menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Goji bes

Ga naar meest recente reactie

Gehenna

Gehenna

Ik zet dus goji bessen in de tuin maar nu vind ik toch wel dat die giftig zouden zijn?

De boksdoorn behoort tot de uitgebreide familie van de nachtschades en deelt dus ook diens gifstoffen. De hele plant is dodelijk giftig met stofjes als atropine en dat levert u maag- en darmstoornissen, neurologische problemen en hartritmestoornissen op. Uiteindelijk kan een vergiftiging zeker fataal zijn voor mens en dier. Een plant om met een boog om heen te lopen, zo zou je denken en je zult hem zeker niet als heel gezond willen betitelen. Dat klopt, maar daar weet de commercie wel raad mee. Want die geven zo’n dodelijke plant gewoon een andere naam en vertellen de onwetende consument vervolgens dat hij werkt tegen allerlei lichamelijk ongemak. Dat is bij de boksdoorn ook gebeurd en in je boodschappenmand liggen dus geen giftige boksdoornbessen, maar heerlijke gezonde goji-bessen. Er is een hele geschiedenis verzonnen om aan te tonen dat die bessen zo gezond zijn: Tibetaanse monniken zouden als vele eeuwenlang die bessen gebruiken bij hun traditionele geneeskunde, maar onderzoek ter plaatse toonde aan dat die monniken in Tibet die bessen helemaal niet kenden. De bes groeit namelijk helemaal niet in Tibet want in dat bergachtige gebied is het veel te koud.
http://deepfreezer0.blogspot.com/2010/03/deel-106-boksdoorn.html

Heeft hier iemand met zekerheid een bevestiging of ontkenning van?
woensdag 9 februari 2011 - 09:23
Rita1960

Rita1960

over deze bes is al - zeer- veel geschreven op dit forum...

mss eens even zoeken??

woensdag 9 februari 2011 - 19:19
greener

Greener

Inderdaad,

Boksdoorn en Goji lijken op elkaar maar zijn 2 geheel verschillende planten!

Sebas
donderdag 10 februari 2011 - 20:48
Gehenna

Gehenna

Ja ik dacht ook te weten dat dit 2 totaal andere planten zijn. Maar met zulke berichten. Misschien om mensen af te raden die te planten aangezien er verwarring kan ontstaan? Zou kunnen.
Er wordt ook afgeraden om bessen te plukken in de duinen. Tussen duindoorn groeien klimmers met net dezelfde bessen maar wel dodelijke bessen.
donderdag 10 februari 2011 - 22:27
greener

Greener

Mee eens en Wikipedia is de betrouwbaarste bron die er is...
Helaas ben ik niet gezegend met het geheugen alle verschillende latijnse benamingen te onthouden.
Wel heb ik op meerdere sites deze verwarringen reeds gelezen en heb zelf de Goji bes in bezit.
Een collega van me woont tegen het duingebied in Hoek van Holland aan en heeft de Boksdoorn in de tuin.
Gelijkend maar in real life toch echt verschillend.
Zoek en gij zult vinden
vrijdag 11 februari 2011 - 11:00
JovanDreumel

JovanDreumel

Mij hebben ze ook planten verkocht als zijnde Gojibessen. Maar toen ik er een sneetje brood mee belegde ben ik daarna wel draaierig geworden. Ik verdenk ze ervan dat het boksdoornbessen zijn en durf ze echt niet meer te eten. Ze hangen de hele winter aan de struik. Een merel heeft er een paar geproefd en is daarna niet meer teruggekomen (wel bedenkelijk). De bessen hangen er nu nog aan. De fa. die ze mij verkocht heeft heeft ze ook niet meer in de catalogus staan. (ook bedenkelijk).
vrijdag 11 februari 2011 - 14:55
depauws

Depauws

Beste
Er zouden twee varieteiten Goji-bes zijn : de chinese en de nepalese.
Lichtje verschillen, vooral de vorm van de bladeren is verschilend: de ene heeft lintvormige bladeren, niet breder dan 5mm, de andere heeft langwerpig ovale bladeren.
Deze laatste groeit sneller en laat zich beter stekken.
Groeten
Silvain
zaterdag 12 februari 2011 - 08:05
greener

Greener

Het goji versus Boksdoorn verhaal gaat vreemder en vreemder worden:

Ik heb getracht om de verschillende linken te zoeken en ik kwam via google weer terug op het tuinadvies forum terecht.
Hier staat een verhaal, geschreven in 2007 over een forumlid die verschillende planten had bemachtigd en stekken wilde verzenden maar dit tijdelijk niet kon ivm vreemde klachten en een lichte hartaanval. Nu werd de link niet gelegd en ik ben ook absoluut geen arts maar vind dit toch frapant.

Ik heb een paar krielkippen in de tuin lopen die alles maar dan ook alles eten, zelfs pikken ze naar de giftige Brugmansia's en deze heb ik vannochtend een paar geweekte Gojibessen voorgeschoteld. Deze bessen werden NIET aangeraakt...
De kippen kennende is dit een zeer vreemd voorval wat mij dus de bessen ook zeker niet meer laat aanraken tot ik meer duidelijkheid heb.

Wel kan ik vertellen dat de Boksdoorn, voornamelijk groeiende in de buurt van de kust, gelijkend is op de Gojibes maar er zijn werkelijke verschillen.
De bladeren en de takken zijn voorzien van een witte waas, wat men vaker tegen komt bij kustplanten. Ook het blad is iets anders van vorm.

Het is dat ik via google geen geschikte foto's kan vinden en ik de linken niet meer onder de favorieten heb staan anders had ik dit beter kunnen verduidelijken.
Mijn conclusie na dit korte onderzoek is dan ook dat ik de bessen even laat voor wat ze zijn.

Als de kippen het niet eten doe ik het al helemaal niet.

Sebas
zaterdag 12 februari 2011 - 09:55
greener

Greener

Aanvulling:

De bessen die ik vannochtend heb geweekt zijn aangekocht in een "gezondheids" winkel...

Sebas
zaterdag 12 februari 2011 - 09:57
cetinel

Cetinel

hmmm ik heb goji-bes zade gezaaid....(verkregen via dit forum)
weet niet meer dan dat het om gojibessen gaat....
hoe komen we er achter welke we hebben??
maandag 21 februari 2011 - 21:15
greener

Greener

Proeven,

als je je ziek voelt worden heb je de verkeerde

Nu zonder gekheid, geen idee. In zaalingstadium al helemaal niet...

Sebas
maandag 21 februari 2011 - 21:20
cetinel

Cetinel

ik mankeer zo al vanalles,hoe weet ik dan of het mijn usual ziekelijk gedoe is of de goji
maandag 21 februari 2011 - 21:24
greener
maandag 21 februari 2011 - 21:46
Uvacrispa

Uvacrispa

Lycium barbarum en Lycium chinense zijn inderdaad twee verschillende planten. Hoewel GOJIBES gebruikt wordt voor medicinale extracten van BEIDE soorten en het onduidelijk is of er veel verschik is in inhoudstoffen in de bessen van beide soorten.
De bessen van beide bevatten wel degelijk een aantal chemische stoffen die kunnen interfereren met andere producten. Voor personen die hieraan twijfelen moeten enerzijds eens de (engelstalige) wetenschappelijke literatuur napluizen... maar er zijn ook een aantal positieve effecten vastgesteld, vooral in de strijd tegen verouderingstoxines (denk bvb. aan ziektes als Alzheimer).

Goji in China bevat vaak ook extracten van de schors van de wortels van L. chinense. De bessen worden in China steeds verwerkt met voedingsstoffen...

Ter afsluiting of je nu Boksdoornbessen plukt in de duinen en ze zelf droogt of "Gojibessen" plukt uit je eigen tuin, in zeer vele gevallen gaat het om Lycium barbarum... , wees voorzichtig met het gebruik omdat de inhoudstoffen erg kunnen variëren,... ik heb al ettelijk bessen uit de tuin zo opgesnoept en er (voorlopig) geen (negatief) effect van gezien... Maar ik ben in elk geval steeds voorzichtig met 'natuurlijke' bessen en ga ze pas gebruiken na een grondige analyse van de farmaco-toxicologische gegevens en zeker niet als geneesmiddel, dat is het domein en specvialisatie van mijn arts.

Onderscheid tussen de bessen is bijna niet te maken. Als je een plant hebt is het wel mogelijk/ Lycium barbarum heeft smalle bladeren (meer dan drie keer zo lang als breed). Lycium chinense zijn breder (minder dan drie keer zo lang als breed, met de grootste breedte tussen het midden en de top). De bloemkenmerken zoals in de flora van China uit 1994 uitgelegd worden niet als correct gezien (nl. de bloemkelk is meestal 2 lobbig, kroonlobben zijn glad, de kroonbuis is duidelijk langer dan de kroonlobben. Lycium chinense heeft gewoonlijk 3 kelklobben, kroonlobben zijn zacht behaard en de kroonbuis is even lang als de lobben -zie Flora of China 17:301-304 - 1994 editie).

hopelijk is hiermee botanische duidelijkheid verschaft voor deze bes...

Fruit

zondag 27 februari 2011 - 12:16
Gehenna

Gehenna

Er zit wel degelijk verschil op de planten

Maar iets anders! Van die bessen mag je maar AF EN TOE een handvol eten en NOOIT drank van maken met groene thee bij!

Ze zei ook dat sommige mensen er mee koken en dat raad ze ook af omdat er bij verhitting andere stoffen vrijkomen die niet zo gezond zijn en dan moet je andere planten bijvoegen om die stoffen te neutraliseren en wij zijn daar helemaal geen specialist in.

Verder moet je de amerikaanse toestanden vermijden. De manier waarop ze daar goji verkopen is dodelijk. Goji vervangt geen medicijnen en is zeker geen verjongingskuur uit de Himalaya!

