Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/5/tropische-planten-kamerplanten/45412/mediterrane-planten

menu
Tuinadvies
0

Mediterrane planten

Ga naar meest recente reactie

Olijfboom@mediterra plants

hoi,
Bestaan er boeken of dergelijke rond het kweken, verzorgen van mediterrane planten meer bepaald olijfbomen in de handel?
Grtjs

zaterdag 25 februari 2012 - 19:09

Jdcoster

Ik heb zelf geen olijfboom in bezit maar ik ben wel al vaak in streken geweest waar ze volop gekweekt worden. Het contrast in temperaturen daar in vergelijking met dat van ons is groot.
Kunnen we het de olijven dan kwalijk nemen dat ze van ons natte, kille klimaat niet houden. Vaak worden ze, als jonge plantjes nog, door gewetenloze verkopers die er geen zier om geven of ze het avontuur wel zullen overleven, uit hun warme land gekidnapt en naar hier overgebracht. Hier begint hun lijdensweg met natte zomers en winters met droge snijdende oostenwinden die de ondergrond tot drie vuisten dik in een ijslaag verandert.
Heel soms worden bij de nieuwe eigenaars hun potten ’s winters ingepakt met oude dekens of noppen folie en hun kruinen met vliesdoek, al of niet slordig toegebonden. Vaak, wegens tijdgebrek ook niet of precies die fatale dag te laat.
Maar ze laten zich niet doen. Ze straffen dit wangedrag meteen af. In mijn straat reed ik verleden zomer maandenlang elke dag voorbij de trieste opgedroogde geraamten van een rij olijfjes die ooit bedoeld waren om een garageoprit te flankeren aan de noordzijde van het huis dan nog.
Langs een drukke laan in het Brugse weet ik zo’n oude knoestige knar staan. Misschien wel tachtig jaar gaf hij het beste van zichzelf met flinke oogsten van die gladde glimmende vruchtjes. Op rust mogen zijn in dit mooie landschap waar hij helemaal deel van uit maakte werd hem niet gegund. Hij moest nog zijn 900 Euro opbrengen en staat daar nu als statussymbool voor een handelszaak. Ook hij toont duidelijk zijn afkeer voor ons klimaat en laat zijn blaren vallen en steekt zijn van de wind gebarsten takken moedeloos in de lucht.
Dat is natuurlijk geen antwoord op wat u vroeg maar ik was me even aan het inleven in het vele olijvenverdriet dat ik bijna dagelijks kan waarnemen en wou u een beetje sensibiliseren om er goed voor te zorgen als u er al één kocht of .. zich goed te bezinnen voor er één te kopen. Vermits u die vraag stelt twijfel ik al niet aan uw goede bedoelingen.
Een goede en volledige uitleg over het verzorgen van allerei potplanten, waaronder olijven maar ook citrussen, palmen , agaven, … vond ik in de Kuipplantenencyclopedie van Nico Vermeulen (ISBN 90 366 1069 9) Het werd al uitgeven in 1996 maar is nog wel te vinden in De Slegte in Brugge denk ik.
zondag 26 februari 2012 - 00:51

Olijfboom@mediterra plants

zijn er buiten fc plant in Ardooie en de olijfboomspecialist nog speciaalzaken rond mediterrane planten en benodigdheden?
grtjs
donderdag 1 maart 2012 - 16:59

Jdcoster

Misschien ook eens langs lopen bij u in de buurt bij kwekerij Green House langs de Legeweg. Palmen, bananen, citrussen, ... . Ik was er deze namiddag nog en er stonden mimosa's prachtig in bloei.

Lagerstroemia is ook een mooie bloeier
te vinden bij Devriese in Wingene bijvoorbeeld
http://www.sierplant.be/buss/flyer_muses/helios/Nederlands.pdf

Laurieren bij Laurica langs de zomerweg in Jabbeke

Al eens bij de nachtwaker in Moorslede geweest? Al was het maar virtueel
http://www.denachtwaker.be/website/nederlands/totaal.htm

En zo verder.

Niet aan zo'n planten beginnen als je er geen goede winterverblijfplaats voor hebt en bedenk ... verwarmen kost geld.
Maar er is heel wat mogelijk.
Kijk ook eens op:
http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=7&sid=35&tid=44042
donderdag 1 maart 2012 - 23:07

Yvdv32

om te antwoorden op de uitleg van JdCoster:
U hebt groot gelijk!! Vaak kopen mensen een (olijf)boompje omdat het mooi is en omdat het nu mode is maar ze vergeten na te denken of hun huis en tuin wel geschikt zijn voor deze planten.
Ze hebben ZON ZON ZON nodig. Liefst van's morgens vroeg tot 's avonds laat. Hoe vaak zie ik niet dat mooie, grote en dure olijfbomen op een plaats staan waar maar een paar uurtjes zon komt per dag of zelfs nog niet. Of zoals je meldde op een noordkant. Mijn hart bloedt er echt van. Zo'n mooie trotse oude planten die hun oude dag zo verwaarloosd worden.
Maar in de winter is het ook moeilijk om ze gelukkig te houden.
Ik heb hetzelfe probleem met een oleander die ik gekregen heb. Een groot mooi exemplaar van 25 jaar maar ik heb elke winter moeite om hem levend te houden omdat ik geen overwinteringsplaats heb. Tot vorige winter is het gelukt maar nu vrees ik er toch voor. Maar ik heb één sprankeltje hoop. Wij gaan verbouwen en ik heb er een overwinteringsplaats in voorzien voor de mediterrane planten. Hopelijk lukt dit.

zondag 11 maart 2012 - 10:15

Rivofa

EXOTICA in Herenthout (provincie Antwerpen), is gespecialiseerd in tropische en mediterrane planten, struiken en bomen, de meesten zijn hier opgekweekt zodat ze toch sterker zijn dan de exemplaren die je koopt in bv Spanje, Italië en in de tropen tijdens de vakantie. Ze hebben ook een website met veel foto's en informatie.

dinsdag 3 april 2012 - 20:11

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken