Hugo
Groenten
• andijvie: koelkast (1)
• aubergines: kamertemperatuur (3), niet samen met tomaten (4)
• asperges: koelkast, bij voorkeur gewikkeld in een vochtige doek
• bladselderij: koelkast
• bloemkool: koelkast
• bonen (alle soorten) en doperwten: koele berging (2)
• broccoli: koelkast
• champignons en oesterzwammen: koelkast
• courgettes: koele berging of kamertemperatuur, niet samen met tomaten (4)
• knolselderij: koelkast of koele berging
• komkommer: koele berging of kamertemperatuur, niet samen met tomaten (4)
• koolsoorten (rode, groene, witte): koelkast (bij voorkeur) of koele berging
• paprika's (rode, groene, gele): koele berging
• prei: koelkast
• schorseneren: koelkast
• spruiten: koelkast
• sla (alle soorten): koelkast
• spinazie: koelkast
• tuinkruiden: afgesneden verse tuinkruiden in de koelkast; potjes-met-wortel op kamertemperatuur
• tomaten (los of in tros): koele berging of kamertemperatuur, niet samen met aubergines, courgettesen komkommers (4)
• uien: koele berging
• witloof: koelkast
• wortelen: wortelen met loof in de koelkast; bewaarwortelen in de koele berging
Fruit
• aardbeien, bessen, frambozen en ander klein fruit: koelkast
• appelen: koelkast, niet samen met andere groenten en fruit (4)
• bananen: kamertemperatuur
• citrusvruchten: koele berging of kamertemperatuur
• kiwi's: koele berging of kamertemperatuur, niet samen met andere groenten en fruit (4)
• peren: koelkast, niet samen met groenten, appelen en klein fruit
• tropische vruchten: kamertemperatuur
Hoe lang bewaren?
Hoe lang je verse groenten kunt bewaren is afhankelijk van de soort. Hoe verser je ze gebruikt, hoe beter. Hoe langer je groenten en fruit bewaart, hoe meer vitaminen er verloren gaan.
• bladgroenten: 1 tot 2 dagen
• sperziebonen, wortelen en broccoli: 3 tot 5 dagen
• aubergines, courgettes, paprika's en winterwortels: 5 tot 7 dagen
• witloof en bloemkool: 7 tot 10 dagen
• komkommer en tomaten: 1 tot 2 weken
• gesneden groenten gebruik je best nog dezelfde dag
(1) Koelkast: tussen 3 en 7°C; bij voorkeur in de groentelade en/of de twee hoogste rekken.
(2) Koele berging: tussen 8 en 15°C, bijvoorbeeld een verluchte kleine kelder of een verluchte donkere ruimte waar de temperatuur constant koel blijft. Voorzie voldoende rekken en schappen op verschillende hoogtes.
(3) Kamertemperatuur: vanaf 12 °C, bijvoorbeeld de keuken; plaats geen producten vlak naast een warmtebron.
(4) Tomaten, rijpe appelen en kiwi's geven veel ethyleen vrij. Bewaar ze in een aparte schaal of bak. Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon waarvoor vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons gevoelig zijn en waardoor ze sneller bederven.
groetjes