Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Je kunt in april binnen voorzaaien, de kleine kiemplantjes verspenen en de jonge planten uitplanten in de tuin op een zonnige standplaats na de laatste nachtvorst, dus eind mei. Je kan het zaad eventueel eerst voorweken. Ik denk dat de ananaskers, Physalis peruviana, wat lager blijft en een wat nettere versie is van die oranjegele bes die 'Golden Berry' of 'Inkapruim' wordt genoemd.
Ik haspel zelf ook al die namen door elkaar: jodenkers, lampionplant, ananaskers, ananasbes, ... Daarom volg ik hier graag even mee. Feit is dat het wel woekerende 'boerenplanten' zijn die zich ferm kunnen uitbreiden via hun wortelstokken op een voedselrijke grond. Past wel in een natuurlijke border, maar een groot deel van het jaar oninteressant... Maar in het najaar, als die decoratieve vruchtjes er zijn, wil iedereen hem wel hebben, natuurlijk.
Ik heb "helaas" beiden staan bij de moestuin. Het zijn werkelijk waar erg woekerende planten en ontzettend sterk. Ik was ze vorig jaar zat en heb ze plat gespoten met onkruidgif (wat ik nog nooit heb gebruikt maar niks anders werkte...) De eerste keer een normale dosis gespoten, de planten werden wat geel doch geen probleem. Een paar weken later een dubbele dosis gebruikt (de dosis die je bijv. in een stomp van een boom kan doen om te vellen) en daar was eindelijk resultaat. Probleem was weer dat 2 maanden later de wortelstokken weer uit gingen lopen... Onkruid dus. Mocht je ze willen planten, gebruik een grote kuip of worteldoek zoals bij Bamboo's.
Volgens mij is het niet zo erg, want ik zet ze steeds op een nieuwe plaats op de groentetuin en van de vorige plek heb ik geen last. Vanmiddag of morgen ga ik er met de schop heen en steek de stengels in stukje en die ploeg ik onder en dat is alles. Wat eventueel in de zomer nog uit het zaad opkomt wordt met het onkruid weggeschoffeld.
Misschien dat een andere grondsoort hier een rol in speelt. Elk miniscuul stukje wortel dat ik laat zitten groeit weer uit tot een volwaardige plant, terwijl de plantjes uit zaad wel verwijderbaar zijn... Laten we hopen dat het bij andere zo makkelijk is als bij JovanDreumel
Waarschijnlijk ligt het aan het tijdstip. De mijne ruim ik steeds op na de winter en de stobben zouden uit zichzelf al niet meer uitlopen vanuit de wortel. Gister heb ik alle bovengrondse delen even met de bosmaaier fijngemaakt. Nu hoe ik het alleen nog onder te ploegen.
Heel vreemd aangezien ik bovenstaande ook toepas. Ruimen na de winter heeft hier absoluut geen effect. Ik ga het dit jaar weer proberen met 1x in de maand met gif bespuiten en dit dan 3 maanden volhouden.
Jullie hebben het over verschillenden planten uit het geslacht Physalis..
Physalis alkekengi is de winterharde vaste plant met rode lampionnetjes. Dese plant maakt vanuit worteluitlopers steeds nieuwe opgaande stengels, mooie lampionnetjes, maar wordt heel gouw een ware plaag!
Physalis peruviana (of Physalkis peruviana edulis) is plant die de eetbare gele physalis of kaapse kruisbes levert. Deze plant kun je als eenjarige kweken.
Physalis pubescens is ook eetbare gele bes. Deze plant kun je als eenjarige opkweken maar ook als kuipplant vorstvrij overwinteren.
Physalis ixocarpa is een tomatillo, groen of paars van kleur en rauw niet lekker, het is echter wel een onmisbaar ingredient in bepaalde mexicaanse gerechten.
De laatste drie soorten zijn geen van alle winterhard.