menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Opvallend minder buxusmotten in ons land: is uw haag gered?

Ga naar meest recente reactie

minouke

Tekst aangepast

Minouke

Goed nieuws uit de krant.


De voorbije jaren leken de buxus ten dode opgeschreven door een invasie van de buxusmot, maar daar lijkt nu verandering in te komen. ‘De populatie is duidelijk gedaald’, zegt tuinexpert Marc Verachtert.

‘Er zitten veel minder mannelijke buxusmotten in onze vallen. En als er minder mannetjes zijn, zijn er ook minder bevruchte motten en dus minder rupsen.’ In Nederland zien ze dezelfde trend. De buxusmot stond er vorig jaar op plaats zeven in de vlindertelling, dit jaar haalt hij niet eens de top 25. Hoe dat komt?

1. Tuinier is slimmer geworden (en de vogel ook)

‘De tuinliefhebbers hebben bijgeleerd. Wie de plant pas tegen de winter snoeit, heeft minder last van de mot’, zegt Verachtert. ‘De rupsen gaan namelijk op zoek naar de langere en sappigste bladeren. In het voorjaar en tijdens de zomer groeien die boven aan de plant en daar zien de vogels de rupsen goed zitten. Koolmezen, kauwen en zelfs spitsmuizen zijn de voorbije jaren gewend geraakt aan de buxusmot en hebben geleerd om de rups als hapje te zien. Ze gaan er dus ook naar op zoek. Als de plant geschoren is, kunnen ze niet aan de rupsen. Dan zitten die te goed verstopt in de dichte structuur van de buxusplant.’

2. Minder schadelijke insecticiden

Ook het groeiende bewustzijn rond het gebruik van ecologische bestrijdingsmiddelen draagt wellicht bij tot het dalende aantal buxusmotten. Eerder werden heel wat dode mezen geteld als gevolg van het gebruik van schadelijke insecticiden. ‘Als de vogels geen vergiftigde insecten eten, zoals de buxusrups, kunnen ze er ook niet aan sterven. En hoe meer vogels er overblijven, hoe meer rupsen opgegeten worden.’ https://www.standaard.be/cnt/dmf20190808_04550370
donderdag 8 augustus 2019 - 08:40
lentemode

Tekst aangepast

Lentemode

Ha, eindelijk nog eens goed nieuws !
Onze mussen leveren hier ook een geweldige job in de strijd tegen de buxusmotten !
En... er komt geen gif meer aan te pas !
Dit jaar snoeien we de buxus heel laat.

Mia
donderdag 8 augustus 2019 - 12:30
danny2

Danny2

Heb er vandaag ruim 20 gevangen met schepnetje, maar helaas vliegen er nog veel meer rond.
Uit elke plant waar ik aankom vliegen er vele op.

groetjes danny
maandag 2 september 2019 - 21:42
KarinD

Tekst aangepast

KarinD

Hier kan je geen stap zetten buiten of je komt wel een paar van die motten tegen. Toen ik terug kwam van vakantie eind augustus, stond er letterlijk geen enkele levende buxus meer in de wijk. Alles kaalgevreten. Zo ook mijn beide haagjes voor. Jammer, maar voor mij geen buxus meer.
Ik vraag me wel af wat die beesten gaan doen als er geen buxussen meer zijn in een bepaalde streek. Gaan ze dan andere planten zoeken, zoals de kardinaalsmuts die er misschien wel iets op lijkt (ik die ze daar veel rondhangen momenteel), of sterven ze dan gewoon uit?
donderdag 19 september 2019 - 10:19
Carib

Carib

Ik las net een artikel dat de Vlinderstichting een kleine proef heeft gedaan met een achttal struiken. De Euonymus blijkt inderdaad een potentiële waardplant.
Dat wil zeggen dat de rupsen ze lusten. Of ze ook inderdaad hier naar overstappen en eitjes er op leggen is nog niet zeker.
maandag 23 september 2019 - 22:24
Esem

Esem

Chantal/ Minouke
Ik kan alleen maar melden dat ik alles wat met buxus te maken heeft in de tuin heb moeten verwijderen. Zowel heggen als snoeivormen.
Wat ik zeer droevig vind ,is dat er zoveel gespoten werd/wordt, dat de mezenpopulatie er op achteruit is gegaan.de diertjes voederen de jongen met bespoten rupsjes, eindbalans! ,dat deze het niet halen door het gif dat aan de rupsjes kleeft.
Spijtig maar helaas.
Tuinieren doe je met passie ,niet met gif!!!!!!!!!!!!!

Gr Eddy

dinsdag 8 oktober 2019 - 11:36
minouke

Minouke

Volledig met je eens Eddy
dinsdag 8 oktober 2019 - 11:37
danny2

Danny2

En ik vind dan weer spijtig dat telkens je hier kijkt, er reclame is voor spuitprodukten....

groetjes danny
dinsdag 8 oktober 2019 - 19:24
Esem

Tekst aangepast

Esem

Idd. Danny,
ik heb het eens opgezocht, het product zou, ik schrijf zou biologisch zijn.
Niet tegenstaande dat het zo zou zijn, is het toch ook giftig voor allerhande vliegende en kruipende insecten zoals de bij. Voor mezen ,daar heb ik geen weet van, maar ik veronderstel dat wanneer de pas geboren jonge meesjes het in het maag krijgen dit niet goed zal zijn voor hen.

Gr Eddy.


Nog een prettige dag verder.
woensdag 9 oktober 2019 - 12:32

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon