menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Waar koop ik insecten voor kikkers

Ga naar meest recente reactie

uvula

Uvula

Ik heb kleine kikkertjes gekweekt in mijn klas. Ze hebben nu nood aan insecten: fruitvliegjes, muggenlarven... . I

k heb al geprobeerd om deze te lokken met fruit, water..., maar zonder succes.

Waar kan ik deze insecten (eventueel ingevroren) kopen? Ik ben al bij aveve geweest en bij andere dierenwinkels, maar daar konden ze mij niet helpen.

Weet iemand van jullie ergens een winkel in Limburg (België) waar ik terecht kan?
Ik woon in de buurt van Genk.

dinsdag 26 april 2011 - 14:06
jeffh

Jeffh

bij panguana
dat is in genk
lavendelstraat 10
kijk op hun website URL GEBLOKKEERD
zij zijn gespecialiseerd in pijlfifgkikkers. zij zullen je wel kunnen helpen
dinsdag 26 april 2011 - 14:31
printemps

Printemps

Je kan ze kopen in een winkel waar ze reptielen verkopen

mvg
dinsdag 26 april 2011 - 16:18
uvula

Uvula

Bedankt!
dinsdag 26 april 2011 - 22:38
Polplastron

Polplastron

Gaat het hier om wilde kikkers? In dat geval vind ik, als collega leerkracht, dat je je pedagogische verantwoordelijkheid moet nemen en samen met je klasje de diertjes moet gaan vrijlaten op de plek waar je de kikkerdril destijds gehaald hebt. Het zal ten eerste niet simpel zijn om de diertjes in leven te houden en ten tweede hebben ze nu hun doel denk ik wel gediend.

Overigens had je het eigenlijk helemaal niet mogen doen gezien het vangen, vervoeren e.d. van wilde amfibieën bij wet verboden is, ook voor pedagogische doeleinden.

Misschien kan je de volgende keer beter een pedagogisch reservaatje aanleggen bij je school met een klein vijvertje e.d.. Vraag het een keer aan je directie. Destijds kon men daar zelfs een subsidie voor krijgen dacht ik.

Groeten,

Pol
woensdag 27 april 2011 - 10:32
uvula

Uvula

Dag Pol

Het gaat om dril die ik heb gekregen van een vriendin (uit haar vijver)
Allereerst vind ik het heel goed dat jij me wijst op mijn pedagogische verantwoordelijkheid. Ik ben er zelf ook van overtuigd dat je respect moet hebben voor de natuur, dieren ..., maar ik vind ook dat kinderen hier nog te weinig mee bezig zijn. Veel kinderen in mijn klas hadden nog nooit een echte kikker gezien, laat staan kikkerdril!
Omdat er op school geen mogelijkheid is om een vijver aan te leggen en de vijvers in de buurt te gevaarlijk zijn (steile randen, langs een drukke weg) heb ik dus besloten om wat dril bij een vriendin te halen. Ik heb de kinderen er ook op gewezen dat eenmaal de kikkertjes goed ontwikkeld zouden zijn, we ze terug naar hun 'thuis' moesten brengen. Volgende week staat dit dan ook op de planning, maar tot dan wil ik de kikkers het voedsel geven dat ze nodig hebben (heb het gisteren gehaald)
Ik vind gewoon dat échte dieren, échte planten ... meer zeggen dat foto's uit een boek. De kinderen ontwikkelen zo ook meer affiniteit t.o.v. de natuur. Ze zijn naar mijn mening een beetje vervreemd van alle fauna en flora door computerspelletjes, tv ...
Ik wil ze graag boeien met al het mooie wat de aarde te bieden heeft.

Ik hoop dat je mijn standpunt een beetje begrijpt.

Groeten

Eve
woensdag 27 april 2011 - 12:16
Polplastron

Polplastron

Ik hoop dat je mijn bericht niet fout begrepen hebt hé! Ik vind het echt wel leuk dat er nog leerkrachten zijn die de natuur in de klas halen i.p.v. uit het boekje les te geven. Dril in de klas, mag wettelijk niet, maar vind ik best nog relatief pedagogisch verantwoord als er ook duidelijk aan de kinderen wordt uitgelegd dat die kikkertjes terug losgelaten worden en dat het eigenlijk niet mag en ook niet goed is voor ze. Jij doet dat, dus is dat super! (Het blijft natuurlijk wel een dubbele boodschap hé: doe niet wat ik doe! ... )

Toch zou je beter de beestjes zo snel mogelijk (of wel meteen) loslaten nu ze kikkertjes geworden zijn want met alle beste bedoelingen zie ik niet hoe je ze kunstmatig gaat voederen hoor. En ... dode kikkertjes lijken mij eerder traumatisch voor kleine kindjes.

I.p.v. kikkertjes zou je in de toekomst bijvoorbeeld ook heel wat andere diertjes kunnen vissen uit een vijvertje. Waterpissebedden, libellelarven, waterslakken, e.d. kunnen makkelijk een hele tijd in een aquariumpje in de klas blijven staan met wat plantjes erin natuurlijk. Dit kennen de kinderen vaak nog minder dan kikkers en het boeit ze minstens even hard. Overigens kan je dan de kinderen eventueel ook met eenvoudige determinatietabellen laten zoeken welke soorten ze zien (aanpasbaar aan de leeftijd en het niveau hé!).

Zoek ook eens of je niet met een gids of zo beestjes kan gaan vangen e.d. in een lokaal natuurreservaat. Wij doen dat altijd met onze leerlingen en dat is ongelooflijk leuk, leerrijk en interessant. Het leuke is ook dat de natuur niet naar de klas hoeft gehaald te worden, maar dat de klas naar de natuur gaat! Nadien kunnen de beestjes meteen terug losgelaten worden => verantwoord en legaal!

Groeten,

Pol

P.S.: Sorry, ik ben nogal een muggenzifter op dit vlak
woensdag 27 april 2011 - 16:47

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon