menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Groenwand voor binnen in huis

Ga naar meest recente reactie

jdcoster

Jdcoster

Ik zou graag een groenwand maken van 1 meter hoog en 4 meter breed à la Patrick Blanc binnen in huis.
Er zijn, vooral in Nederland, al bedrijven die zich daarin gespecialisserd hebben maar de kostprijs is uiteraard aanzienlijk.
Zijn er forumleden die al ervaring hebben met het zelf maken van een dergelijke groenwand ?
Voor de keuze van de planten, het waterresevoir en de waterpomp, geraak ik er wel uit na eerst alle websites en youtubefilmpjes daarover bekeken te hebben.
Wat mij vooral intrigeert is de keuze van het substraat en de samenstelling van de meststof die moet toegevoegd worden. Dat wordt minder makkelijk vrij gegeven
Alle hulp is welkom.
Vriendelijke groeten
maandag 21 maart 2011 - 13:46
printemps

Printemps

Ga eens kijken in een terrarium winkel

mvg

woensdag 23 maart 2011 - 14:09
daggie01

Daggie01

je kan ook een mooie orchideeenwand maken
die kan je mooi opbinden op stukken hout
en het is best simpel om zo'n wand te maken
maandag 28 maart 2011 - 10:02
jdcoster

Jdcoster

Bepaalde orchideeën zullen er zeker in voorkomen, net als bromeliasoorten, klimop, varentjes, tradescantia, slaapkamergeluk, pepermomia's, ficus pumila ... .
Ik begin er binnenkort aan, eerst met een module van één vierkante meter om ervaring op te doen, om dan daarna nog eens drie zulke modules bij te maken.
Ik maak maar stukken van een meter om ze makkelijker te kunnen wegnemen voor onderhoud. De wand komt immers 2,5 meter boven de grond en het jaarlijks doorspoelen om restzouten uit het substraat te verwijderen, kan niet ter plaatse gebeuren.
Ik zou rockwoolplaten willen gebruiken, bespannen met dat soort viltig weefsel dat men onder vijverfolie legt, geotextiel noemt dat dacht ik.
Het wordt een hele investering (in geld, tijd en geduld)voor ik dat een beetje onder de knie zal hebben. Waarschijnlijk zal ik wel drie jaar nodig hebben voor ik er naar de buitenwereld kan mee uitpakken

Zoals ik al vreesde is er nog niemand op het forum die al echte ervaring heeft in het construeren van zoiets en van die omvang.
maandag 28 maart 2011 - 12:53
daggie01

Daggie01

ik ben wel heel benieuwd hoe het gaat worden
ik ben ook van plan om een groenwant te maken in ons nieuwe huis
maar wil het voornamelijk gaan doen met uitgeholde boomstammetjes die op gaas ga hangen
maar daar zal ik pas van de winter mee kunnen gaan beginnen ,maar ik ben al wel orchideeen aan het verzamelen
maar ik ben heel erg benieuwd naar je resultaat straks
maandag 28 maart 2011 - 16:54
jdcoster

Jdcoster

Eén jaar later ben ik er nu echt aan bezig. Ik vond intussen heel wat informatie in een Frans boekje en leveranciers voor de materialen die ik nodig heb.
De meeste benodigdheden zijn nu aangekocht, ook de planten. Ik wacht alleen nog met ongeduld op de groeimatten in een geschikte steenwol, die deze week zouden moeten geleverd worden uit Nederland.
Het is mijn bedoeling de modules, eens ze beplant zijn, eerst voor te kweken in de serre tot aan het gewenste resultaat en dan over te brengen naar de plaats waar ze blijven hangen.
Ik hou jullie verder op de hoogte

Tropische Planten & Kamerplanten

woensdag 14 maart 2012 - 09:38
jdcoster

Jdcoster

Het eerste deel is klaar. Er waren wat moeilijkheden met o.a. het uitzakken van het substraat en de bevloeiïng die wat te plaatselijk bleef. Daar werd aan gewerkt. Hopelijk gaat het nu beter. De planten groeien behoorlijk goed, al is de ganse oppervlakte lang nog niet helemaal dicht gegroeid.
Ficus Pumila en slaapkamergeluk blijken zoals verwacht goede bodembedekkers te zijn. Tegen juli zou de begroeiïng wel al eens zo ver kunnen zijn dat ik de wand op zijn definitieve standplaats kan hangen.

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/707/groenwand1.jpg/][afbeelding verwijderd niet-https]

Uploaded with ImageShack.us
donderdag 26 april 2012 - 00:30
rivofa

Rivofa

Google eens naar : living wall's and vertical gardens, daar staan leuke ideeën op. Al eens gedacht om succulente planten te gebruiken ? Met een grote injectiespuit zonder naald kan je heel makkelijk water geven aan planten die zo op een frame staan.

donderdag 10 mei 2012 - 09:12
jdcoster

Jdcoster

Succulenten zijn over het algemeen zonnekloppers en op de plaats waar die wand uiteindelijk moet komen valt er nauwelijks direct zonlicht. Naast het esthetische (mooie variatie aan planten om naar te kijken) is de bijdrage tot een aangenaam kamerklimaat (luchtvochtigheid) ook van belang. Vetplanten kunnen daar weinig toe bijdragen.
Ik denk dat ik intussen wel alle sites en youtube-fimpjes daarover bekeken heb. Ideeën bij de vleet dus maar over de finesse van de technische kant van de zaak komt men toch niet veel te weten. Ik betaal nu en misschien nog wel een tijdje, mijn leergeld.
De lengte bedraagt nu al 2,7 m. Daarvoor heb ik al een pomp nodig van 2000l/u met een opvoerhoogte van 1,5 m. Gisteren aangeschaft.
Wanneer het volledig af is (4,4 m lengte) zal ik met twee pompen werken + een reserve voor als er ooit eens iets mis mee gaat.
De volgende investering zal een toestel zijn dat de geleidbaarheid van het bevloeiingswater kan meten, om zo de graad van bemesting (voedingszouten) te kunnen inschatten.
Gisteren heb ik nog een stukje van 63 cm bijgeplant en enkele planten vervangen die te weinig contact hadden met de steenwol en dus niet goed groeiden.
[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 13 mei 2012 - 21:33
jdcoster

Jdcoster

Er werd ondertussen ook nog een tweede deel aangeplant. Het is nu 8 dagen oud. Door de goed klimaatsomstandigheden in de serre gaat de groei nu sneller.[afbeelding verwijderd niet-https]

Het eerste deel is nu volledig dicht gegroeid en de wand ziet er reeds uit zoals verwacht werd. Het is nu stilaan tijd voor de eerste onderhoudsbeurt zoals snoeien, water controleren en twee planten vervangen. De spatyphilums bleken niet zo'n heel goede keuze te zijn. Begonia rex variëteiten komen er in de plaats.[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 27 juni 2012 - 14:44
Ingrid7

Ingrid7

Ik vind het prachtig!
woensdag 27 juni 2012 - 15:26
jdcoster

Jdcoster

Maar ik ben er nog niet hoor.
Ik zal maar gerust (en een beetje trots ook) zijn als ik het geheel op zijn uiteindelijke bestemmingsplaats op dat niveau kan houden gedurende enkele jaren.
woensdag 27 juni 2012 - 15:45
koen

Koen

En, ondertussen?

Blijft alles groeien naar wens?

Koen
zaterdag 21 december 2013 - 06:50
jdcoster

Jdcoster

We hebben intussen al eens wat kamerplanten moeten vervangen om diverse redenen maar dat is eigenlijk normaal met zo'n diversiteit aan planten die het allemaal ongeveer met dezelfde groei-omstandigheden moet stellen.
Er staan nu minder Chlorophytums in wegens te dominant? Geen nestvarens meer wegens gevoeligheid voor wolluizen.
De Bladbegonia's en de Marantasoorten doen het onverwacht goed en werden dus meer gebruikt, samen met enkele Rhipsalissoorten.

Op deze website staat er, na een beetje scrollen, een meer recente foto.
http://www.eaplus.eu/
zaterdag 21 december 2013 - 22:40
joopsmit

Joopsmit

Ook leuk is indien je kruip ruimte hebt gaatje in de vloer boren duim dik
Klimplant op trekken tot gewenste lente of kopen . Ga kruip ruimte in en plant daar deze plant Steek de top daar van voorzichtig door het gaat in de vloer en hopla hij kan zijn gang gaan. De grond in de kruip ruimte blijft altijd vochtig dus daar geen om kijken naar .
maandag 30 december 2013 - 00:04
greensfie

Greensfie

Leuk om dit te volgen. Ik ben benieuwd naar uw groenwand na 5 jaar. Wij plannen er ook een te maken.
zaterdag 17 februari 2018 - 19:12

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon