Ik ben in maart van dit jaar begonnen met een 'fruittuin' en met trots maak ik nu bekent dat hij af is!
(tenminste, voor zolang het duurt) en in een fruittuin horen natuurlijk bessen! Maar wat vind u nu van bessen, wat is uw favoriet en wat kunt u voor tips geven?
Ik begin maar eens met de Rode bes, witte bes en zwarte bes; misschien beter bekent als de rode aalbes, witte aalbes en cassis bes. Of gewoon zoals we ze in NL limburgs noemen; Roeje miemere, witte miemere en zjwarte miemere.
Allemaal meer een bes voor in de diepvries en dan eten met suiker in de herfst/winter maanden. De rode bes is zurig maar ook het lekkerst van de drie, vind ik dan. De witte bes lijkt veel op de rode qua smaak maar is een beetje flauwer. De zwarte bes heeft een totaal andere smaak en is echt een jam-bes. Hij heeft ook een andere groeiwijze dan de andere twee. iemand een andere mening of nog tips over het oogsten kweken etc, laat het maar horen!
Mijn favoriet is de kruisbes. Een beetje zoeter van smaak en beter om zo op te eten. Ook is de kruisbes (of staekbaere in het NL limburgs) een beetje sappiger en heb je minder last van de pitjes. Verder heb je ook de jostabes. Een kruising tussen de zwarte bes en de groene kruisbes. Dit vind ik ook wel een leuke bes. Hij heeft geen stekels op de plant zoals de kruisbes en heeft ook nog eens lekkere vruchten.
Graag hoor ik uw informatie en mening over deze en andere bessen,
Gr Willem