menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Sporen van blauwe varen - phlebodium aureum

Ga naar meest recente reactie

Bowie

Bowie

Wie heeft daar ervaring mee? Is dat überhaupt wel mogelijk?
[afbeelding verwijderd niet-https]
donderdag 17 augustus 2006 - 17:52
Bowie

Bowie

Zitten hier geen varenspecialisten???
maandag 21 augustus 2006 - 22:03
boomvaren

Boomvaren

Hallo Tania,

Ik heb al een paar keer gevraagd aan het tuinadvies team om een nieuwe topic te maken onder de noemer "varens en boomvarens" onder de rubriek de siertuin. Omdat varens een heel aparte kategorie is binnen de planten wereld, en eens je deze wereld leerd kennen zeer boeiend kan zijn, alleen al als je weet dat wereldwijd meer dan 10000 soorten bestaan en er jaarlijks 10talle nieuwe ontdekte soorten worden toegevoegd. Maar tot nu toe heb ik nog geen gehoor gekregen van het tuinadvies team, ik hoop dat het er ooit nog wel eens van zal komen.
Varens keweken is heel wat moeilijker dan andre planten, omdat deze zich voortplanten door sporen ipv. zaden en heel wat meer werk komt bij te kijken. Om varens te kweeken moet ik eerst de levens cyclus van een varen uitleggen.
Sporen ontwikkelen zich op de onderkant van een vruchtbaar varenblad in zo genaamde Sori, dit zijn de bolletjes soms ook streepjes die je met het bloote oog kunt waarnemen.
Een close up van zo'n Sori op het blad van een mannetjes varen.
[afbeelding verwijderd niet-https]
In zo'n sori bevindt er zich enkle 10 tallen Sporangium, dit zijn blaasjes met een veer op bevestigd zie foto:
[afbeelding verwijderd niet-https]
In deze blaajes ontwikkelen zich de sporen. Zo'n blaasje kan 10 tot 20 sporen bevatten. Wanneer de sporen rijp zijn dan zorgt de veer op het blaasje dat deze open springt, zie foto:
[afbeelding verwijderd niet-https]
De sporen zijn zo klein en licht dat ze met de wind kunnen mee gevoerd worden.
Foto van een leeg Sporangium, nog net met het oog waarneembaar:
[afbeelding verwijderd niet-https]
Foto van drie sporen, niet meer met het oog waarneembaar:
[afbeelding verwijderd niet-https]
Als je nu de sporen wilt gaan op vangen kan je best een rijp blad van de plant afknippen en in een steriel gemaakt blad wit papier inwikkelen. Waarom steriel, omdat sporen zeer gevoelig zijn voor schimmels. Het papier maak je steriel door effe in de microgolf oven te steken. De moeilijke vraag is natuurlijk, wanneer zijn de sporen rijp, want je kan een varenblad hebben waar je de sori nog ziet hangen maar waar de sporen van weg zijn. Voor echt zeker te zijn neem ik de stereoscoop. Maar voor zo'n dure aankoop te doen, kan ook de ontwikkeling van het varenblad waarnenen, en een gok wagen, aan de foto's van Tania zie ik dat de meeste sporen al uitgewaaid zijn, door de poederige sporen op het blad. Toch zul je hier nog enkle sporen kunnen opvangen, maar optimaal is natuurlijk voor de Sporangium open springen.
(artikel wordt morgen vervolgt, bij gebrek aan tijd
)
zondag 25 februari 2007 - 20:24
Bowie

Bowie

Beste boomvaren, ik ben blij dat je deze topic gevonden hebt.

Ik heb al dikwijls die sporen gezien, maar had geen idee wat te doen.

Nu heb ik weer bladeren met zo rijen sporen op, maar helaas ook weer van die poederige sporen maw dus al uitgewaaid.

Toch een vraagje, is dat de reden dat er bij mij regelmatig kleine bladeren bijgroeien in de pot (de sporen die dus in de pot vallen en dan spontaan groeien? Ja ik weet niet goed hoe dat te beschrijven.

Ik had hem vorig jaar uit de pot gehaald en de wortelstokken (noem je dat zo?) gedeeld en toen is die nogal weelderig gegroeid. Dit is de foto van vorig jaar: [afbeelding verwijderd niet-https]

Dit waren nog vragen die gesteld had: Weet er iemand of die 's zomer (schaduw - halfschaduw - beregend worden) buiten mag staan - kan die een beetje vorst verdragen ?
In 't begin van 't jaar de kluit in 2 gescheurd en ondertussen groeit die weer goed. Zal hoogdringend op zoek moeten naar een andere plaats want de takken groeien zeer breed uit.
't Is welk een moeilijke plant, want als ik te onregelmatig water geef verdrogen de randen - besproei ook af en toe de bladeren.

Ik wacht vol ongeduld op de verdere uitleg.

Heb nog een vraagje over een varen, een nestvaren, denk ik ????? Maar ik zal die van de week in de nieuwe vaste topic zetten met een foto erbij.

Alvast bedankt voor de antwoorden.



zondag 25 februari 2007 - 22:12
boomvaren

Boomvaren

Hallo Tania,
Ik ga eerst mijn verhaal verder afwerken, je zult wel zien dat je vragen hierin al gedeeltelijk beantwoord worden.
Als je nu een rijp blad in een seriel blad papier gevouwd in vorm van een envaloppe hebt gestoken, moet je deze laten rusten op een rustige plaats droog en tegen kamer temperatuur voor 3 à 4 weken.
Als je na deze periode de envaloppe pakt, kan je best met je vingers nog een paar tikken geven zodat zeker de meeste sporen zijn gelost. Je opend de envaloppen voorzichtig in een tocht vrije ruimte, je zorgt er best voor dat je alleen bent als je dit doet, want als iemand langs je voorbij raast is dit al genoegd om half je oogst te verliezen.
Als je de envaloppe open hebt, dan zul een gedroogd varenblad vinden wat rechtstreeks de composthoop op mag, en het fijne stof wat achter blijft zijn sporen en Sporangium. Het Sporangium leverd je welis waar niets op maar is zonder labo materiaal niet van de sporen te schijden, maar het kan zeker geen kwaad in je broed.
De bewaarbaarheid van de sporen is afhankelijk van de soort en de omgeving waar ze in bewaard worden. De beste ervaring heb ik door ze te bewaren in de frigo. Je kan de meeste soorten 3 à 4 jaar op deze manier bewaren.
Sporen kan je het ganse jaar door zaaien.
Het zaaien van varens is het moeilijkste onderdeel van de kweek. Alles wat je gebruikt moet seriel zijn tot in de detail, hier slaagt of faald je oogst mee. Waarom steriel. Sporen zijn zeer gevoelig voor schimmels. Als een varen zich in de natuur uitzaaid door sporen dan lost de moeder plant duizende sporen als daarvan 1 op vier jaar zich tot varen ontwikkeld is dit een goed resultaat. Ja maar zal je nu zeggen, in de natuur zie ik varens grote oppervlaktes begroeien en die varen in mijn pot die geeft ook constant nieuwe planten. Dit komt door dat de varen zich heeft verder gezet door rizonen (wortelstekken) ipv. sporen.
Ter voorbereiding voor het zaaien, heb je de volgende materiaalen nodig. Zaai en stek grond, keukenrol, een groot vergiet met fijne metalen gaas, een kom waar het vergiet in past, een metalen soeplepel, ontsmettings alcohol, steriele perti schaaltje (dit zijn van die proefschaaltjes die in labo's gebruikt worden voor cel kweek), een verwarmde zaai propogator, een glasplaat iets kleiner dan het bodem oppervlak van de propogator en 4 pvc buisje van +/- 1,5cm of 4 pet fles stoppen.
Je begint als eerst met je zaai en stek aarde steriel te maken. Je neemd hiervoor de kom zet daarin het vergiet, daarin leg een blad van de keukenrol en daarin vul je de zeef op met de aarde. Dan pak je zuiver opgevangen regenwater dat je aan de kook brengt. Je giet het water voorzichtig over de aarde weg totdat deze volledig is ondergedompeld in het gekookte water. Je laat dit brouwsel voor ongeveer 30 min weken. Dan giet je het water weg en laat je de aarde uitlekken in de kom. Ondertussen pak je de soeplepel giet er een klein beetje alcohol in en steekt dit in brand totdat deze helemaal is op gebrand. Als de aarde en de lepel is afgekoeld, vul je de deksel van het perti schaaltje met de aarde en duw je deze goed aan met de lepel. Je medium is nu gereed om ingezaaid te worden.
