menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 2

Nuttigen tegen bladluizen

Ga naar meest recente reactie

Japanse tuin project

Japanse tuin project

Dag allen,

Ik heb net vastgesteld dat er zwarte bladluis op de esdoorns zit. Ik wil deze graag bestrijden door het uitzetten van nuttige insecten.

Iemand een goede ervaring met een bepaalde nuttige tegen bladluis uitgezet in ons klimaat?

Ik zie jullie ervaringen graag tegemoet!
maandag 10 april 2017 - 16:59
satomi

Satomi

In principe heeft dat uitzetten alleen zin in een kas; die beestjes kunnen daar - bijna - niet weg. In de tuin wil je graag o.a. de volgende 'hulptroepen' zien: lieveheersbeestjes, gaasvliegen, sluipwespjes, roofwantsen, meesjes en andere kleine vogels. Meestal weten die de lekkere hapjes heel goed zelf te vinden.
maandag 10 april 2017 - 17:12
zuurtje

Zuurtje

Nog geen luis te zien op de bessenstruik, maar al wel 5 lieveheersbeestjes, klaar voor de strijd.
Meesjes zijn ook al driftig op zoek naar luisjes.......

Ineke
maandag 10 april 2017 - 17:53
Roeli

Roeli

Waar o waar blijft de luis Iedereen heeft honger.
maandag 10 april 2017 - 18:03
leerling

Leerling

Bladluizen zijn een belangrijke bron van voedsel voor veel andere dieren. Als je alle bladluizen zou verwijderen, dan is je tuin ook minder aantrekkelijk voor die andere dieren.
Krijg je dan alsnog een bladluisinvasie, dan heb je maar weinig natuurlijke vijanden in de buurt om je te helpen om die invasie in te dijken.

Een gezonde plant kan echt wel een paar bladluizen verdragen.

Best is om je tuin diervriendelijk in te richten en ervoor te zorgen dat je een natuurlijk evenwicht krijgt. Denk o.a. aan nestkastjes en schuilplaatsen voor vogels, lieveheersbeestjes, oorwormen, gaasvliegen, wespen, galmuggen... Hou er ook rekening mee dat sommige bestrijders alleen bladluis lusten als ze larve zijn en dat volwassen exemplaren nectar en stuifmeel nodig hebben - en plaats om hun eieren af te zetten.

Eigen ervaring heeft geleerd dat sproeien met gif er vooral voor zorgt dat de fabricant van dat gif er rijker van wordt.
In onze vorige tuin hadden we een beukenhaag geplant. Een aantal reserve planten hadden we vlak bij de moestuin gezet. De eerste paar jaren hadden die beukenplanten behoorlijk veel last van bladluis. Mijn dierbare eega haalde de gifspuit boven, maar niet aan de moestuin. Het derde jaar viel er aan die moestuin nog nauwelijks bladluis te bespeuren, terwijl de haag aan de voortuin nog altijd behoorlijk last had. Besloten om daar ook niets meer te doen en het probleem loste zichzelf op. In het voorjaar soms een korte opstoot van bladluis, maar wat later niets meer te zien - buiten meesjes die kwamen kijken of er nog wat te bikken viel en een merel die de haag goed genoeg vond om er jaar na jaar een nestje in groot te brengen.

Mocht het echt te erg worden:
* tuinslang bovenhalen en bladluizen afspuiten met koud water - best regelmatig herhalen
* nakijken of er geen mierennest in de buurt zit - mieren zijn dol op de honingdauw die bladluizen afscheiden
- een niet al te groot mierennest kan je proberen weg te vangen door er een grote bloempot gevuld met een mengsel van aarde en compost (het geheel moet vrij luchtig zijn) omgekeerd over te zetten. Na een tweetal weken zullen de mieren hoogst waarschijnlijk hun eieren naar die bloempot hebben verhuisd. Je hoeft hem nu alleen zelf nog maar naar een andere plaats te verhuizen. Liefst niet verdelgen. Ook mieren zijn nuttige insecten. Zie o.a. http://blog.natuurlijkemoestuin.be/tuinbewoners-graag-gezien-of-niet-mieren/ Sommige miersoorten bestrijden ook andere miersoorten. Best even nakijken wat er in je tuin leeft en wat je echt liever kwijt bent.
* besproeien met gier gemaakt van brandnetels (stinkt enorm!), uien, knoflook, rabarber... Afkoelen met ijsblokjes is altijd goed. Bladluis houdt niet van kou.
- Je leest ook wel eens over gier gemaakt van tabak, maar nicotine zou ook het zenuwstelsel van nuttige insecten zoals bijen aantasten. Bijen hebben we echt wel nodig.
dinsdag 11 april 2017 - 01:58
Polplastron

Polplastron

Nuttige insecten uitzetten in de tuin heeft inderdaad vaak minder zin; in kassen zijn ze "gebonden" aan de omgeving. Het zijn echter vooral de larven van lieveheersbeestjes die het meeste luizen verorberen, dus eventueel zou je die wel kunnen uitzetten; ze zijn namelijk nog niet zo mobiel als hun volwassen soortgenoten.

In een evenwichtig aangelegde tuin (d.w.z. met voldoende afwisseling in beplanting, voldoende schuilplaatsen, voldoende voedsel en water voor allerlei organismen en ... een gifspuit die in de garage staat de verstoffen) zullen natuurlijke vijanden vanzelf komen.
Bij onderzoek bleek zelfs dat in een plantenbak op een voetpad er een heleboel nuttige organismen aanwezig waren en dat de rozen die er in stonden zonder bestrijdingsmiddelen goed gezond bleven (Cfr. Paul Zimmerman)

Als je de boel dus gewoon laat gedijen zullen er binnen de kortste keren hele legers aan bladluisverdelgers klaarstaan; lieveheersbeestjes en hun larven, vogels, maar ook sluipwespen, e.d.

Enkel planten die reeds verzwakt waren kunnen zo erg leiden onder een bladluisplaag dat ze er blijvende schade aan ondervinden. Als het hier dus om gezonde planten op de juiste plaats gaat, zie ik geen reden om verder in te grijpen.

De tuinslangmethode is goed, maar vergeet niet dat je hiermee ook de kans op aantrekken van predatoren verkleint. Zij komen immers enkel naar je tuin als er iets te "bikken" valt.

Groeten,
Pol
dinsdag 11 april 2017 - 10:08
Heike

Heike

Kippen helpen ook graag bij bladluisbestrijding!

Tuinaanleg & Onderhoud

zaterdag 15 april 2017 - 13:04
Dunya

Dunya

Doen de kippen dan geen schade aan de planten?
zondag 16 april 2017 - 09:07
Polplastron

Polplastron

Je moet ze wel opvoeden hé! µ

Kippen doen inderdaad wel wat schade aan planten, maar als ze niet constant vrij mogen uitlopen valt het eigenlijk wel mee. Het valt mij ook op dat ze op dichtbeplante vlakken minder schade doen dan op plekken waar nog los zand te zien is; los zand betekent bij die beestjes zandbad en wroeten!

Of ze echter ook tegen bladluizen helpen, weet ik niet.
Mezen en heggenmussen zijn in elk geval wel heel effectief!
zondag 16 april 2017 - 12:47

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon