menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 2

Monstera andansonii variegated

minouke

Minouke

Doeme toch, ze zijn uitverkocht


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210428_94257859
VINDERHOUTE / LIEVEGEM - Een normale versie kost 15 euro, maar in de Intratuin in Lovendegem werd een veel zeldzamer exemplaar van de monstera familie verkocht. “Dit kan niet doelbewust gekweekt worden.” Prijs: 1.799 euro. “Binnen het halfuur was het plantje verkocht.”
De monstera familie staat bij de plantenliefhebber bekend als de gatenplant. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Een exemplaar van zo’n 15 centimeter groot, kan je kopen voor 15 euro. Maar heel af en toe duikt er een bijzonder exemplaar op: de monstera andansonii variegated.

“Die is het gevolg van een heel zeldzame mutatie van de plant waardoor de bladeren wit of geel worden. Dit kan niet doelbewust gekweekt worden. Vergelijk het met de lotto winnen”, legt Arne Schurmans (24), marketingverantwoordelijke bij Intratuin Lovendegem, uit. Daar kan je tot en met vrijdag nog zo’n zeldzaam exemplaar van de plant bewonderen.

Het plantje kost 1.799 euro maar geïnteresseerden zijn al te laat. “Nadat we de plant te koop hadden gezet online, was het binnen het halfuur verkocht. We wisten niet op voorhand dat dit zo vlug zou gaan. We kregen ook maar twee minuten om te beslissen of we de plant zouden aankopen, want de volgende stond al in rij. De interesse was groot en niet enkel van potentiële kopers. Er zijn mensen die speciaal naar Lovendegem rijden om de plant te zien. Veel ouders met hun kinderen bijvoorbeeld.”

Verzamelaar

De koper is een dertiger die bekendstaat als verzamelaar van zeldzame planten, maar hij wil anoniem blijven. “Hij zal de plant nu sowieso tot rust laten komen en er misschien op termijn stekjes van kweken om die dan te verkopen, maar dat proces verloopt zeer traag en is niet zonder risico. Maar het is een goede zaak dat het om een kenner gaat en niet iemand die het plantje boven de verwarming zal zetten. Door de afwijking heeft het plantje namelijk speciale zorgen nodig: de luchtvochtigheid moet perfect zijn of de kleur verdwijnt, en het is uiterst gevoelig voor te veel zonlicht.”

Deze monstera andansonii variegated is qua prijs toch wel een uitzondering, maar bij Intratuin merken ze wel dat de verkoop van speciale kamerplanten door de coronacrisis in de lift zit. “We hebben hiervoor zelfs een speciale hoek ingericht. Hoe exclusiever, hoe vlugger ze de deur uitvliegen. Zo hadden we hier onlangs de philodendron pink princess en die was in twee uur uitverkocht”, klinkt het.
donderdag 29 april 2021 - 06:13
kristine 16

Kristine 16

Hebben ze gisteren in 't nieuws getoond.
Ben vandaag naar Intratuin in Lovendegem geweest.Ben niet naar die hoek geweest,veel te veel volk.
donderdag 29 april 2021 - 21:04

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon