menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Aanleggen nieuwe vijver tips

Ga naar meest recente reactie

martine89

Martine89

bezit nu een h
zondag 13 januari 2013 - 15:40
Plantadvies

Plantadvies

Internet afspeuren, boeken kopen o.a. bij de tweedehands winkel en laat je zeker eens goed informeren bij een vijverspecialist.

Plantadvies
maandag 14 januari 2013 - 13:41
Octavia1998ykz

Octavia1998ykz

Ik zou eens gaan kijken bij "De Hofleverancier" in Ekeren of "Pelckmans" in Turnhout of Lommel. Dat zijn zowat de betere vijvercentra naar mijn ervaring. Nog veel vijverplezier
maandag 4 februari 2013 - 20:04
larissa

Larissa

Het is aan te raden je goed te laten adviseren voor de aankoop van een filter. Begin met een filter waarbij het waterpeil in de filter op gelijke hoogte staat als van de vijver. Dit kan veel in kosten schelen bij de aanschaf van een filter.
dinsdag 26 februari 2013 - 16:19
Polplastron

Polplastron

Ik zou eens gaan kijken bij "De Hofleverancier" in Ekeren of "Pelckmans" in Turnhout of Lommel. Dat zijn zowat de betere vijvercentra naar mijn ervaring. Nog veel vijverplezier


De Hofleverancier was destijds inderdaad zeer goed; zij waren echt gespecialiseerd in vijvers en deden destijds niets anders. Vandaar dat zij ook goed advies konden geven;

Pelckmans is een tuincentrum dat ook vijverartikelen en vissen verkoopt en dat je dus ook als dusdanig moet beschouwen: de kwaliteit van het materiaal is vaak in orde, maar advies moet je er niet vragen. (Ik kan over het betreffende tuincentrum, en een aantal andere, verhalen vertellen die aan het surrealisme grenzen wat dat betreft! )

Zorg dat je jezelf goed informeert door verschillende boeken te lezen en op verschillende fora deze vraag te stellen.

Wat mij betreft:
1. Ik zou niet gaan voor een voorgevormde vijver: deze zijn relatief duur t.o.v. van een goede vijverfolie. Folievijvers zijn ook makkelijker om aan te leggen en je bent vrij in de keuze van je vorm.

2. Voorzie vooral veel ruimte voor beplanting: hoe meer planten, hoe beter je waterwaarden gaan zijn. Veel planten en relatief weinig vissen leidt tot een goed evenwicht waarbij vaak zelfs geen filter nodig is.

3. Zorg dat je vijver een tijd lang kan rusten voordat je je vissen er in zet. Ongeveer een maand zou ik toch aanhouden zodat je planten zijn aangeslagen en nuttige organismen zich hebben kunnen vestigen.

4. Laat je niet verleiden tot dure aankopen (die ze je in tuincentra vast gaan aanraden): bacteri
dinsdag 26 februari 2013 - 19:14
jdcoster

Jdcoster

Laat u leiden door het voorbeeld van natuurlijke poelen, vennen of plassen. Heb je daar al ooit filters en pompen bij gezien? Die zijn dus niet nodig.
Zorg ook voor wat schaduw op het heetst van de dag. Zo'n klein watervolume wordt al gauw te warm.
dinsdag 5 maart 2013 - 20:45

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon