangeplant.
== in sommige jaren nabloei in nazomer/herfst (= opbrengstverlies)
Dat neemt niet weg dat dit een zuiver marktonderzoek is waarin uitgezocht wordt wat de beste manier is om die bessen op de markt te brengen. Met tuinieren heeft dit onderzoek niks te maken.
Ik heb twee planten staan. De ene is Lonicera caerula emphyllocalix. (25 jaar oud) Die heeft vrij zure bessen, zelfs als ze volledig rijp zijn. Die zijn wel heel goed geschikt voor verwerking oa in confituur.
Van de andere,(een jaar of vijf) variëteit Morena, heb ik nog geen vruchten gehad.