Met de groeten van één van mijn Chinese contacten
woensdag 2 maart 2011 - 14:20
Uvacrispa

Uvacrispa


Er is een hele geschiedenis verzonnen om aan te tonen dat die bessen zo gezond zijn: Tibetaanse monniken zouden als vele eeuwenlang die bessen gebruiken bij hun traditionele geneeskunde, maar onderzoek ter plaatse toonde aan dat die monniken in Tibet die bessen helemaal niet kenden. De bes groeit namelijk helemaal niet in Tibet want in dat bergachtige gebied is het veel te koud.

Nog even iets rechtzetten, Lycium barbarum komt wel voor in het weste van Tibet evenals in de aangrenzende Provincies Xinjiang en Qinghai in China.
Ook Lycium ruthenicum Murr komt voor op het hoogplateau van Tibet (zie bvb. Food Chemistry, Volume 126, Issue 3, 1 June 2011, Pages 859-865,
Anthocyanins composition and antioxidant activity of wild Lycium ruthenicum Murr. from Qinghai-Tibet Plateau door Jie Zhenga, c. et al.

Het is wel correct dat er geen 'commerciële' teelt van gojibes gekend is uit Tibet...
www.proeftuin.eu
woensdag 2 maart 2011 - 19:57
cetinel

Cetinel

een zogenaamd "wondermiddel" dat er geen is dus,zoals met zovele dingen
nu weet ik niet meer wat ik ga doen,volgens sommigen zijn ze niet eens lekker,als ook de vogels ze laten staan....
maar ik heb nu toch al plantjes,dus gewoon ergens planten voor de sier dan maar?
donderdag 3 maart 2011 - 08:42
Gehenna

Gehenna

Volgens de Chinezen zijn ze wel lekker als ze vers zijn. Natuurlijk andere grond, andere temperaturen ... dat heeft invloed op de vruchten.
Maar vandaag heeft nog ene gezegd 'Carefull with goji! Don't eat it every day and never mix it with green thee or you get serious health issues and even die'
En volgens een goji exporter zijn ze net héél gezond, eet zoveel je wil, vers, gedroogd, sap ... en dan volgt het Tibetaans monnik verhaal ...
Ik geloof mijn fabrikanten die niks met goji te maken hebben maar het wel kennen en consumeren.
Conclusie: Goji lijkt me een goeie aanvulling van vitamines, een vers voedingssupplement. Meer niet.
donderdag 3 maart 2011 - 16:13
jsnauwaert

Jsnauwaert

Goji-bessen hebben tal van gezondheidsvoordelen. Het zijn zowat de voedzaamste nutriënten op deze planeet. Maar Gehenna, je kunt toch wel onderscheid maken tussen de plant - die giftig is - en de bessen zeker? Er zijn ongelooflijk veel artikels op het Internet over de goji-bessen (goji berries) en natuurlijk ook weer veel hype errond. Geloof echter maar gerust dat ze enorm veel in positieve zin kunnen doen voor je gezondheid. Zelf heb ik na dankzij deze bessen mijn jarenlange verslaving aan slaappillen volledig kunnen overwinnen. Slaap nu beter en gezonder dan ooit én zonder ooit nog slaappillen te gebruiken. Werkt ook bijvoorbeeld om bloeddruk te normaliseren, enfin, te veel om op te noemen eigenlijk. Best is de zongedroogde vorm en liefst een erkend Europees merk, wegens enig risico op misbruik van pesticiden in China.
zondag 24 juni 2012 - 17:45
BOSVROUW

BOSVROUW

Ben hier volledig mee akkoord. Eet dagelijks Gojibessen (= rode bes, veel vit. C en anti oxidanten) nooit ziek geweest. ze zijn lekker zoet,. in de winter maak ik er thee van. Gewoon heet water erover; Of boksdoornbessen van hier hetzelfde zijn, weet ik niet precies. Voor alle veiligheid, ik koop ze gedroogd in de Natuurwinkel.
zondag 24 juni 2012 - 20:50
hjwagemans

Hjwagemans

wij hebben er gekweekte in onze tuin zijn meer als twee jaar en staan in 5 liter potten zie foto. kunnen besteld owrden.

Fruit

dinsdag 14 augustus 2012 - 11:15
Bombycilla

Bombycilla

dit is reclame en zal wel verwijderd worden,hoop ik
woensdag 15 augustus 2012 - 08:04
brompot

Brompot

Die angst voor de Goji komt mij erg overdreven en paniekerig voor.
Ik eet de gedroogde bessen zelf af en toe uit de natuurwinkel.
Maar ik heb ook een grote struik in de tuin. Hij draagt ontzettend veel bloemen maar heel erg weinig besjes. In de loop van de zomer worden de bladeren zo witachtig (net als mijn Phloxen en de Guldenroede) van de schimmel (meeldauw?). Ik snoei hem 2 tot 3x per jaar flink.
De kippen zijn dol op dat groen............................ Ik eet zelf ook wel eens een blaadje als ik er langs kom.
zondag 20 september 2015 - 22:20

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon