menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Vaste planten voor schaduw

Ga naar meest recente reactie

PeterC

PeterC

Wij zoeken vaste planten die goed in schaduw kunnen gedijen. We hadden er siergrassen staan maar die willen er niet groeien.
Het gaat om een oppervlakte van 4m breed bij 2m diep.
De planten zouden 1.5 tot 2m hoog moeten worden, en bij voorkeur bloeien in de zomer, geen gele bloemen.
Welke planten komen in aanmerking?
zaterdag 31 mei 2014 - 22:44
sugar

Sugar

Misschien is een Actea (vroeger cimicifuga) iets voor je? 't Is vooral de hoogte (1,5-2m) in échte schaduw (in halfschaduw zouden siergrassen wel groeien) die 't moeilijk maakt om een vaste plant te vinden.
Alternatief (maar ietsje kleiner) zijn de grotere rakkers uit de Polygonatum-familie (maar die ga je niet in 't tuincentrum vlakbij vinden en ze bloeien in mei), Polygonatum macropodum of Polygonatum 'Weihenstepan'.

Je kan ook heersters planten, ik denk dan aan Hydrangea aspera die het in schaduw goed doet, een Hedera Helix 'Arborescens' (boomvorm van klimop, wintergroen), Ligustrum doet het ook erg goed in de schaduw . Maar er zijn nog andere mogelijkheden, zoals een Euonymus of Cornus alba, en er zijn ook Viburnumsoorten die in die omstandigheden prima gaan groeien.
zondag 1 juni 2014 - 08:27
PeterC

PeterC

Bedankt voor de reactie. Ik zal jouw suggesties nader bekijken.
zondag 1 juni 2014 - 18:40
PeterC

PeterC

Ik heb de planten bekeken.
Daarbij één fout gemaakt: ze ook aan mijn vrouw getoond.
Zij is helemaal verkocht voor de Polygonatum macropodum.

Weet jij iets meer over die plant? Onze bodem is zandig, humusrijk, zeer waterdoorlatend. In de zomer kan het hier best heel droog worden en waterziek wordt het hier nooit.

En waar kan je die planten kopen? Zoeken op google levert Engelse sites op, geen Belgische.
zondag 1 juni 2014 - 21:38
sugar

Sugar

Kwekerij mandragora in Neerwinden (bij Landen) heeft ze (ik heb mijn planten er gekocht). De kwekerij is zowiezo gespecialiseerd in schaduwplanten, misschien heeft hij wel iets anders dat je interesseert. Bezoek hun website eens
Je mag je vrouw feliciteren met haar goede smaak, het zijn doodgewoon prachtige planten, die Polygonatum. Je gaat er daar wel geen 10 in één keer kunnen van kopen vrees ik, je kan er altijd gewoon Polygonatum multiflorum (60-80 cm hoog, zelfde uitzicht) rond zetten, op termijn zal de P. macropodum die wel wegconcurreren
zondag 1 juni 2014 - 22:25
PeterC

PeterC

Dat lijkt me een prima tip.
zondag 1 juni 2014 - 23:35
sugar

Sugar

Nog even zeggen dat die Polygonatum macropodum een verzamelaarsplant is (en mandragora planten verkoopt die je niet in een tuincentrum vindt). De plantjes kosten er meer dan in een tuincentrum (reken op 4-10 EUR voor een plant, heb geen idee hoeveel die macropodum exact gaat kosten). Ik heb je die plant als voorbeeld aangegeven omdat je nogal specifieke eisen stelde
maandag 2 juni 2014 - 06:45
satomi

Satomi

Aruncus dioicus is ook een mooie schaduwplant, net als cultivars daarvan, Aruncus dioicus 'Kneiffii' en Aruncus d. 'Horatio'. Verder ook: Rodgersia podophylla en R. aesculifolia, Digitalissoorten, kamperfoeliesoorten, Astilboides tabularis, Osmunda regalis.
dinsdag 3 juni 2014 - 18:09
sugar

Sugar

Die aruncus is een alternatief, de Rodgersia eventueel, maar ik vrees dat de andere planten het ook niet doen in volle schaduw (waar siergrassen wegkwijnen)
dinsdag 3 juni 2014 - 18:17
satomi

Satomi

De meeste siergrassen zijn helemaal niet dol op volle schaduw, dus zullen die er zeker wegkwijnen.
Bovendien, waar zie jij hierboven staan dat het om volle schaduw gaat? Er is ook geen foto van de situatie en mijn ervaring is dat mensen halfschaduw vaak ook als volle schaduw omschrijven, terwijl dat toch een redelijk verschil is.
dinsdag 3 juni 2014 - 18:54
sugar

Sugar

Ik leid dat af uit het feit dat siergrassen er wegkwijnen. In halfschaduw zouden die toch standhouden volgens mij...
dinsdag 3 juni 2014 - 18:59
satomi

Satomi

Maar ook jij bent niet helderziend, toch...
dinsdag 3 juni 2014 - 18:59
sugar

Sugar

Neen, maar jij duidelijk wel, want je gaat er zowiezo vanuit dat de topicstarter zich vergist... , zonder bijkomende uitleg
Mijn opmerking op jouw advies was toch duidelijk. 't Zijn inderdaad alternatieven WANNEER het geen echte schaduw is.
dinsdag 3 juni 2014 - 19:17
satomi

Satomi

Wel, dan komt dat verkeerd over; ik schrijf "vaak" en niet "altijd". De planten die ik noemde kunnen zowel halfschaduw staan als in volle schaduw. Of zelfs in lichte schaduw. Net zoals Actaea het ook op zonnige posities goed kan doen, in bepaalde situaties.
dinsdag 3 juni 2014 - 20:20
wilma*15

Wilma*15

Osmunda regalis is een varensoort en heeft geen bloemen maar wel heel mooi (vind ik)

Groetjes
donderdag 5 juni 2014 - 00:08
PeterC

PeterC

Het gaat om een plek met volle schaduw onder een eik en een paardekastanje.
De gesuggereerde planten (aruncus, rodgersia en osmunda) zien er ook best goed uit, alhoewel het lijkt of de aruncus en de rodgersia gele bloemen hebben.
vrijdag 6 juni 2014 - 23:29
PeterC

PeterC

Ondertussen bij Mandragoria schaduwplanten aangekocht.
Het is toch iets totaal anders geworden: een mengeling van Hydrangea Serrata, Astilboides Tabularis en Zingiber Mioga met een Rubus Taiwanicola als grondbedekker ertussen.
Onze verwachtingen zijn hooggespannen. Enkele jaren afwachten.
zondag 6 juli 2014 - 17:54

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon