menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Amfibien tuin

VerheijenP

VerheijenP

Wij wonen sinds 3 maanden hier en de tuin is momenteel nog 1 groot grasveld. We zouden deze willen inrichten zodat er meer dieren aangetrokken worden en m.n. amfibien en reptielen. Echter, het perceel erachter is onlangs in gebruik genomen voor intensieve aardbeienteelt. We weten hoe er gespoten wordt en stellen ons de vraag of we hier nog wel aan moeten beginnen. Of dat het mogelijk is toch zo goed als mogelijk een soort bufferzone te planten om zoveel mogelijk tegen te houden? En wie kent er iemand die hiervoor specifiek advies kan geven bij de inrichting.

Tuinaanleg & Onderhoud

maandag 4 december 2017 - 12:23
minouke

Minouke

Een hoge haag achteraan planten, maar de last zal ook afhangen van de wind. In de zomer is het meestal ZW tot W-wind.
maandag 4 december 2017 - 17:38
leerling

Leerling

'k Vind het heel fijn dat je die kale vlakte wil omtoveren tot eentje die aantrkkelijk is voor dieren.

We hebben een buur die ook gul is met de gifspuit, maar desondanks kan je in onze tuin o.a. padden, kikkers en hazelwormen vinden.
Gewoon proberen. Elk gevarieerd plekje groen trekt dieren aan. En wat mij betreft is bijna alles beter dan kale grasvlaktes.

Zo te zien heb je een ruim stuk grond, dus dat biedt inderdaad de mogelijkheid om een bufferzone te maken tussen jouw tuin en de aardbeienteelt, waar, zoals je al weet, helaas veel gespoten wordt. Misschien eens gaan praten met je buur om te horen wanneer/waarmee hij spuit? Misschien kan je hem over je plannen vertellen en hem vragen of hij kan vermijden te spuiten wanneer de wind jouw kant op waait?
Spuit hij enkel in de latere lente/zomer, dan kan je waarschijnlijk het ergste tegen houden met een bladverliezende struiken/hagen. Anders zou ik dichte, groenblijvende struiken/hagen kiezen. De dikte van de buffer lijkt me minstens even belangrijk als de hoogte.
Hou zeker rekening met de tijd die je wil steken in het onderhoud ervan. Losse bosjes vragen minder onderhoud dan hagen.
In België bieden veel gemeenten tegen oktober/november struiken/haagplanten/bomen aan voor kleine prijzen. Het loont de moeite om daar eens naar te kijken.

Als je het ziet zitten is glooiingen aanbrengen in het terrein een meerwaarde. Als het waait zoeken o.a. vlinders graag luwte plekjes op.

Een vijver is uiteraard ook mooi. Als je er amfibieën in wil laten overwinteren, dan moet die op het diepste punt minstens 80 cm diep zijn. Hou wel rekening met het nachtlawaai dat toekomstige bewoners durven maken. Niet iedereen vindt kikkergekwaak rustgevend. (Is meestal wel beperkt tot de late winter/vroege lente.) En als er kleine kinderen in de buurt rondlopen, zorg je best wel voor een omheining.
Maar zelfs zonder bezoek van amfibieën is een vijver een rijkdom. Hier hebben we een paar minivijvertjes van nauwelijks een kwart vierkante meter. Eentje staat aan paar meter van het badkamerraam. Dat is 's morgens tandenpoetsen met uitzicht op vogels die er komen badderen, eekhoorns/katten/vogels die er komen drinken, libellen die er hun paringsdans komen houden...
'k Heb door scha en schande wel geleerd om nieuwe vijverplanten eerst een paar maanden in quarantaine te houden. 'Gewone' algen zijn gemakkelijk te controlleren in een vijver, maar draadalgen zijn een pest. Laat je vooral niet wijsmaken dat die zomaar komen aanwaaien.

Muurtjes van opgestapelde bakstenen zijn hier zeker ook in trek.

En walletjes/hopen van snoeihout. Als je ze in de herfst afdekt met herfstbladeren worden het ook overwinteringsplaatsen voor o.a. egels.

't Zijn allemaal wat losse ideeën, maar hopelijk heb je er wat aan.
dinsdag 5 december 2017 - 01:55

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon