menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Mulchsystemen op grasmaaiers

Ga naar meest recente reactie

stompinne

Stompinne

Weet er iemand, welke mulchsystemen dito grasmaaiers er te koop zijnen hun voordelen?
Bijvoorbeeld Stiga heeft een plug dewelke op de uitworp wordt geplaatst, andere merken blijken bv. een extra 'mes' te bezitten....welke mulcht/snijdt het fijnst?
dinsdag 22 april 2008 - 17:57
Rita1960

Rita1960

Hallo Stompinne,

Ga eens kijken op het internet en dan bij de consumentensites. Dan kun je meerdere soorten zien en de plussen en de minnen bekijken. Er zijn n.l. meer soorten mulchers dan alleen de S.

groetjes,

Rita
dinsdag 22 april 2008 - 19:06
choco

Choco

Dag Stompinne,

Tegenwoordig heeft elk merk wel een systeem om van een gewone maaier een mulcher te maken,
dit systeem bestaat eruit van een maaier met zij- of achteruitworp een gesloten maaihuis te geven zodat het maaisel binnen in de snijruimte blijft zodat het meerdere keren kan gemalen worden.
Dit bereikt men door 1. Het maaihuis af te sluiten door bv. een plug in de opening te steken. 2. door 1 of 2 mulchmessen te monteren. Dit werkt allen als deze twee systemen gelijktijdig worden toegepast,
Op de vraag welke het fijnste maalt, dit hangt af van hoeveel keer er gemaaid wordt, hoe meer hoe fijner. hou er rekening mee dat, als je mulcht, je wekelijks ongeveer 2 keer moet maaien, (zeker als je het maaisel niet wil zien liggen). Hou er ook rekening mee dat je zeker 2 x per jaar moet vertikuteren, want het maaisel dat blijft liggen geeft wel voedsel aan het gazon, ( je gazon zal groener zien) maar het gras zelf verteerd heel langzaam en dit vormt een korst zodat er te weinig zuurstof doorheen kan.
Mijn idee hierover : mulchen, geen probleem maar af en toe eens opvangen is beter, dus koop een maaier die kan mulchen en kan opvangen. En als je in Belgie woont, er zijn regio's waar je bij aankoop van een mulchmaaier je een premie krijgt. Die kan oplopen tot € 100. Dus vraag dit eerst eens na bij het gemeentebestuur.

Groetjes Dirk
Indien je nog vragen hebt, stel deze gerust.
dinsdag 22 april 2008 - 22:59
stompinne

Stompinne

Dus er is niet echt een merk of muchsysteem dat beter werkt dan het andere? Mag ik dit dan concluderen?
woensdag 23 april 2008 - 10:05
choco

Choco

Ik denk niet dat er echt een beter systeem of merk hierin is, maar probeer dan wel een gekend merk te kopen

Groetjes Dirk
woensdag 23 april 2008 - 10:39
fredd

Fredd

mulchen is niet zo goed, je gazon krijgt op termijn geen lucht meer beter opnemen en wegbrengen
mvg
zondag 27 april 2008 - 12:41
koenh

Koenh

ik heb een mulchmaaier. Er zijn voor- en nadelen aan. Voordeel is natuurlijk dat je niet met pakken gras zit die je moet composteren of afvoeren, gazon maaien gaat dus rapper. Het grote nadeel is volgens mij dat er bij nat weer of dauw altijd grassnippers aan je schoenen/laarzen blijven plakken, wat dan weer ambetant is als je over terras, oprit loopt, of binnen in huis of garage gaat. Als je je gazon voornamelijk gebruikt om er op te kijken, zou je een mulchmaaier kunnen gebruiken. Als je kinderen hebt die continue op het gazon spelen, dan ben je volgens mij beter af met een gewone maaier. Een machine die de twee kan, is misschien het beste, dan kun je mulchen, behalve als je weet dat er bv. bezoek komt dat veel op het gazon zal lopen.
maandag 28 april 2008 - 10:51
the666bbq

The666bbq

ik heb zelf ook een mulchmaaier en moet nooit nog een andere maaier hebben (tenzij ze iets uitvinden dat nog leuker is). Alleen de eerste en de laatste maaibeurten worden met de bak gedaan en wat ben ik altijd blij als dat achter de rug is.

Ik denk niet dat er echt zoveel verschil is tussen de merken wat betreft de technologie - het is ook geen kernfysica he : het gras moet in plaats van te worden weggezogen even blijven hangen om te worden versnipperd. Of dat nu in stukjes van een half centimeter is, 2 millimeter of nog kleiner dat speelt eigenlijk weinig rol. Je moet het gras wel met een andere instelling maaien. Als je regelmatig genoeg het gras maait en bij voorkeur als het droog is, dan kan het goedkoopste model doen wat het moet doen. Als je één keer per week of nog minder over het gras wil gaan dan kan je met een mulchmaaier niks aanvangen.
Het enige nadeel dat wel eens wordt opgegeven zijn de grassnippers die je zou binnenbrengen maar ik heb daar zelf weinig last van eigenlijk. Als je let op de frequentie van maaien en geen te natte grasmat dan zijn de snippers voldoende klein zodat ze onder de grasmat liggen en niet erop, als je grasmat dan nog eens voldoende dik staat (wat met frequenter maaien geen probleem is) dan valt dat aardig mee. Als zo'n snipper verdroogd dan blijft er al helemaal niets meer van over dus dat probleem met het binnenbrengen van snippers en het dichtslibben van de grasmat (vervilten en al die andere mythes) hangt voor een groot stuk af van de manier waarop je je gras rijdt denk ik.

Ik zie en hoor hoe mijn buren het gras maaien, en ik zie dat meestal met een glas wijn in de hand, terwijl mijn maaier alweer staat te tikken van het afkoelen
Eén keer starten, geen gesleur met volle bakken, geen afvoeren (ik composteer zelf en durf het gras in de boomgaard wel eens verzamelen om wat meer materiaal te hebben, maar als ik elke maaibeurt met al het gras moest blijven zitten van mijn gazon dan kon ik daar ook niet mee weg), mooiere grasmat (voeding, meer wormen actief, minder last van uitdroging, ...), ... ik kan echt alleen maar voordelen bedenken; maar ik kan zoals gezegd wel wat nadelen uitlokken, sla een paar maaibeurten over, wacht dan tot het regent, en maai meteen op de kortste stand en de kans is groot dat je je maaier een luchtdoop geeft.
maandag 28 april 2008 - 12:00
koenh

Koenh

aan the666bbq: hoe frequent maai je je gazon dan eigenlijk? Ik doe het nu 1 keer per week (is ongeveer 1 uur werk), en volgens jou is dat al te weinig. Als je het frequenter maait, dan zal je inderdaad minder last hebben van die snippers aangezien ze automatisch een stuk kleiner zijn. Best is ook om behoorlijk traag te rijden over je gazon met een mulcher omdat de snippers dan ook kleiner zijn.
maandag 28 april 2008 - 14:00
Mandy

Mandy

Ik heb een sit-on mower, John Deere, en ik ben erg blij dat ik het gras van ongeveer een 1000m2 niet op hoef te rapen Maar ik doe het ook slechts EEN keer per week, dacht dat het genoeg was..... aan het gras te zien dan.... Maar het is dus beter om het iets vaker te doen.... Wat moet ik dan denken?? 1X per 5 dagen of zoiets???
maandag 28 april 2008 - 19:32
choco

Choco

Bij een mulchmaaier wordt het advies gegeven om ipv. 1 x per week te maaien, 3 x maal te maaien op 2 weken tijd.

Dirk
maandag 28 april 2008 - 21:07
the666bbq

Tekst aangepast

The666bbq

Hoe vaker hoe beter, echt waar... op sommige momenten zou ik zelfs drie keer per week durven maaien (de natuur zit momenteel in een groeispurtje dat heb je misschien ook al gezien, je ziet het gras bijna groeien). Er een echte frequentie opplakken is dus moeilijk, als je ziet dat er gemaaid moet worden ben je eigenlijk al te laat volgens mij, dan zou je bijna in twee beurten moeten maaien. Ik ben meestal ook de eerste uit de straat die zijn gras maait na de winter; als het te lang is moet het gemaaid worden...

Het voordeel van de mulcher is dat dat echt geen tijd kost, ik doe geen half uur op mijn stuk van 800m² en dan doe ik dat liever een keer 'te veel' dan te weinig (want als je te lang wacht heb je meer werk en is het resultaat zo mooi niet). Ik heb een single speed mulcher (stiga, 53cm) en die loopt wat trager dan de meeste denk ik, maar ik hou wel van mijn maaimomentje en het is nu al zo rap om
Als je mulcht en je ziet nog maaisel op het gras liggen dan was je te laat, of ben je te snel te kort gegaan.

Meer maaien stimuleert het gras ook om bossiger te worden (snoeien doet groeien) en dan krijg je vanzelf een mooie, dichte grasmat (niet te kort maaien ook niet, je moet de plantjes scalperen, niet onthoofden)
dinsdag 29 april 2008 - 10:31
dvandyck

Dvandyck

Ik heb zo'n mulchset op een van de goedkopere honda-benzinemaaiers en ben daar best tevreden mee: ik haal geen gras mee naar binnen en kan zelfs maaien als het gras niet helemaal droog is.

Wel raap ik altijd kleine grastapijtjes op die zich verzamelen op het linkerachterwiel en er na een tijdje afvallen. Zo bekom ik ongeveer een kleine bloempot grasafaval op een gazon van 250m^2. Hoe natter het gras, hoe meer van die tapijtjes ik heb, die duidelijk gevormd worden omdat de natte grassnippers gaan kleven. Nat gras mulchmaaien gaat echter niet: dan kleeft alles bijeen in het maaidek waardoor er amper luchtdoorstroming is die het gras veelvuldig langs de messen moet laten passeren. Echt droog gras mulchmaaien, wat ik uitzonderlijk tegen kom, is perfect: geen enkel afval en je ziet de zeer fijne snippers enkel op kale plekken liggen.

Enige schrik die ik heb is dat door het continu mulchmaaien ook onkruidzaden verspreid en mogelijk mosvorming aanmoedig. De tijd zal het leren; mijn gazon is nog maar enkele maanden oud (april).

groeten

Dries, een zeer beginnend tuinier.
maandag 18 augustus 2008 - 10:30
the666bbq

The666bbq

dries,
je moet geen bang hebben om onkruidzaden te verspreiden, je moet eerder bang hebben om onkruiden in zaad te laten komen mosvorming aanmoedigen evenmin, in principe krijg je mosgroei vooral op vochtige 'open' plekken in het gas, door te mulchen zal je minder van die open plekken hebben al was het maar omdat er altijd een laagje mulch de grond bedekt houdt.
Niet dat ik het veel doe maar af en toe rijd ik wel eens als het gras nat is (als het twee weken na mekaar regent moet je wel ergens je kans afwachten en voor een werkende mens zijn er niet altijd evenveel kansen om uit te kiezen), het is niet ideaal maar het gaat wel zonder dat je een zak vol prut duwt. Die 'tapijtjes', daar rijd ik gewoon nog eens over met de maaier en dan zijn die ook weer weg.

Nee, echt, voor mij niets anders meer dan een mulchmaaier.
maandag 18 augustus 2008 - 12:03
dvandyck

Tekst aangepast

Dvandyck

Hoi 666bbq,

de idee dat mulchmaaien mogelijk mosvorming aanmoedigt heb ik uit een reactie van JovanDreumel in volgende thread:
http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=7&sid=16&tid=2873&hl=mulch

Hij zegt daar:
"Op gazons ben ik er niet direct voor. In het voor- en najaar wil het gras niet goed verteren en er blijft een laag liggen. Dat gaat vervilten en zal aanleiding geven tot mosvorming."

In nog een andere thread, raad DeHaan af om een jonge gazon te mulchen, weliswaar zonder argumenten waarom dat niet goed zou zijn:
http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=11&tid=3443&hl=mulch

Hoe dan ook, ik neem liever het risico dan elke week met het grasafval te zitten: in Geel moet je 7.5cent betalen voor elke kilo groenafval en om al mijn gras kwijt te raken zou ik meerdere groene bakken van 120l nodig hebben.

Gegeven de grootte en vorm van mijn tuin, plaats ik liever geen compostbak of -vat omdat die altijd in het zicht zou staan en mogelijk geurhinder zou geven.

Kortom, mulchen is voor mij gewoon de perfecte oplossing!

groeten

Dries.
dinsdag 19 augustus 2008 - 10:42
the666bbq

The666bbq

'op gazons ben ik er (mulchen) niet voor' ... ik vrees dat dit enkel waar hoeft te zijn als je mulchmaait zoals de gemiddelde mens klassiek maait : één keer in de week (of minder). Gras is voor het overgrootte deel water en het is weg voor je het goed en wel doorhebt als je correct mulchmaait. Ik kan het soms ook moeilijk geloven dat de massa die ik normaal zou moeten wegkruien, netjes verstopt zit 'onder' de grasmat. Als de snippers te groot zijn (wanneer je bijvoorbeeld als bij een klassieke maaibeurt teveel in één keer zou willen maaien) dan kan het inderdaad wat lang duren vooralleer het afval weg is, meestal zie je dan ook nog afval op de grasmat liggen. Maar ik heb nog nooit problemen gehad met mos, noch met een verviltende laag rotzooi. Maar het is dan ook weer een hobby van me om het gazon twee maal per jaar eens licht uit te kammen dus geen kans op vilten op die manier. Maar ik heb nog nooit 'moeten' kammen omdat er mosgroei is - geen mos in mijn gazon. De hoofdreden voor mosgroei in het gazon blijft voor mij het veel te kort afrijden van het gras voor de winter, het gazon ziet er misschien wel de hele winter strak uit maar dan moet je ook maar de bluts bij de buil nemen
Het helpt waarschijnlijk ook dat je je bodemleven niet naar de haaien spuit met 'chemiek', het zijn wel de wormen in de eerste plaats die al dat gras in de bodem mogen brengen, des te meer maagjes des te beter.

Mulchen bij jong gras zal voornamelijk afhangen van de verhouding gras ten opzichte van de andere onkruiden. Als je nieuwe tapijt eruit ziet als een bloemenwei van 30cm hoog met hier en daar een miezerig sprietje gras onder dan kan het misschien geen goed idee zijn om de slecht opkomende sprietjes te bedelven onder een dikke laag groen afval. Als het de jonge sprieten in het overwicht zijn dan kan het zeker geen kwaad denk ik, mulchen houd de grond vochtiger en dat kunnen die jonge sprieten wel gebruiken.

Dus als je tijd hebt om vaker maar minder lang te maaien, en je hebt geen bang van een toevallig sprietje aan je kleding dan zou ik zeker niet twijfelen. Alleen al dat gezeul met die volle zakken en het afval dat vaak teveel is om vlot te composteren dus dan ligt het daar meestal ergens te stinken of mag je nog eens naar het containerpark. Er zijn ook daar wel hulpmiddeltjes (dehydrateren met houtsnippers) maar dat blijft vermoeiender dan twee keer per week een korte wandeling over het gazon.

Je kan trouwens ook combineren. Het gebeurt wel eens dat ik eerst mulch en dan een standje lager maai met opvangbak. Vaak kom ik dan toe met een kruiwagen of twee op 10 are gazon wat dan weer niet teveel is voor de kippen en de compostbak. Er zijn ook maaiers zoals Honda waar je kan opvangen en mulchen tegelijk (waarbij je dan kan instellen hoeveel je mulcht en hoeveel je opvangt)
dinsdag 19 augustus 2008 - 12:16
Ntone

Ntone

Uit ervaring kan ik zeggen dat Toro een van de betere mulchers is. Zeker als je naar de iets duurdere modellen gaat. Groot voordeel is dat je kan kiezen tussen mulchen of opvangen.

Bij John Deere heb je de JS-serie, specifieke mulchmaaiers met een ringvormig chassis. Hier krijg je degelijke JD kwaliteit, maar ben je beperkt tot mulchen. Opvangen heeft op deze machine geen zin.

De John Deere zelfrijders (X300-304, 500serie, 700serie) blinken uit in hun mulchkwaliteit.

Een onbekend merk van Noorse makelij is Klippo, die zich gespecialiseerd hebben in mulchen.

En wil je professioneel materiaal (voor grote oppervlaktes) dan mag je niet twijfelen over Gianni Ferrari SR modellen!

Verder, mulchen doe je 3x per 2 weken, en max 1/3de van de hoogte van je gras. Liever eens teveel rijden dan te weinig. Mulch je het hele jaar door, vergeet dan niet te prikken en verticuteren!
zondag 9 november 2008 - 01:41
iecee

Tekst aangepast

Iecee

ik wil hier nog even aan toevoegen dat als je pas mulcht je gras niet zo snel verteert omdat er eerst je biologisch evenwicht op gang moet komen en er in gewoon gazon nog te weinig regen-of compostwormen zitten die op den duur voor de verluchting van de grond zorgen.
een mulchmachine maait niet alleen maar blaast ook het afgemaaide gras naar beneden zodat het niet op het gazon ligt maar ertussen.
En dat je niet meer moet mesten want daar zorgt het bodenleven voor.
woensdag 12 november 2008 - 13:40
semperfi

Semperfi

Sorry hé maar ik heb 12 jaar een Toro ( onverwoestbaar machien ) gehad, maar heb daar weinig mee "gemulcht".
De grassprietjes bleven steeds aan de wielen plakken en vormden "prachtige" sporen op het grasveld.
Ik ben dan maar terug overgestapt naar een klassieke grasmaaier waarvan het zuigeffect toch beter is. Alles verdwijnt in de bak ..... die dan wel moet afgevoerd worden.
Zal wel iets verkeerds gedaan hebben als ik zo zie dat iedereen daar zo tevreden over is
donderdag 13 november 2008 - 22:24
Ntone

Ntone

12 jaar voor een Toro is weinig
Had je een mulchplug? Of liet je het gewoon uit de achterklep vliegen (Je zou er van verschieten hoeveel mensen die mulchen noemen, daarom vraag ik het toch liever.)

Was het een stalen of alu maaidek? Maw, een maaidek met de kickers, of een afgerond maaidek?
Als de snippers aan de wielen blijven plakken was het gras waarschijnlijk te lang of te nat/vochtig (regen, dauw) om te mulchen...
donderdag 13 november 2008 - 23:26

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon