menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Moeilijke vraag

Ga naar meest recente reactie

Pistachio

Pistachio

Dag iedereen,

Ik moet nog een heel stuk van mijn tuin (her)aanleggen wegens foute plantenkeuzes in het verleden. Kan iemand mij namen doorgeven van echt gemakkelijke vaste planten, die het dus op arme grond goed doen. De grond die ik heb is heel zanderig/droog. Het stuk dat ik nog moet beplanten ligt het grootste deel van de dag in de zon. Ik heb al gezocht via de plantengids maar kom niet veel verder. De bloeikleur speelt niet zoveel rol enkel geel wil ik niet in mijn tuin. Het moeten vaste planten, heesters zijn die ongeveer 50cm hoog worden en winterhard zijn. Ik vind wel een aantal planten via de plantengids maar ben meer op zoek naar "ervaringsadvies" van mensen met dezelfde schrale/droge grond in hun tuin. Is deze vraag "te moeilijk"? Volgende planten doen het goed in mijn tuin: lavendel, vlinderstruik, verbena, munt, herfstaster, trompetklimmer, choisya, osmanthus, olearia en ceanothus.

Alvast bedankt tuinspecialisten
zondag 8 augustus 2010 - 18:14
cee

Cee

je zou er wat wolfsmelkachtigen kunnen zetten, die doen het uitstekend op een zanderige bodem. Verder eventueel een palmpje (trachycarpus fortunei of een ander winterharde soort).
Je kan ook een zuiders kruidentuintje aanleggen met planten die een goeie waterdoorlating nodig hebben: salie, rozemarijn, oregano, kamille, dragon, hysop, tijm. Die opgesomde kruiden zullen je zanderige grond maar al te goed aprecieren.

veel succes
maandag 9 augustus 2010 - 08:56
Pistachio

Pistachio

Dag Cee

Bedankt voor de tips. Aan een kruidentuintje had ik nog niet gedacht, maar ik vind het wel een leuk idee. Ik ben niet zo'n keukenprinses dus het zou enkel voor de sier zijn. Geven al deze kruiden ook bloemetjes? Ik stel deze vraag al blozend want hieruit blijkt wel dat ik een echte beginner ben
maandag 9 augustus 2010 - 09:22
cee

Cee

De kruiden zullen als je ze niet voor de keuken gebruikt worden zeker ook bloeien, maar dat is niet te vergelijken met de bloei van echte sierplanten, het zijn eerder kleine bloemen, maar daarom niet minder mooi. Waar ze wel voor zorgen is een heerlijke geur in de tuin en bezige bijtjes en vlinders.

Een ander voordeel is dat de kruiden relatief onderhoudsvrij zijn, je hoeft er heel weinig aan te doen, een beetje hetzelfde als lavendel, gewoon 1 maal per jaar (na de bloei) kort zetten om een mooie bossige heesters te behouden.
maandag 9 augustus 2010 - 10:08
Pistachio

Pistachio

Kleine bloemen vind ik ook mooi en 't is meegenomen dat de bijtjes en de vlindertjes ook graag op bezoek komen! Ik ga het proberen! Bedankt hé.
maandag 9 augustus 2010 - 11:09
frankdemarest

Frankdemarest

Kruidentuin kan prachtig bloeien :thym, diverse muntsoorten,rozemarijn, oregano bloeien allen heel mooi. Die kruiden kan je ook combineren met alle soorten lavendel en bvb ook kattenkruid (nepeta). Varieer ook wat in hoogte door er bvb een verbena in te planten.

Frank
maandag 16 augustus 2010 - 14:38
Polplastron

Polplastron

Ik tuinier ook op zeer stoffige zand-grond die erg arm is aan voedinsstoffen. Ten tijde van Hendrik Conscience werd ons dorp "Mager Halle" genoemd dus dat zegt wel wat ...

Toch merk ik dat eigenlijk alle mogelijke planten het goed doen in mijn tuin, van rozen tot ... maar ik breng wel ieder jaar een goede laag (zelfgemaakte) compost toe. Ook merk ik dat als je de grond maar zo veel mogelijk bedekt laat (met laagblijvende planten zoals Geranium, ...) veel andere planten zoals o.a. mijn Cornus controversa het ook goed doen en best wat weerstand hebben tegen de droogte.

Overigens is zo'n arme zandgrond naar mijn ervaring ideaal om een aantal gevoeligere planten zoals vijgen, aronskelken (Zantedeschia aethiopica) en Agapanthus te proberen.

Succes ermee,

Pol

P.S.: Nog wat probleemloze planten: Geranium (verschillende soorten en variëteiten), Echinacea, Hemerocallis en pioenen.
maandag 16 augustus 2010 - 21:48
Pistachio

Pistachio

Bedankt voor de info, nu heb ik toch hoop dat ik wat kan vinden voor mijn "zandbak". Verbena groeit inderdaad goed in mijn tuin. Ik neem jullie tips mee naar het tuincentrum!

Merci
dinsdag 17 augustus 2010 - 07:48
Eniavaswen

Eniavaswen

Een prairiebeplanting doe het ook goed op arme, droge grond.
maandag 23 augustus 2010 - 11:07
Pistachio

Pistachio

Thanks!
maandag 23 augustus 2010 - 11:50
iecee

Iecee

veel geraniums doen het ook goed op arme grond
en de sedums niet te vergeten
en de meeste planten met grijs blad bv de santolino.
en duinplanten.
zaterdag 28 augustus 2010 - 21:59
Pistachio

Pistachio

Dank je iecee ! Met al deze tips kan ik er wel wat van maken.
maandag 30 augustus 2010 - 08:34
iecee

Iecee

je komt toch wel naar de plantenbeurs in destelbergen op 19 september , dan kan je aan de standhouders zelf vragen welke planten je nodig heb, de meeste geven graag advies,
maandag 30 augustus 2010 - 09:01
Pistachio

Pistachio

ja hoor, die wil ik niet missen, vlak bij huis en dan nog gratis te bezoeken ... super ... ik zal maar alvast een budget opzijzetten
dinsdag 31 augustus 2010 - 14:38

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon