menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Pachira Aquatica - wortelrot en ongedierte?

roro9

Tekst aangepast

Roro9

Hallo allemaal,

Ik was benieuwd of jullie mij advies konden geven over een tweetal (denk ik) problemen waar ik met mijn Pachira Aquatica tegen aan loop. Ik heb deze (althans, deze vijf, ze zijn in elkaar gevlochten) nu ruim een jaar en eigenlijk heeft hij het altijd goed gedaan.
Sinds een paar weken valt echter op dat de bladeren gaan hangen en dat ze verkleuren, misvormen en vreemde defecten vertonen. Ik noteer meestal wanneer ik hem water heb gegeven (zo 1x/3-4 wkn) maar ben dit een keer vergeten te doen, waarschijnlijk heb ik hem toen per ongeluk twee keer kort op elkaar water gegeven.
Ik weet alleen niet of dat het hele probleem is. Een paar maanden tijd is 1 van de 5 stammen dood gegaan, die is inmiddels vergeeld, en sinds kort is alles van een 2e uitgevallen waarbij mij opviel dat de stam wat zacht was met name aan de onderkant (dus vermoedelijk door teveel water). Ik heb de uitloper van die stam afgeknipt en nu valt me op dat er kleine (1 mm?) grijze/bruine beestjes op de stam rondlopen, deze zag ik als eerst toen ze er letterlijk uitkwamen maar ik zie ze af en toe ook op het uiteinde van beide 'dode' stammen rond bewegen. Eigenlijk nooit op de takken of bladeren. Ik heb een gif plaatje toegevoegd omdat het me niet lukt om een goede foto te maken. Ik ben benieuwd of jullie het kunnen zien want ze zijn ontzettend klein.

Zijn die beestjes het gevolg van dat er een dode (en stervende) stam is? Zou ik die moeten verwijderen of zijn er ook mogelijkheden om dit te bestrijden zonder dat die stammen weggaan?
En wat het waterprobleem betreft denk ik dat ik in het vervolg beter moet opletten. Echter was ik benieuwd naar wat ik nu nog het beste kon doen. Ik dacht eraan om de wortels te bekijken en daarna maar gelijk nieuwe aarde te gebruiken met eventueel een laag hydrokorrels onderin. Het zit nu nog in de kweekpot met gaten met onderin ruimte in de sierpot om uit te lekken zeg maar. Kan ik iets doen met de rottende wortels?

Ik hoor het graag.

De foto's verschenen overigens niet met de [img] tags, dus ik heb ze even als links toegevoegd, ik hoop dat dat OK is.

De link naar het gifje:
https://giphy.com/gifs/dx6y9U9WFJST8bTme8
Voorbeeld van verkleuringen:
https://i.imgur.com/Ixh8jya.jpeg
Hier zie je de gele stam:
https://i.imgur.com/kRAra76.jpg
Voorbeeld van misvormingen en verkleuringen, de bovenste bladeren lijken wat bleek, verder hangen ze wat meer dan normaal en de meeste bladeren hebben kleine afwijkingen erin:
https://i.imgur.com/Ny7WuxV.jpg
maandag 7 september 2020 - 08:40

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon