menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Grond klaarmaken voor grasmatten

Ga naar meest recente reactie

Rob’sTuin

Rob’sTuin

Na een tuinverbouwing willen we grasmatten gaan leggen op de aarde, deze aarde lag al in de tuin is echter goed omgespit en redelijk wortelvrij gemaakt. Is er nog meer dat er gedaan moet worden alvorens het leggen van de grasmatten?

Tuinaanleg & Onderhoud

dinsdag 6 juni 2023 - 10:27
leerling

Leerling

Hoeveel zon komt er op die plaats?
En wat voor boompjes staan daar?
dinsdag 6 juni 2023 - 11:02
Rob’sTuin

Rob’sTuin

Er komt zon op, draait er overheen. Maar door de bomen toch deels schaduw.. Foto bijgevoegd

Tuinaanleg & Onderhoud

dinsdag 6 juni 2023 - 11:37
leerling

Tekst aangepast

Leerling

Elk plekje van een gewone gazon heeft dagelijks vier tot vijf uur zonlicht nodig. Zeker met die bomen heb je m.i. te weinig licht om er op die plaats een succes van te maken.

Er bestaat schaduwgras waarvan beweerd wordt dat die ook probleemloos groeit op schaduwrijke plaatsen. Ik heb er geen ervaring mee. Het bestaat uit grassoorten die oppervlakkig wortelen en daardoor gevoeliger zijn voor droogte.
Je bodem ziet er behoorlijk droog uit en de zomers worden almaar warmer en droger...

Suggestie: een paar paadjes met bodembedekkers die wel tegen (half) schaduw en droogte kunnen? (Heb je meteen ook minder werk met maaien. En als je planten kiest die nectar en pollen leveren, help je meteen ook onze bestuivers.)

Als je die bodem zo bewerkt hebt, liggen er ongetwijfeld heel wat zaden aan en bij de oppervlakte. Met dit droge weer gaan die waarschijnlijk niet ontkiemen.
Momenteel ziet deze plaats er behoorlijk droog uit. 'k Zou hem een keer ('s avonds) goed sproeien en na een week of wat kijken wat er opkomt. Wat je niet wil, wied of hak je weg. Als er veel opkomt, herhaal je dat en paar keer.

Als je toch voor die grasmatten gaat, zou ik geen gras leggen tot tegen de bomen. Boomstammen geraken dikwijls beschadigd bij het grasmaaien.
En maaien met zoveel bomen is sowieso al lastiger.
Lees ook eens https://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/33/tuinbabbel/72283/verticuteren-bekalken-bemesten
dinsdag 6 juni 2023 - 13:17
dries944

Dries944

Veel groencompost infrezen maar dat levert een risico in voor die boomppjes als je te dicht gaat. Lijkt wel een zandbak en door de compost verbeterd de grond aanzienlijk over de jaren heen. Zo zal je gras langer groen blijven in droge periodes!
dinsdag 6 juni 2023 - 21:28
Rob’sTuin

Rob’sTuin

Bedankt voor de uitgebreide berichten. Helaas zie ik grondbedekking niet zitten, dus dat is geen optie. Schaduwgras was inderdaad de gedachten om (deels) te gaan leggen. Allereerst dus Compost erop en dit infrezen, moet dit echt met een grondfrees of is met de hand ook mogelijk?
woensdag 7 juni 2023 - 20:01
deHaan

DeHaan

Compost doorwerken is voor zo,n tuin het beste met de hand te doen.
Dan beschadig je ook boomwortels veel minder.
donderdag 8 juni 2023 - 21:40
leerling

Leerling

Zie ook antwoord op je "Bladeren zien er slecht uit"-topic.
vrijdag 9 juni 2023 - 00:53

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon