menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Advies waterval vijver en plantjes gevraagd8207

Ga naar meest recente reactie

P e t e r

P e t e r

Hoi,

Ik ben een volledige leek op vijver gebied.


Ik ben van plan om een waterval te laten uitkomen in een kleine ondiepe vijver met enkele visjes (3m³) max 1m diep. De waterval wordt gevoed door een afloop van regenwater en een pomp.

Mijn opzet is om de waterval met een PVC schuifaf te maken die ik bekleed met in cement gedrekte jutte doeken. Hierop komen natuurstenen.

- Moet ik nog iets aan de cement toevoegen buiten kleurstof?

[afbeelding verwijderd niet-https]

De bovenkant van de schuifaf is ondersteund met grond en de onderkant met gemetste snelbouwstenen. Op de grond komt een worteldoek met hierop juttedoeken die in cement gedrenkt zijn om een rotsachtig uiterlijk te creëren.

Vooraan heb ik een vijver uitgegraven die overloopt via een beekje met een 3tal kleine watervalletjes in een 1000 liter reservoir in de grond. (een weekendje graven)


- Hoe diep moet de vijver zijn voor kleine visjes zodat deze de winter overleven?
- Kan ik de vijverfolie rechtstreeks op de grond leggen en kan ik deze aan elkaar lijmen of moet dit uit een stuk zijn?

- Hoe diep moet de grondlaag op de folie zijn voor enkele vijverplanten zoals waterlelies en gele lis.

- Welke plantjes adviseren jullie nog.


Peter
zondag 24 mei 2009 - 23:18
Polplastron

Polplastron

Ik zou die schuifaf niet gebruiken voor een waterval. Ik denk dat het water te snel naar beneden gaat stromen en dat je er bijgevolg weinig van gaat zien. Dan vind ik persoonlijk een degelijk gemetselde waterval (met baksteen of natuursten) met vijverfolie veel mooier en speelser. Dit is niet als kritiek bedoeld, maar een persoonlijke tip.

De diepte van de vijver moet ongeveer 1 meter diep zijn, normaal gezien is dat genoeg. Zorg er wel voor dat het geen PUT wordt van 1 meter diep, want dan warmt het water niet gelijkmatig op. Het beste is aan de randen een stukje ondiep met oeverplanten, dan wat dieper, nog wat dieper en zo voort.

De vijverfolie kan je best beschermen door er een beschermingsmat onder te leggen, dat kan uit verschillend materiaal. Ik ben er al enige jaren uit en weet niet wat er nu op dit moment op de markt te verkrijgen is, dus vraag dit eens bij een goed tuincentrum na.

Ik zou vijverfolie niet verlijmen. Het kan wel, maar je laat het best over aan specialisten om veel ergernis achteraf te voorkomen.

Mooie planten zijn: Aponogeton dystachios, Thallia dealbata, Pontederia cordata, Lysichiton americanus en aarvederkruid. Zoek ze maar eens op in google en dan vind je vanzelf hoe diep ze moeten staan. De echte vijverkenners hier op het forum zullen je nog wel wat tips kunnen geven.

P.S.: Als ik hier iets schrijf wat niet meer zou kloppen, laat me dat dan gerust weten. Zoals gezegd ben ik ondertussen door omstandigheden al zo'n 10 jaar niet meer met vijvers bezig geweest. Ooit begin ik er terug aan als al m'n kinderen kunnen zwemmen
maandag 25 mei 2009 - 20:15
P e t e r

P e t e r

Oke,

Bedankt voor de reactie. Ik zoek echter inderdaad op de schuifaf natuurstenen aan te brengen om de watervloei te breken.

Peter
maandag 25 mei 2009 - 23:37
Polplastron

Polplastron

Dat breken van de watervloei is een goed idee, maar ik vrees een beetje dat je waterval nogal hoog en steil is waardoor het water er te snel af gaat lopen in een dun laagje. Kan je die schuifaf, als je die echt wil gebruiken, niet wat minder steil zetten? Probeer het eerst eens uit met een vijverpomp om het resultaat te zien.

Let er ook op dat het water niet te hard in je vijver plonst anders zullen je vissen en planten je dat later echt gaan kwalijk nemen!
dinsdag 26 mei 2009 - 09:22
P e t e r

P e t e r

Hoi,

Ik heb inderdaad de schuifaf minder steil gezet zodat het laatste stuk zelfs stroomopwarts is, daarna loopt het nog eens op een grote stenen schelp.

Hoe bepaal ik het best de afmetingen van de vijverfolie?
Ik zit met verschillende diepten van 50cm tot 1m20. Dit in een U vormig vijvertje waar in het midden de waterval in komt.


Peter

dinsdag 26 mei 2009 - 21:56
P e t e r

P e t e r

Hoi,

Aan allen bedankt voor de antwoorden.

Het resultaat:


[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 14 juni 2009 - 21:04
Polplastron

Polplastron

Dat is een niet alledaags bouwseltje! Ik vind het heerlijk om te zien!
dinsdag 16 juni 2009 - 18:49

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon