Heeft iemand ervaring met honingbessoorten?
Sommige rassen zouden direct eetbaar zijn, terwijl andere alleen bruikbaar zijn voor verwerking. Heeft iemand daar ervaring mee?
De naamgeving van de blauwe honingbes is behoorlijk verwarrend. O.a. in de digituin vind je 'Lonicera caerulea kamtschatica', maar
http://www.houtwal.be/vakartikels/besvruchten_morus_sambucus_vitis/plantenlonicera.htm maakt een onderscheid tussen Lonicera caerulea var. edulis en Lonicera kamschatica.
Lonicera caerulea zou uit China, het Noorden van Euro-Azië (Rusland) komen.
Lonicera kamschatica zou uit de Tsjechische Republiek, Aziatisch deel van Rusland en Oost-Siberië komen.
Er wordt overal aangeraden om minstens twee soorten honingbes aan te planten voor een betere bestuiving, maar kunnen die 2 soorten elkaar bestuiven?
Volgens
http://www.fruitbomen.net/honingbes/blue-velvet/ zou Lonicera kamtschatica 'Blue Velvet' maar 25 cm hoog worden, wat leuk zou zijn als lage onderbeplanting, maar elders vind je daar 100 tot 150 cm hoogte voor.
Ik geraak er dus niet uit wijs. Vandaar de vraag naar mensen die ervaring hebben met die planten.
Heel concreet:
- welke planten heb je?
- waar heb je ze gevonden/gekocht?
- hoe hoog worden ze?
- zijn ze eetbaar uit het vuistje? (Ik heb wel gelezen dat de hele vrucht (en dus niet alleen de buitenkant) goed blauw moet zijn.)
- heb je foto's van jouw struiken?
Ook alle andere nuttige informatie is welkom.