menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Blauwe honinbes - Lonicer xxxx

Ga naar meest recente reactie

leerling

Leerling

Heeft iemand ervaring met honingbessoorten?

Sommige rassen zouden direct eetbaar zijn, terwijl andere alleen bruikbaar zijn voor verwerking. Heeft iemand daar ervaring mee?

De naamgeving van de blauwe honingbes is behoorlijk verwarrend. O.a. in de digituin vind je 'Lonicera caerulea kamtschatica', maar http://www.houtwal.be/vakartikels/besvruchten_morus_sambucus_vitis/plantenlonicera.htm maakt een onderscheid tussen Lonicera caerulea var. edulis en Lonicera kamschatica.

Lonicera caerulea zou uit China, het Noorden van Euro-Azië (Rusland) komen.
Lonicera kamschatica zou uit de Tsjechische Republiek, Aziatisch deel van Rusland en Oost-Siberië komen.

Er wordt overal aangeraden om minstens twee soorten honingbes aan te planten voor een betere bestuiving, maar kunnen die 2 soorten elkaar bestuiven?

Volgens http://www.fruitbomen.net/honingbes/blue-velvet/ zou Lonicera kamtschatica 'Blue Velvet' maar 25 cm hoog worden, wat leuk zou zijn als lage onderbeplanting, maar elders vind je daar 100 tot 150 cm hoogte voor.

Ik geraak er dus niet uit wijs. Vandaar de vraag naar mensen die ervaring hebben met die planten.

Heel concreet:
- welke planten heb je?
- waar heb je ze gevonden/gekocht?
- hoe hoog worden ze?
- zijn ze eetbaar uit het vuistje? (Ik heb wel gelezen dat de hele vrucht (en dus niet alleen de buitenkant) goed blauw moet zijn.)
- heb je foto's van jouw struiken?

Ook alle andere nuttige informatie is welkom.
zondag 18 januari 2015 - 01:28
Tuinprins

Tuinprins

Ik ben al een tijdje geïnteresseerd in deze planten groep. De naamgeving is echter tamelijk verwarrend. Zo kwam ik informatie tegen dat Lonicera caerulea var. edulis eetbaar is maar Lonicera caerulea niet. Op heel veel websites wordt echter de naam Lonicera caerulea gebruikt als het om de eetbare honingbes gaat.

In Canada wordt al een tijdje geëxperimenteerd met cultivars van Lonicera caerulea. De planten zijn extreem winterhard (sommige cultivars verdragen meer dan 40 graden vorst) en zijn dus zeer bruikbaar in een land dat zeer koude winters kent. Een aantal specifieke cultivars van Lonicera caerulea wordt in Canada aangeduid met de term 'haskap'. Dit woord werd door het Ainu volk uit Japan gebruikt voor de eetbare honingbes.

Een website waar je veel informatie vindt over de blauwe honingbes is:

http://ebhbasics.blogspot.nl/


Verder ook het engelstalige Wikipedia lemma voor de honingbes:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lonicera_caerulea


Tot slot ook nog de website van de Canadese Haskap Association:

http://haskap-canada.blogspot.nl/



Gegroet, de tuinprins

zondag 18 januari 2015 - 10:35
WiPe

WiPe

Ik heb sinds 1996 een struik staan van Lonicera caerula var. emphyllocalyx. De bessen zijn eetbaar, eerder zuur, maar prima geschikt voor verwerking. Vruchtzetting is beperkt, misschien omdat er maar een plant staat. Ik schat dat ik ieder jaar ongeveer een kilo bessen kan oogsten.
Twee jaar geleden heb ik dan Lonicera kamtschatica 'Morena' bijgeplant. De twee planten staan te ver uit mekaar om te kunnen zorgen voor bestuiving. Bovendien heb ik van die tweede plant nog geen vruchten kunnen oogsten.
In "Le Livre des Baies" van J de Belder en X Misonne, worden zowel Lonicera caerula als Lonicera kamtschatica uitgebreid beschreven.
zondag 18 januari 2015 - 15:43
sugar

Sugar

Ik heb drie planten staan. De bessen zijn eetbaar, maar niet écht lekker (à la krieken). En zo vroeg zijn die dingen ook niet rijp trouwens. De kamschatica is wel lekkerder dan de edulis
zondag 25 januari 2015 - 13:58
leerling

Leerling

Bedankt voor jullie antwoorden.

@Tuinprins
Inderdaad interessante links.
Ze leidden helaas ook naar "How far south can Haskap be grown? by Bob Bors", waarin gesuggereerd wordt dat de soorten die in Canada gecreëerd worden waarschijnlijk niet geschikt zijn voor ons warmere klimaat. (Eigenlijk niet echt kwaad om, omdat die soorten hier -waarschijnlijk om die reden- toch nergens te vinden zijn.)

@WIPe
'k Ben op zoek gegaan naar "Le Livre des Baies", maar die is overal uitverkocht. http://www.decitre.fr heeft het welfs over "Définitivement indisponible". En in de bibliotheken is hij ook niet te vinden.

@sugar en WIPe
Weten jullie nog waar jullie die kamtschatica gekocht hebben?
Hoe zien die planten eruit? Eerder open en los, zoals blauwe bessen, of eerder een dichtere struik? (Er zijn maar weinig foto's te vinden die de hele struik laten zien.)
maandag 26 januari 2015 - 00:09
Figo

Figo

Misschien kan je hier je licht ens opsteken:
http://www.proeftuin.info/Nl/CAT/catalogus.php

In de catalogus staan oa: Siberische blauwe bes / Blauwe honingbes

dinsdag 27 januari 2015 - 08:58
WiPe

WiPe

Ik zal van de week proberen om tijd de maken om de bewuste pagina in te scannen en door te sturen.

het is eerder een dichtere struik.

Ik heb de Lonicera caerula var kamtschatica gekoscht bij Waasland arboretum, de Lonicera kantschatica 'Morena' komt van Floralux in Dadizele, maar je kan best de link tip van Figo volgen; Die kwekerij staat ook op de tuinbeurs van Beervelde.
dinsdag 27 januari 2015 - 20:30
leerling

Leerling

Bedankt voor de tips.

Voor andere geïnteresseerden is ook dit nog een interessante link met kweektips: http://www.proeftuin.eu/Nl/KLF/Haskap_kweken.pdf
maandag 9 februari 2015 - 23:56

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon