menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Zevenblad weg?

Ga naar meest recente reactie

leerling

Leerling

'k Heb de indruk dat alvast op twee plaatsen in de tuin het zevenblad verdwenen is.

Zou dat door de droogte zijn gekomen?

Zijn er hier nog tuiniers hun zevenblad kwijt?
vrijdag 5 oktober 2018 - 19:55
Tuinprins

Tuinprins

Ik zou niet te vroeg juichen. Zevenblad groeit d.m.v. rhizomen / worteluitlopers. Die zijn zeer taai. Bij extreme droogte sterft het blad bovengronds af maar de rhizoom blijft in leven. Volgend voorjaar komt het nieuwe blad dan weer boven de grond. Als je het blad 2 jaar niet ziet verschijnen dan kun je er van uit gaan dat het zevenblad dood is.


Gegroet, de tuinprins
vrijdag 5 oktober 2018 - 20:17
leerling

Leerling

Dat de plant alleen bovengronds was afgestorven was ook mijn eerste idee, maar waar het kan wied ik met een drietand (er groeien hier o.a. ook zuring, brandnetel, grassen met ellenlange wortels...) en ben op die plaatsen geen rhizomen van duizendblad meer tegen gekomen. (Ze zijn spierwit en daardoor heel herkenbaar.)

Desondanks inderdaad nog even afwachten.

En ondertussen benieuwd naar ervaringen van anderen.

zaterdag 6 oktober 2018 - 01:01
WiPe

WiPe

Ik ben mijn zevenblad al een paar jaar kwijt. Eerst door grondig te wieden en nadien door alles af te schoffelen wat nog boven kwam. (Was alles samen toch ongeveer 50 are) Maar ik had eerder al gezien hoe zevenblad in een droge zomer helemaal slap kwam te hangen.
Wat deze zomer betreft heb ik geen ervaring meer aangezien ik nu echt wel alles kwijt ben. Maar het zou me niet verbazen als die volgend jaar wat verzwakt boven komt. Dan moet je die goed bijhouden en dan is de kans heel groot dat je die definitief kwijt geraakt
zaterdag 6 oktober 2018 - 13:56
pplakke

Pplakke

Klinkt allemaal wel leuk op het eerste zicht weg onkruid. Maar dit is eigenlijk heel erg voor de natuur want wat gaat nog allemaal verdwenen zijn ? En het blijft maar duren na de dip morgen en maandag tot de 16 weer allemaal +20 en droog. Tegen half de maand gaan we met moeite 10 mm neerslag halen, we zijn weer op weg naar een zeer droge maand opnieuw.
zaterdag 6 oktober 2018 - 22:52
Tuinprins

Tuinprins

Alhoewel het op veel plaatsen nog (zeer) droog is, is het wel zo dat de verdamping momenteel een stuk minder groot is dan midden in de zomer bij 30 graden. Verder dauwt het doorgaans flink zodat planten toch nog water kunnen opnemen.


Gegroet, de tuinprins
zondag 7 oktober 2018 - 06:54
pplakke

Pplakke

De verdamping is iets wat weinig weerstations lijken te meten. Weerstation beerse doet dit wel en voorlopig lijkt het toch over een 2 tal mm per dag te gaan deze maand. Je kan in de gegevens terug gaan tot 2008 . Als je dan oktober bekijkt gebeurt dit een 3 tal keer in die maand normaal. Nu zitten we al aan 5 van de 6 dagen die er opstaan die er rond zitten. Het is dus niet enkel droger de verdamping gezien over gans dit jaar is ook veel hoger dan normaal. De resultaten zijn er ook naar het grondwater staat extreem laag omdat het niet aanvult. Neem dan dat dit al van eind 2016 zo wat bezig is die droge periode maak ik mij daar toch zorgen over. De natuur op de hoge gronden ziet zo af als dit deze winter niet aanvult loopt dit niet goed af naar volgend jaar.

http://www.weerstationkempen.be/template/custom/wxreports/wxetdetail.php?year=2018
zondag 7 oktober 2018 - 08:02
WiPe

WiPe

Ik ben daar ook zeer ongerust over. Maar concreet: wat kunnen wij daar nu, op korte termijn aan doen?
zondag 7 oktober 2018 - 09:09
pplakke

Tekst aangepast

Pplakke

Als dit de toekomst word moeten op de hoge gronden sorghum in plaats van mais gezet worden. Gaan we minder gras opbrengst hebben alle groenten zullen constant moeten bewaterd worden. Bos gaat bestaan uit verder uit elkaar geplante bomen en uitheemse soorten. Op de lage gronden gaat dit minder erg zijn maar alles gaat opslagen in prijs. In droge landen is gewoon veel meer land nodig voor de zelfde opbrengst. Zie maar naar australie in deze link staat dat 1 koe daar 54 hectare heeft.
https://www.foodlog.nl/artikel/grootste-boerenbedrijf-ter-wereld-staat-te-koop/
Hier werd tot nu toe uit gegaan van 1a2 koeien per hectare naargelang de grondsoort.
http://veeteeltforum.nl/viewtopic.php?p=578987




zondag 7 oktober 2018 - 11:53
Tuinprins

Tuinprins

Maar concreet: wat kunnen wij daar nu, op korte termijn aan doen?


Naar de Heilige Eik in Oirschot (NL) gaan en daar bidden (en een kaarsje opsteken!) om regen te krijgen

Alle gekheid op een stokje: in Californië hadden ze een paar jaar geleden ook zeer ernstige droogte en daar is het ook weer gaan regenen en werd de watervoorraad weer aangevuld. Ook hier zal het weer gaan regenen.


Gegroet, de tuinprins
zondag 7 oktober 2018 - 12:40
pplakke

Pplakke

Ze duurde van 2012 tot 2017 de laatste droogte in californie met als resultaat dode bossen.
https://www.hcn.org/issues/48.13/california-plans-to-log-its-drought-killed-trees

Precies dit zelfde beeld speelt zich nu af hier in de omgeving met picea abies als eerste groot slachtoffer. De droogte zal hier ook wel ophouden maar als dit pas eind 2019 is. Dan ben ik er zeker van dat we volgende zomer dramas gaan zien in de bossen. Vorig jaar dacht ik ook dit was eenmalig zo droog maar dit jaar is nog erger geworden. Dus het zit er in dat dit nog eens herhaalt en nog erger dan dit en vorig jaar.

zondag 7 oktober 2018 - 20:42
Patrikc

Patrikc

De natuur zit vol met drama, er is een permanente strijd en een dode boom is een opportuniteit voor vele andere organismen van elke mogelijke aard.
De natuur redt zich wel.

Waarmee ik niet wil zeggen dat we de klimaatverandering moeten negeren.

Vandaag was hier iemand met een quad aan ‘t rondrijden in het bos, die vond ongetwijfeld dat er nog niet genoeg co2 in de lucht zat.
zondag 7 oktober 2018 - 22:03
leerling

Leerling


Maar concreet: wat kunnen wij daar nu, op korte termijn aan doen?

Is die manier van denken niet een deel van het probleem?
Waarom wachten op 'de anderen'? Waarom alleen aan de korte termijn denken?

Volgens https://www.ilvo.vlaanderen.be/language/nl-NL/NL/Pers-en-media/Alle-media/articleType/ArticleView/articleId/2019/Openbare-verdediging-doctoraat-Valerie-Dewaelheyns-Privetuinen-zijn-bouwstenen-voor-een-veerkrachtige-samenleving-en-omgeving.aspx#.W7phDxTRY3E heeft 80% van de gezinnen een eigen tuin of terras, samen goed voor 8% van de oppervlakte. Ter vergelijking, bossen nemen zo'n 11 procent in.

Dat wil zeggen dat 80% van de mensen alleen al door de inrichting van hun tuin heel concreet hun steentje kunnen bijdragen, op veel verschillende manieren:
- het al dan niet sproeien van planten met drinkwater
- het zelf kweken van groenten
- keuze van beplanting
(Inheemse planten zijn meestal interessanter voor onze dieren. Tuinen met weinig soorten beplanting hebben minder te bieden.)
- gebruik van meststoffen
(gemiddeld gebruiken we er te veel en zowel de productie als het vervoer ervan zijn ook milieuvervuilend)
- gebruik van pesticiden en herbiciden
- ...

Als je nog verder wil gaan, kan je je eigen voetafdruk onder de loep nemen. Hulp daarbij kan je o.a. vinden op https://www.voetafdruk.eu/uwvoetafdruk/ of https://www.forgood.eco/, enz.
Je kan politici aanspreken op wat er al dan niet gebeurt in je eigen gemeente/provinci/gewest/land/werelddeel.
Je kan in je pen kruipen en mee protesteren tegen bedrijven als Nestlé die er geen graten in zien om water op te pompen o.a. in natuurparken in Californie die al zwaar onder druk staan door de droogte. (https://www.snopes.com/fact-check/nestle-ceo-water-not-human-right/ vond ik zelf shockerend genoeg om dat te doen.)

Wat heb je te verliezen? Als iedereen blijft wachten op de anderen wordt het gegarandeerd niet beter.
zondag 7 oktober 2018 - 22:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon