menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Bladluizen op aardbeiplanten

Ga naar meest recente reactie

Zeppo

Zeppo

Hallo,

telkens we onze aardbeiplanten in onze glazen serre zetten, krijgen we na korte tijd last van bladluizen. Vorig jaar zaten onze planten volledig vol met witte bladluizen. We hebben die dan allemaal weggegooid en nieuwe gekocht. Die hebben we nu opnieuw in onze serre gezet, en ik merk nu dat er hier en daar opnieuw een weinig bladluizen op de onderkant van de bladeren zit, groene deze keer...

Wat kunnen wij doen om dat te verhinderen? Vorig jaar probeerden we nog met lieveheersbeestjes, maar dat was blijkbaar al te laat. Momenteel zitten er nu nog geen.

Help! Alle tips zijn meer dan welkom!
zondag 22 januari 2012 - 17:31
Pieter2

Pieter2

Zelf geen ervaring mee, maar o.a. met lieveheersbeestjes en oorwormen kan je ze biologisch aanpakken. Ook zogenaamde 'goede buren' kun je planten naast de aardbeien. Even gegoogled vond ik spinazie, radijs, peterselie, ajuin, sla, tomaat, prei, tijm,veldsla en knoflook als goede buur voor aardbeien. Daarnaast zijn er nog tal van biologische bestrijdingsmiddelen (bron: bioboer.be)

- Water: Veel luizen verdwijnen door de planten gewoon met een krachtige straal water schoon te spoelen, je sproeit ze met honderden en soms duizenden tegelijk van je plant af.

- Natuurzeep: Een oplossing met natuurzeep helpt enkele dagen. Soms wordt dit als aanvulling op een mengsel met spiritus (half water, half spiritus en enkele druppels afwasmiddel) gebruikt. De spiritus kan echter vervangen worden door zuivere ethanol, zo vermijdt je de aceton en andere toevoegingen in het spirtus-mengsel. Goed nieuws voor vruchtdragende planten: je kunt ze na zo’n besproeiing gerust eten, mits je ze goed afspoelt.

- Tabak: Leg de inhoud van een pakje tabak in een halve emmer water, laat het een dagje trekken. Zeven en met dit aftreksel sproeien. Zoals veel insecten houden bladluizen niet van nicotine. Het aanplanten van enkele tabaksplanten tussen bv kastomaten houdt bladluizen en witte vlieg op een afstand.

- Oost Indische Kers: Plaats een Oost Indische Kers bij je planten en de (zwarte) bladluizen gaan dáárnaartoe. Nadeel: ze vermenigvuldigen zich dan nog wel op de Oost Indische Kers...

- Afrikaantjes: Tagetes (stinkertjes, floeren broekjes,...) zijn indirect actief tegen bladluizen: de geur trekt zweefvliegen aan die graag bladluizen eten. Ook goudsbloem wordt hiervoor vaak genoemd.

- Insecten: Insecten die bladluizen eten zoals Lieveheersbeestjes (vooral de larven), Galmuggen en Roofkevers bestel je gewoon in een doosje bij het tuincentrum. Vraag wel na of het om inlandse soorten gaat! De larven van een lieveheersbeest eet gedurende zijn ontwikkeling tot aan het verpoppingsstadium wel zo'n 200 á 600 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet dagelijks tot 100 bladluizen op. Dat zijn er dus ruim 3.000 per maand. Nadeel: volwassen insecten vliegen weg... Beter is je tuin insectvriendelijk aan te leggen (inlandse planten, veel soorten, spreiding van bloeitijd...).

- Uien of look: een halve kilo uien in stukjeseen half uurtje in een halve liter water laten trekken en met het aftreksel de planten besproeien.

- Banaan: Een bananenschil tussen je planten leggen zou de bladluizen verjagen...

- Doodwrijven: Je wrijft met je vingers van onderen naar boven, zodat de bladluizen gevangen zitten tussen je vingers. Vervolgens knijp je ze dood en verschijnt er een groen bloed op je vingers. Hiermee smeer je opnieuw de plant in.

- Urineren: Niet de meest smakelijke methode, maar als je de getroffen planten eens goed met urine besproeit, blijken de beestjes na enkele dagen andere planten te bezoeken. Urine bevat heel wat chemische stoffen die voor bladluizen onaangenaam zijn. Opgelet, herhaal de behandeling na regenweer, anders valt het effect volledig weg.

- Bestrijd mieren: Mieren gebruiken bladluizen als melkvee en zullen de kudde 'bladkoeien' hoeden en regelmatig op andere plaatsen uitzetten en beschermen tegen predatoren. Het bestrijden van mieren, helpt dus onrechtstreeks de bladluizen onden controle te houden. Vermijdt ook hier het gebruik van insecticiden!

- Gier van brandnetels: Netels in heet water gooien en een paar dagen laten trekken. Het mengsel zeven en hiermee de planten besproeien. Rgelmatig herhalen.

- Biologische bestijdingsmiddelen uit de handel: de meeste 'biologische' bestrijdingsmiddelen tegen schadelijke insecten in de handel zijn gebaseerd op pyrethrum. Pyrethrum wordt bereid uit de bloemen van een Afrikaanse chrysantensoort. Pyrethrum heeft een aantal zeer voortreffelijke eigenschappen. Het valt in direct zonlicht binnen een paar uur spontaan uiteen in onwerkzame verbindingen. Pyrethrum is zeer giftig voor insecten. Vooral bijen zijn helaas zeer gevoelig, vliegen zijn dat iets minder en nog minder geldt dat voor kakkerlakken, vlooien en kevers. Ondanks dat het bladluizen efficiënt aanpakt, is de schadelijkheid voor nuttige insecten echter te groot. Slechts gebruiken indien het niet anders kan en dan best nog een product zonder toevoeging van piperonylbutoxide.

zondag 22 januari 2012 - 18:23
Gehenna

Gehenna

Ik hoop dat dat ook op sla slaat want deze lijst staat opgeslagen en zal zeer zeker gebruikt worden!

Dank u Pieter
maandag 23 januari 2012 - 16:09
Zeppo

Zeppo

Bedankt, Pieter, voor de vele mogelijkheden om bladluizen te lijf te gaan. Enkele daarvan kenden wij al.

Maar wat we eigenlijk echt zochten waren manieren om bladluizen te vermijden in plaats van ze moeten te bestrijden. Onze vader/schoonvader teelt al z'n leven lang aarbeien in z'n plastiek serre, en heeft tot nu toe nog nooit bladluizen gehad. Doordat hij ook niet wist hoe het komt dat wij daar wél en hij daar geen last van heeft besloten we het eens op het forum te vragen. Het is werkelijk frustrerend als je aan de plantjes de nodige zorgt besteedt, er zich bloemen en vruchten vormen, om dan te zien dat de planten helemaal ten onder gaan aan die bladluizen.

Daarom, tips om geen bladluizen meer te hebben zijn uitermate welkom!

maandag 30 januari 2012 - 08:06
Pieter2

Pieter2

Zeppo. Enkele aandachtspunten.

- Heb je een variatie aan bloeiende planten?

Zoals al aangehaald zorgen lieveheersbeestjes, zweefvliegen,... voor een natuurlijk evenwicht. Monocultuur én afwezigheid van bloeiende planten betekenen dat ziekten en plagen zeer makkelijk kunnen toeslaan. Een preventieve maatregel kan dus zijn dat je planten kunt zetten langs de aardbeien, die bloeien op het moment, of best juist voor, de bladluizen op je planten komen.

- Gebruik je chemische producten?

Als je dat gebruikt zijn die nuttige insecten afwezig, bij voorkeur geen enkele pesticide gebruiken, dus ook geen onkruidverdelgers.

- Wat is er bij je vader wat er bij jou thuis niet is?

Kijk eens naar de omgeving/tuin. Heeft hij meer bloeiende planten? Is er in de omgeving een bos/struweel of een bloemenweide waarin nuttige insecten leven?

- Staat de plant op de juiste plaats?

Hoe zit het met de bodemsoort, voeding, zonlicht, vochtigheid, zuurtegraad? Is er verschil met deze factoren t.o.v. je vader? Bekijk eens de specifieke eisen van het aardbeiras in kwestie, en ga na of je beter gekozen had voor een ander ras, of dat je bodem te basisch is, ... etc.

- En...

Ruim je tuin niet op. Bladeren laten liggen in de borders biedt overwinteringsplaatsen aan nuttige insecten. Gebruik bij voorkeur ook inheemse vaste planten en struiken. Probeer 'een natuurlijk evenwicht' na te bootsen...

maandag 30 januari 2012 - 08:34
Kriskras

Kriskras

Zeppo schreef:

witte bladluizen

Als het witte insecten waren, dan waren het geen bladluizen. Indien u witte overblijfsels zou bedoelen, dan waren restanten van bladluizen. Bladluizen zijn immers groen zoals u het hebt opgemerkt. In hun laatste levensvorm hebben ze echter het uitzicht van piepkleine zwarte vliegjes.

Overigens, en zoals reeds werd aangegeven, de enige goede methode bestaat erin een dynamisch evenwicht te scheppen. Lieveheerbeestjes, gaasvliegen en galwespen vreten bladluizen op. Er is dus altijd een minimum aan bladluizen vereist. Want als er helemaal geen bladluizen meer zijn dan verdwijnen hun belagers natuurlijk. En als er dan naderhand dan toch zo'n vliegje zijn weg gevonden heeft, dan wordt je hele hebben en houden in minder dan geen tijd aangetast door het gebrek aan natuurlijke vijanden.

Zelfde situatie zo men er met de gifspuit tegenaan zou gaan. Dan heb je de natuurlijke vijanden voor de rest van het seizoen uitgeroeid, terwijl de bladluizen na een week reeds aan een nieuwe invasie en multiplicatie beginnen.

Mijn oplossing? Elk jaar 100 larven van lieveheerbeestjes aankopen. Kost minder dan 30 euro, en men kan er voor de rest van het jaar gerust in zijn.
woensdag 1 februari 2012 - 14:42

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon