menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Tuin ophogen - hoe starten ?

Philippe4567

Philippe4567

Goedemorgen,

Ik zou een bestaande tuin een 20-tal centimeter willen ophogen. Momenteel staat deze vol onkruid (gisteren met de bosmaaier zo kort mogelijk gezet).

Hoe zou ik best starten? Eerst alles eens goed doorfrezen, of gewoon verse teelaarde over het onkruid storten ? Of eerst alles dood sproeien ?

Ben een leek dus alle advies is welkom

Groeten,

donderdag 19 september 2019 - 06:34
leerling

Leerling

Niet alles dood sproeien, a.u.b.
Dat is nl. een prima manier om ook je bodemleven, je insecten en andere geleedpotigen en alles wat daarvan eet het hoekje om te helpen of ziek te maken. En dan hebben we het nog niet over de schade die de resten van dat sproeisel in het grondwater of in nabijgelegen oppervlaktewaters veroorzaakt.
Zie o.a. https://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/30/allemaal-beestjes/67282/resultaten-sos-mezen

Tot overmaat van ramp helpt het niet echt. Je geraakt er misschien een deel van de huidige begroeiing mee kwijt, maar als dat onkruid er al een tijdje staat, zit de bodem vol met onkruidzaden. Ook de aangevoerde grond zal zaden bevatten van planten die je er liever niet had bijgekregen. Die zaden trekken zich van dat gesproei niet veel aan.

O.a. kweekgras en heermoes zullen freezen een prima idee vinden. Je gaat hun wortels versnipperen en uit veel van die stukjes gaan nieuwe plantjes groeien. Maar waarschijnlijk had je liever wat anders in je tuin.

Een beproefde methode om milieuvriendelijk tewerk te gaan, eentje die tegelijk ook je bodem nog verbetert, is de grond afdekken met karton en mulchmateriaal.
Zie bv.
https://www.mijntuin.org/articles/hardnekkig-onkruid-de-truc-met-het-karton
https://www.youtube.com/watch?v=CqBC5_bWqkw
[ur]https://permacultuurnetwerk.eu/hoe-moet-ik-mijn-grond-afdekken/[/url] of zoek zelf even met bv. "onkruid afdekken met karton"
zondag 22 september 2019 - 01:08
deHaan

DeHaan

Hoe groot is je tuin?
Een foto graag?
Wat voor soort grond?
maandag 23 september 2019 - 17:07
Esem

Tekst aangepast

Esem

Alles kapot frezen en de onkruiden ,zoals paardenbloem, en andere diepgewortelde onkruiden handmatig verwijderen,zodat deze niet terug kunnen gaan kiemen. Daarna kan je beginnen om je tuin te gaan ophogen..
Zeker niet gaan sproeien met gifstoffen, zoals eerder als vermeld. Denk aan de natuur die moet nog langer meegaan ,dan alleen maar voor.
Een toekomstig bijenhotel.

Gr Eddy

Tuinaanleg & Onderhoud

dinsdag 8 oktober 2019 - 10:55

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon