menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Tijd om sporen te verzamelen

boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Hallo Iedereen,
Al dikwijs is mij gevraagd, hoe weet ik nu wanneer de sporen op mijn varen rijp zijn? Het tijdstip juist vast te leggen is onmogelijk, als je wilt sporen verzamelen komt het erop aan je varens op te volgen en te kijken wanneer de eerste sori open springen, dit kan van blad tot blad verschillend zijn op dezelfde plant, laat staan onder verschillende planten.
Ik heb vandaag 13/06 enkle foto's gemaakt van sori die rijp zijn en op het punt staan van hun sporen te lossen. Het is op zo'n moment, dat je de blaren moet verzamelen en in een stieriele envaloppe moet steken (zie Het kweeken van varens door sporen) om ze zo op te vangen.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Sori van Dryopteris filix-mas, je ziet al enkle sori die open gescheurt zijn. De sori scheuren open door warm en droog weer. Dit simuleer je door ze te laten drogen in de envaloppe. De meeste sori van Dryopteris filix-mas zullen gelijktijdig open.
Maar erzijn ook varens die er langere tijd over zullendoen, doordat de sori niet gelijktijdig rijp zijn zoals bij deze Dryopteris cycadina.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Er zijn ook varens waarvan de sori niet verkleuren zoals bij deze Polypodium vulgare. Hier lijkt het alsof de groene bolletjes open ploffen.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Ik hoop dat met deze uitleg voor iedereen het oogst punt voor sporen wat duidelijker geworden is.
Groetjes,
Danny
vrijdag 15 juni 2007 - 07:43

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon