menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Composteren

Ga naar meest recente reactie

spruce

Spruce

hallo,

een vraagje - mag je verbrande houtskool op je compost hoop gooien ?

Het is van belang om je C-N balans op peil te houden. Als ik nu veel gras maaisel heb (rijk aan N), mag ik dat mengen met veel verbrande houtskool (rijk aan C).

iemand met de juiste kennis om mij te helpen ?
zaterdag 27 juni 2009 - 00:00
printemps

Printemps

Ik denk het niet

De overgebleven stukjes verteren niet

Houtasse van proper hout mag volgens mij een beetje
Is ook goed voor rond de fruitbomen te strooien in de winter

mvg
zaterdag 27 juni 2009 - 14:59
Polplastron

Polplastron

Ik heb er hier mee geëxperimenteerd, maar zoals Printemps al zegt; de stukjes houtskool verteren niet. Ik denk niet dat ze echt schadelijk zijn, maar als ik mijn compost uitrijd, vind ik het toch een beetje storen dat die stukjes overal te voorschijn komen. Mijn antwoord is dus: geen houtskool op de composthoop.

Houtasse is trouwens ook slechts met mate te gebruiken omdat dit veel kalium bevat. Een teveel aan kalium kan tot gebreksverschijnselen aan andere stoffen leiden bij planten.

Zelf heb ik kippen die in het hok een laag houtkrullen hebben. Wanneer ik te veel grasmaaisel heb, meng ik wat van die houtkrullen onder mijn compost. Dat werkt erg goed voor de verhoudingen, maar zorgt ook voor een luchtige structuur. Je kan hetzelfde bereiken door (fijn )hakselhout onder je grasmaaisel te mengen.
zaterdag 27 juni 2009 - 16:54
spruce

Spruce

Pol,

jouw voorstel over de houtkrullen is super. Ik ben reeds in de week houtkrullen gaan halen, en na het mengen bleek de "black mass" (rottend gras) al plots veel makkelijker te hanteren en minder stinken. Ik hoop dat het nog goed gaat komen,
zaterdag 27 juni 2009 - 21:46
Polplastron

Polplastron

Ik zamel verder ook snoeiafval in bij mijn buren; taxus, buxus, beuk, klimop, ... . Die zijn blij omdat ze er niet mee naar het containerpark moeten en ik ben blij omdat ik wat afwisseling van materiaal heb. In de herfst krijg ik ook massa's gevallen bladeren die ik bijhoud en in het voorjaar meng onder de rest. Op die manier krijg je een heel afwisselende en gezonde mengeling van zaken die, in mijn geval althans, een goede compost opleveren.
zaterdag 27 juni 2009 - 21:52
spruce

Spruce

Wat is jullie ervaring met kalk.

Ik heb vorige week een kalkgift gedaan, en een week later heeft de compost alle kalk opgegeten. Ik zie wel nog gebroken eierschaal zitten hier en daar.
zondag 28 juni 2009 - 22:12
Polplastron

Polplastron

Ik voeg geen kalk toe en zie er het nut niet van in. Compost is normaal gezien meestal PH-neutraal dus is een kalkgift (volgens mij en heel wat moderne gespecialiseerde lectuur) overbodig!
maandag 29 juni 2009 - 22:59
spruce

Spruce

In mijn composteringsbijbel staat er wel degelijk dat je een kalk gift moet doen in sommige gevallen (veel zuur blad, veel gras in compost etc.).

Het zal van de omstandigheden afhangen, maar die compost vreet echt kalk. Hij zal idd nogal zuur zijn geweest.²
maandag 29 juni 2009 - 23:06
Polplastron

Polplastron

In modernere lectuur vind je meestal dat het niet nodig is om grond, kalk of andere zaken toe te voegen. Er verandert geregeld heel wat aan de regeltjes in tuinland denk ik ...

Het kan wel zijn dat datgene wat je op de compost doet zuur is, maar het uiteindelijke resultaat is dat dan nog niet meteen. Doe eens een PH-testje en je weet het meteen.

Verder denk ik persoonlijk dat je gewoon moet pogen om zo veel mogelijk afwisseling in je bak te brengen.
maandag 29 juni 2009 - 23:09
spruce

Spruce

Ja het is een oud boekje - gebaseerd op de "hippe" foto's van de tuinmannen en tuinvrouwen.

Ik ben ondertussen overgeschakeld naar een ander procedure om grasafval in mijn compost bak op te nemen. Ik zet een mand met houtkrullen ernaast en voor elke bak met gras die geledigd wordt, geef ik een gift met houtkrullen. Op die manier zal mijn compost wat geld kosten - maar vermijd ik mijn toxisch afval dat ik aan het maken was.

dinsdag 30 juni 2009 - 22:55
Polplastron

Polplastron

Ik denk dat kalk meer kost dan houtkrullen hoor! Bovendien zou je die houtkrullen ook kunnen vervangen door gehakseld hout van het containerpark. Mits de temperatuur in je bak hoog genoeg wordt (en met dat grasmaaisel zal dat waarschijnlijk wel ... ) zouden eventuele ziektekiemen in het hout moeten gedood worden.

Ik gebruik soms ook wel eens ruw houtschaafsel van de schrijnwerkerij op mijn werk. Het komt daar in grote zakken bij elkaar en ze zijn daar blij dat ze er vanaf zijn.
vrijdag 3 juli 2009 - 14:31
spruce

Spruce

Ik ben als de dood voor schimmels van allerlei aard voor mijn acers. Dus liever niets van containerpark.

Volgend jaar vermoed ik wat meer haagscheersel te hebben, in de tussentij zullen het houtkrullen zijn

vrijdag 3 juli 2009 - 20:02

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon