Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
In de jaren 1960 had mijn oma twee hele grote stoofperen bomen staan. Ze noemde hen "winterknotsen". Die peren waren zeer groot en onregelmatig bolvormig en héél hard. Ze hadden eigenlijk geen echte peervorm. Iemand enig idee wat de naam (latijnse) van die peren zouden kunnen zijn?
Zeker geen dubbel Flip, dat is een zachte zomerpeer.
De stoofpeerrassen zijn meestal winterperen die ongestoofd zo hard zijn dat je er bij wijze van spreken iemand zou kunnen mee dood knotsen, vandaar wellicht ‘winterknotsen’.
Winterknotsen kan een lokale naam zijn voor een wijdverspreide perensoort, maar het kan ook een plaatselijke variëteit zijn die al dan niet nog bestaat...
Misschien kunnen ze je bij de Boomgaardenstichting verder helpen.
Ja, de dubbeleflip is een zachte en malse zomerpeer, die hoogstens enkele weken bewaart, zeker geen winterpeer die de naam ‘winterknots’ kan dragen.
Veel van die typische winterstoofperen zijn steenhard, helemaal het tegenovergestelde van de malse dubbele flip. Over dergelijke harde perensoort gaat het hier vast en zeker. Overigens worden die harde, rauw eigenlijk oneetbare winterstoofperen na bereiding boterzacht en overheerlijk.
Zijn het toevallig geen kweeperen? Dat zijn alleszins grote en heel harde "peren". Ze lijken niet echt op peren , eerder bolvormig zijn dan de normale perenvorm.
Allemaal bedankt voor julllie reactie. Ik heb het! Neen kweeperen waren het niet. Maar inderdaad het zal de PONDSPEER geweest zijn. Die gelijkt er helemaal op. En ze werden door oma ook een tijd bewaard. De laatste peren weet ik nog, werden geoogst in het eerste weekend van oktober, dag waarop de ganse familie op de boerderij bijeen kwam. Het vlees was hard en grof korrelig en ik diende een aardappelmesje te nemen om er stukken uit te snijden om ervan te kunnen eten. Ik was trouwens de enige die ze graag rauw at. En bij het nalezen van de eigenschappen op het internet...... die was het! Nogmaals bedankt!