Je verdeeld de sporen gelijkmatig over de aarde, te dik zaaien is ook niet goed en let ook op dat je dit in een tocht vrije ruimte doet. zorg ervoor dat je handen ook zo steriel mogelijk zijn door ze te wassen met alcohol. Zodra je de sporen gezaaid hebt zet je de bodem van het perti schaaltje erboven op.
Nu pak je de verwarmde propogator je zet in de 4 hoekken een PVC buisje met daarop de glasplaat. het gedeelte onder de glasplaat vul je op met afgekoeld gekookt water. Het water mag net de glas plaat niet raken. de gezaaide perti schaaltjes zet je boven op de glasplaat. Als je wil kan daarboven nog glasplaten zetten om de volledige ruimte van de propogator te gebruiken. Dan hou je de propogator op een gemiddelde temperatuur van 20 à 25°C.
Na een paar weken tot maanden naargelang de soort, verschijnt er een mosachtige begroeiing wat zich ontwikkeld tot een hart vormig blaadje, prothallus genoemd.
Een foto van prothallus:
[afbeelding verwijderd niet-https]
De prothallus is nog geen varen. Het is wel een tussenstadium. Aan de onderkant van de prothallus bevinden zich vrouwelijke en manelijke organen, deze moeten mekaar bevruchten. Als medium voor de bevruchting dient water, manelijke zaadcellen moeten namelijk zo de vrouwelijke cellen bevruchten. Dit stadium is zeer cruciaal in de kweek, er moet gelet worden dat de vochtigheis graad zeer hoog blijft en schimmels zijn nu het gevaarlijkst. Als je voordien niet steriel genoegd hebt gewerkt, dan kan je het vergeten.
Na de bevruchting ontwikkeld zich in het midden van de prothallus een steeltje met een blaatje, pas nu spreken we van een varen. Ik ze daarom ook altijd tegen de mensen een varen is als een vlinder hij moet zich eerst ontpoppen. In het begin zien praktisch alle soorten er het zelfde uit qua blad vorm, het is pas bij het volwassen worden na +/- 1jaar dat je de soort duidlijk kunt onderscheiden.
Zodra er het steeltje met het blaadje is ontwikkeled, steek je het plantje uit met een steriel gemaakte naald en verplant je het. Ik gebruik hiervoor de dopjes van pet flessen die ik vul met steriel gemaakte aarde, om dat de plantje zo jong nog redelijk gevoellig zijn. Je kan de plantjes nu best in een koude propogator zetten aan kamer temperatuur voor uit te harden, let wel op dat ze nog goed vochtig blijven.
Foto van zo'n jonge varen:
[afbeelding verwijderd niet-https]
Eens ze oud genoegd zijn kun je ze uitplanten, alleen moet je oplettendat ze op hun gemak kunnen klimatiseren.
Het kweken van varens is heus wat moeilijker dan zaadplanten maar als je het gegeven advies volgt boek je wel een goed sucses.
Om verder je vagen te beantwooren:
-95% van de varens verdragen geen rechtstreekse middag zon.
-Je mag vorstgevoelige varens somers buiten zetten dat hebben ze zelfs graag. Maar zorg ervoor dat ze zeker niet uitdrogen en dat de buiten temperatuur niet onder de 15°C komt
-De varen op die je laat zien verdraagt zeker geen vorst.

Ik hoop dat hiermee je vragen beantwoord zijn, als er nog zijn mag je die gerust stellen.
Groetjes,
Danny
maandag 26 februari 2007 - 15:55
boomvaren

Boomvaren

Ik ben nog vergeten te vermelden dat je de propogator best aan een naar het oosten gerichte venster zet.
Groetjes,
Danny
maandag 26 februari 2007 - 16:10
Maxpowa

Maxpowa

Beste Danny,

Ik vind dit eigenlijk een uitstekende inleiding naar het kweken van varens!

Het ziet er allemaal niet echt makkelijk uit, ik vraag mij daardoor ook wel een beetje af hoe het kan dat deze planten al zo lang meegaan, zijn er trouwens nog echt grote boomvarens, of zijn die allemaal verdrongen door de groep van de bomen?

Groeten en hartelijk dank voor deze uitstekende tutorial,
Steven
zaterdag 10 maart 2007 - 16:21
boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Beste Steven,
Inderdaat varenachtige zijn de oudste landplanten, als je dinsdag naar de topic weetjes en datjes gaat kijken hier onder de rubriek varens en boomvarens, zal er een artiekel verschijnen over de evolutie van de varens. Het is alsof je het geroken hebt dat ik net aan zo'n artiekel aan het werken was .
Boomvarens komen op het zuidelijk-halfrond redelijk veel voor.
Een vriend van mijn was 3 jaar geleden naar Australie geweest en heeft daar volgende foto's in het Tarra-Bulga national park gemaakt. Deze boomvarens zijn niet aangeplant, het is hun naturlijke habitat.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
Groetjes,
Danny
zaterdag 10 maart 2007 - 20:24
Maxpowa

Tekst aangepast

Maxpowa

Danny,

Ik kijk er alvast naar uit, ik vind je uitleg zeer leerzaam.

Ik ben zelf eens gaan piepen in uw gallerij bij photobucket, er loopt kennelijk iets mis met het linken.

Mijn mond valt bijna open van verbazing, dat zijn toch wel echt heel mooie planten. Dat heb ik dus nog nooit gezien hé, zoals in foto img_0060. Zijn er ook boomvarens die we hier in België zouden kunnen houden?

Groeten,
Steven
zaterdag 10 maart 2007 - 20:51
boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Hoi Steven,

Ja, Dicksonia antarctica kan in vole grond, mits je ze de nodige bescherming geeft in de winter. Als je aan de kust woont kan je nog andre soorten houden, of je doet als ik en plant ze in een pot en zet ze binnen tijdens de winter. Maar dan moet je wel aan enkle voorwaarden voldoen.

Groetjes,
Danny
zaterdag 10 maart 2007 - 21:05
dws

Dws

Danny,


Eerst wil ik je bedanken voor de uitleg voor het kweken van varens uit sporen. Enkel vroeg ik me af, waarom je het deksel van het pertischaaltje met aarde vult en daarna de bodem van het schaaltje erop plaatst.
Waarom niet de bodem als bodem en het deksel als deksel gebruiken? Heeft dit met de vochtigheid te maken? Of wat is juist de reden?

Heb je ook eventueel een fotootje van je propagator, want ik zou het thuis ook eens graaag willen proberen en zo kan ik beter zien of ik juist bezig ben.

Wat ik me ook afvroeg:
Hoe moet de lichtintensiteit voor de propagator zijn? Is gewoon voor het raam plaatsen voldoende?
Of moet je schaduw creëren?

Alvast bedankt.

Stefan
vrijdag 27 april 2007 - 16:28
boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Hallo Stefan,
Sorry voor de late reactie maar ik heb enkle dagen in het ziekenhuis gelegen.
De bodem van een pertischaaltje is kleiner dan het deksel, dwz. als je het deksel vult met aarde en je zet de bodem erop, dan heeft dit twee voordelen. Het water kondenseerd op de bodemplaat en loopt zo terug in het grotre deksel en je profiteert van de maximaale hoogte van het schaaltje.
Foto van propogator .
[afbeelding verwijderd niet-https]
De propogator gewoon voor het raam plaatsen is voldoende, aleen zorgen dat deze niet naar het zuiden is gericht omwille dat je broed anders verbrand. uit mijn ervaaring is het oosten het beste. de zon is s'morgens nog niet te hevig en de licht indensiteit is perfect.
Groetjes,
Danny
zaterdag 28 april 2007 - 07:39
dws

Dws

Danny

Bedankt voor de foto en de duidelijke uitleg.
Nu wachten tot ik sporen heb, en dan kan het experiment beginnen.

Groetjes

Stefan
zondag 29 april 2007 - 04:40

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon