menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Lei- fruitbomen

Ga naar meest recente reactie

beginnendtuinier

Beginnendtuinier

Hallo

Ik ben van plan om zo begin november een stuk of twee drie leibomen te zetten een appelsoort en een perensoort .
Maar hoe moet ik hier nu aan beginnen?
Om te beginnen welke soort bomen koop ik het beste laagstammen ofzoiets?
En zijn er rassen die jullie mij kunnen aanraden het liefste een rode zoete knapperige appel met een goede opbrengt en voor de peren ook zoete knapperige.
Ik heb al wat zitten lezen op het internet en nu lees vanalles van bestuivers die nodig zijn bij verschillende soorten maar moest ik deze nu niet bij aanplanten zou dit dan problemen geven of niet?
Hoeveel plaats voorzie ik het beste voor zo een leiboom?
En om de hoeveel meter moet ik een paal zetten en op welke afstand moeten de draden dan staan om de boom aan te laten groeien ?
Ik weet dat het veel vragen zijn en misschien komen er nog wel wat vragen maar ik zou toch het liefste zo goed mogelijk willen beginnen .

Alvast hartelijk bedankt voor de tips en uitleg
Greetz Damy
zondag 7 oktober 2007 - 21:53
Figo

Figo

Hallo Damy,
Je kan voorgevormde leibomen kopen. Ze kosten alleen nogal veel.
Ik ben zelf begonnen met boompjes van 2/3 jaar. Laagstammen uiteraard.
Kies de 3 mooiste takken om mee te beginnen. De 2 laagste moet je omlaag binden (leiden), de middelste laat je omhoog groeien om de centrale stam te vormen, waaruit de volgende "etage" zal ontstaan. In de winter snoei je de centrale harttak terug tot net onder de 2de draad. Daaruit groeit volgend seizoen de verlengenis van de harttak, maar ook zijtakken, waarvan je de 2 mooiste en best geplaatste laat uitgroeien voor je volgende "etage". De 2 takken van je onderste etage snoei je met de helft terug, om de groei te stimuleren. De volgende winter herhaal je dat voor de 3de draad, en zo tot je bovenste draad. Het vraagt dus een paar jaar voor je een volgroeide boom hebt.
Ik heb mijn onderste draad gespannen op ongeveer 50 cm (hangt beetje af van de plek waar de onderste zijtakken ontspruiten), de volgende draden telkens op 35 cm, in totaal 5 draden. Voorzie 2 à 2,50 meter per boom. Zet je palen stevig in de grond, want als de bomen volgroeid zijn en in blad vangen ze nogal wat wind. Ook als ze beladen zijn met rijp fruit komen er behoorlijke spanningen op te palen te staan.
Ik heb Summerred staan als vroege appel. Mooi rood, zoet en sappig, en elk jaar massa fruit. Oude soort is bijv Lobart's Calville of La Paix (als bewaarappel). Peren hele vroege is Bruine Kriekpeer, en als latere peer zeker Conference.
Keuze te over. Ga volgende week eens kijken in Beervelde. (www.parkvanbeervelde.be)(Je zult er gespecialiseerde kwekers vinden, zoals Calle uit Wetteren, en zeker De Linde uit Kemmel (vandaar komen trouwens bijna al mijn bomen)
Hun catalogus staat ook online. ( http://www.boomkwekerijdelinde.be)

dinsdag 9 oktober 2007 - 20:12
beginnendtuinier

Beginnendtuinier

hallo figo
hartelijk bedankt voor de zéér goede uitleg .
en als je dan de basis gevormd hebt moet je dan elk jaar gewoon terug snoeien tot op deze basis of moet ik nog ergens op letten ?
alvast bedankt
groeten Damy
woensdag 10 oktober 2007 - 14:32
Figo

Figo

Je snoeit de etagetakken elke winter tot de helft van de groei van het voorbije jaar terug.
Tegen dat je stam aan de bovenste draad komt, is de onderste etage zijn volle lengte bereikt (ongeveer1 tot 1, 50 meter aan weerszijden van de stam).
Gedurende al die jaren dat je boom verder groeit, moet je ook zomersnoei toepassen: de takjes die uit de etagetakken spruiten, snoei je terug vanaf augustus. Die waar fruit ophangt, snoei je terug tot een paar blaadjes boven de appel of peer, die waar geen fruit aanhangt, snoei je terug tot 5 à 10 cm lengte. Die dragen normaal volgend jaar vrucht. Kijk eens in een goed handboek over snoeien, onder de titel: het maken van sporen. In de cataloog van De Linde staat trouwens ook een hoofdstukje over snoeien.
mvg.
woensdag 10 oktober 2007 - 22:44
beginnendtuinier

Beginnendtuinier

oke
hartelijk bedankt met de informatie
groeten Damy
donderdag 11 oktober 2007 - 18:39
printemps

Printemps

ik heb 2jaar geleden 2 lei-bomen gekocht
dubbel U (dus kleine u in de grote U)
heb 89 euro betaald voor de 2

is inderdaad wa duurder maar is wel een pak werk om dat zo te vormen

mvg

an
zaterdag 13 oktober 2007 - 14:11
beginnendtuinier

Beginnendtuinier

ja maar mijn bedoeling is ook om het te leren
ik zit namelijk op de tuinbouwschool dur hoe meer ik kan een leer hoe beter
en zo kan ik ook wat geld uitsparen
groeten Damy
zaterdag 13 oktober 2007 - 17:54

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon