Ik weet dat deze draad om en bij de 2 jaar oud is, maar het onderwerp veroudert nu éénmaal nooit.
Ik reageer even naar aanleiding van de bijdragen van
LordOfCantecroy , die bij het onderwerp bleef en niet over burenhinder ging uitweiden ...
De dienst "Wegen & Verkeer" houdt blijkbaar nooit op met te akteren als cowboy, en te argumenteren met plattitudes. De meest recente golf van verontwaardiging ontstond eerder dit jaar nog, nadat deze "dienst" overal in Vlaanderen massaal bermen (tussen 2m en 5 m hoog opgegroeid) ging kappen, tot tegen de grond aan (30 cm, dixit woordvoeder van de "dienst").
De Echte reden : brutale besparing in het onderhoudsplan => WEG met die "vuile boel", een naakte berm geeft "ons" (de "dienst") gedurende 5-10 jaar "geen zorgen" meer.
De Drogreden, door het PR-mannetje van de "dienst" via het VRT radio interview gespuid : "...
deze vorm van snoeien (sic) heeft een gunstige invloed op de groeikracht (sic) van de bermbeplanting... " ....... ??? De basis functionaliteit van de bermbeplanting (of liever gezegd het ontbreken ervan na de kap), werd door die woordelijke onzin vonst handig ontweken.
Kan een andere 'spindoctor' het krommer verwoorden ? (De VRT journalist, stelde zoals gebruikelijk bij de VRT geen enkele bijkomende lastige vraag meer.)
Die basis functionaliteit omvat de verschillende vormen van omgevingsbuffering. (Zicht, geluid, stof en aromaten, psycho-factor, klein wild bestand etc etc etc)
Onze "diensten" worden sinds eeuwigheid geleid door een soort van "hoger opgeleide werkmannen", voor wie het verdienen van hun boterham door met "iets" bezig te zijn, belangerijker is dan met vakkennis aan beheer doen.
Kijk, er is in het geheel niets nieuw aan kennis rond de technische toepassingen van bomen (en ander groen) in de omgeving. In 1972 (EEN-EN-VEERTIG jaar geleden...) werd reeds een "eindrapport" gepubliceerd rond de toepassing van beplantingen in het kader van milieu kwaliteit beheersing. Een rapport dat toen een overzicht aanbood van 1,5 decennia van wetenschappelijk onderzoek aan alle mogelijke universiteiten. Het betreft een rapport van de Amerikaanse "dienst"
(een ECHTE 'dienst'... 100% expertise) :
U.S. Department of the Interiour, National Park Service, Washington DC in samenwerking met
ASLAF .
Dit op een moment dat geen enkel Europees land reeds een "dienst" bezat die het milieu beheer adviseerde. Wij waren schromeloos achteruit op dit vlak, en wij zijn het nog steeds. Schandelijk.
Om even
LordOfCantecroy persoonlijk aan te spreken: fijn dat iemand vanuit zijn expertise durft spreken. De concrete toepassings aanbevelingen voor "engineering uses of plants" kunnen in de vakliteratuur teruggevonden worden, tot in het kleinste detail. En alle wetenschap hierrond is minstens 40 jaar oud....
Groeten.