menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Draadalgen in de vijver

Marian

Marian

Tijdens de laatste warme periode heeft zich plotseling draadalg ontwikkeld in onze vijver. We hebben dat heel goed bijgehouden door het te verwijderen. Maar het groeide zo expansief dat we met een watermonster naar IntraTuin zijn gegaan en op advies een middel hebben gekocht ter bestrijding van de draadalg en een middel om de waterconditie te verbeteren. Dus eerst de draadalg aangepakt, zoals geadviseerd en 2 weken later het andere product toegevoegd. Verder hoorden we van verschillende kanten dat draadalg vanzelf verdwijnt als de temperatuur zakt. Intussen zitten we ver in december, maar het probleem met de draadalg speelt nog steeds! Met het verwijderen van de draadalg komen ook zuurstoplanten mee, die helemaal zijn overwoekerd. Die hebben we wel moeten verwijderen, omdat de goudvissen zich erin vastzwemmen. Er blijft zo langzamerhand maar weinig beplanting over. En het jaargetijde leent zich er niet voor om nieuwe beplanting aan te brengen.

Wie weet er een oplossing voor dit probleem? Onze vijver is een voorgevormde van 2000 liter. We gebruiken een pomp en filter met overcapaciteit en een UVlamp. Ook nog een aparte beluchtingspomp. Alleen de Gwaarde was net iets aan de lage kant. En dat hebben we aangevuld.
Alvast bedankt!

zondag 24 december 2006 - 12:00
machteldje

Machteldje

We hebben sedert 3 jaar 2 vijvers in de tuin met pompen en filters en uvlampen. Mijn man volgt elk jaar nauwgezet het schema om de KH+ en de GH+ op peil te houden en heeft ook het draadalgenpoeder gedoseerd na de winter en verder het jaar door. Vorig jaar konden we de algengroei vrij goed onder kontrole houden. Dit jaar was - en is - het een reuze groot probleem. We hebben het niet echt opgelost gekregen.
dinsdag 26 december 2006 - 22:42
jdcoster

Jdcoster

Ligt het soms niet aan al die pompen, filters en lampen? Ik heb twee vijvertjes, eentje van +- 2000l en een van 6000 l die zonder de minste technische ingrepen en reeds vele jaren, met uitzondering van een periode in de lente, helder water hebben.
Beiden worden wel gevoed met regenwater dat van het dak afgeleid wordt in de vijver, water dat arm is aan meststoffen dus. Misschien heeft dat er ook iets mee te maken.
Bijvullen moet dus zelden en alleen tijdens lange droge en hete perioden
Al die techniek en chemiek is duur en ik heb zo het gevoel dat er daar maar één beter van wordt, de verkoper namelijk.
Pompen, filters, borrelstenen, ... zijn ook moeilijk weg te werken en dragen er zeker niet toe bij de vijver een natuurlijk uitzicht te geven.
[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 27 december 2006 - 23:29
minouke

Minouke

andere jaren geen last, dit jaar niet bij te houden ....
maandag 28 mei 2007 - 20:47

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon