menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

10 tips voor een klimaatvriendelijke siertuin

phyton

Phyton

De energierekening was zeer laag dit jaar en de voorbije maand zaten en aten we al meermaals in onze tuin. Dat we er niet van genieten, zou een leugen zijn. Maar dan toch met (ietwat) gemengde gevoelens. De klimaatverandering is slecht nieuws. Vermits de grote boosdoener de CO2-uitstoot is, pas je best je (koop)gedrag aan. Velt geeft 10 klimaattips bij tuininrichting en -beheer.


Inrichting

1. Kunstlicht verstoort het leven van veel nachtdieren. Bovendien heb je licht niet nodig in elke tuin. Indien wel volstaat een bescheiden verlichting op het terras en het pad naar tuinhuis of garage. Kies indien mogelijk voor verlichting op zonne-energie.


2. Let op bij de aankoop van verhardingen en tuinmeubels. Best kies je voor producten die niet uit verre landen worden ingevoerd. Blauwe hardsteen uit Vietnam is misschien wel goedkoper, maar ten koste waarvan? Die lage(re) prijs zet je ook aan het denken over wie er in die groeven wordt tewerkgesteld en welk loon ze ervoor krijgen!


3. Kies voor tuinmeubelen uit FSC-gelabeld hout. Het gebruik van hout afkomstig uit productiebossen is interessant voor het verminderen van de CO2-concentratie in de lucht. In het hout wordt immers CO2 vastgehouden. Door het hout te gebruiken zorg je ervoor dat je CO2 uit de lucht fixeert. In het hout dat wordt gebruikt voor het bouwen van een woning zit een hoeveelheid CO2 gelijk aan de uitstoot door een file van 200 wagens gedurende een uur.


4. Ook meer groen zorgt voor meer vastgehouden CO2. Het gebruik van gevelgroen, het aanleggen van groendaken, het aanplanten van struiken en bomen,... helpen ook.


Beheer

Onlangs zagen we een aantal mannen van een tuinaannemersbedrijf in actie aan een kantoorgebouw. Ze bliezen aarde en zand (!) van de parking bijeen met een luidruchtige, stinkende bladblazer. Hoestend en proestend zijn we door de hierdoor ontstane stofwolk gestopt. Fabrikanten willen je wat graag doen geloven dat je voor een tuin te beheren een heel machinepark nodig hebt. Niets is minder waar.


5. Het beheer hangt samen met de gekozen groenvorm. Kies voor groenvormen die minder machinaal beheer vragen. Een haag vraagt frequenter en secuurder werk dan een heg. Door omvorming bespaar je jezelf werk (en CO2-uitstoot). Moet het gazon echt zo groot zijn? En moet het gemillimeterd zijn?


6. Bestrijdingsmiddelen laat je uiteraard achterwege. Naast het gezondheidsrisico en de negatieve invloed op water -en luchtkwaliteit, geeft de productie ervan CO2-uitstoot.


Klimaatverandering in de tuin: Drogere (hetere) zomers

Normaal gaan de planten bij ons in winterrust. Het korten van de dagen en het kouder worden zorgt ervoor dat planten in rust gaan. In het zuiden van Europa en in gelijkaardige klimaten met mildere winters zie je eerder het omgekeerde. De planten gaan er in zomerrust. Ze bloeien in de lente. Denk maar aan de bloeiende mimosa’s (reeds in de maand februari) aan de Azurenkust in Zuid-Frankrijk. Als het te heet wordt, sterven de bovengrondse delen af en staan ze er de hele zomer dor en droog bij. De zondoorstoofde, maar enkel met aardekleuren getinte landschappen in het zuiden van Europa zijn ons welbekend. Worden ze ook ons deel in de toekomst?


7. Wil je in zo’n klimaat kleur in de zomer, dan doe je dat door planten in allerlei recipiënten te zetten, zowel in de welgekende olijfolieblikken als in terracottavazen. Want potten gieten vraagt minder werk en vooral minder water dan een hele tuin besproeien. Bovendien wordt het water efficiënter gebruikt. In de potten (vooral in die olijfolieblikken, omdat deze niet poreus zijn) wordt het water vast gehouden. Besproei je de tuin, dan verlies je heel wat water doordat het wegvloeit en de plant niet rechtstreeks ten goede komt.


8. Help veranderingen inventariseren. Het tijdstip waarop planten zich ontwikkelen, verschuift. In Hamburg blijkt dat forsythias in de afgelopen 50 jaar gemiddeld een maand eerder zijn gaan bloeien. In Surrey (Engeland) is de bladontplooiing van eiken in de afgelopen 50 jaar met een maand vervroegd. Er lopen verschillende onderzoeken die de veranderingen in tuinen en in de natuur bijhouden. Die fenologische gegevens zijn belangrijk voor wetenschappers om verbanden tussen klimaat en natuur te onderzoeken. Wil je zelf ook een steentje bijdragen, geef dan je gegevens door via: www.natuurkalender.be (België) of www.natuurkalender.nl (Nederland).


Een mediterrane tuin. Moet dat?

9. Op de klimaatveranderingen die ons te wachten staan, wordt in de tuinsector al volop ingespeeld. Misschien ben je zelf ook wel gewonnen voor het idee van een tuin die een zuiderse sfeer uitstraalt. Laat je echter niet om de tuin leiden door commerciële stunts. Hoewel we warmere zomers krijgen, zullen zuiderse planten zoals olijf -en citroenboompjes en palmen het daarom niet beter doen in de volle grond. Die planten kunnen misschien wel tegen lichte vorst, maar vorst in combinatie met natte bodems verdragen ze niet.


10. Hogere temperaturen zullen meestal niet direct schade berokkenen aan planten. Maar de combinatie tussen hogere temperaturen en minder zomerregen veroorzaakt wel stress, vooral bij planten met oppervlakkige vezelige wortels. Spaar nu meer dan ooit zoveel mogelijk regenwater en gaaf aandacht aan (inheemse) planten die tegen een stootje kunnen.
bron
http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=617&Itemid=131

Phyton
zondag 26 augustus 2007 - 15:47
Helianthus

Helianthus

Prachtige post Phyton, het kan niet vaak genoeg gezegd worden.

Groetjes, Gert.
zondag 26 augustus 2007 - 20:28
fastmario

Fastmario

yes right
moet hij maar een keer in hun plaats stellen
met een baas die zegd dat je moet vlug klaar zijn en alles proper moet liggen
als het voor je eigen tuin is ben ik voledig mee eens
maar als je van tuin tot tuin moet vliegen(want het moet zoveel mogelijk opbrengen hee)
kan je niet anders dan vervuilende maschienes te gebruiken
zondag 26 augustus 2007 - 21:02
phyton

Phyton

Iedereen gebruikt dagelijks vervuilende machines Fast.
Het is zeker de bedoelling zo min mogenlijk gebruik te maken en intensief te werken.
Dit is niet overal en altijd mogelijk,.. soms bestaan er echt wel andere alternatieven
Verlichting, pompen,... op zonne energie : goedkoop + zuinig = morgen!
There must be a beginning!!

Als we echt niet dringend veranderen (begin me kleine dingen)
gaan we binne 5-10j heel leuke zomers tegemoet, zoals het nu aant gaan is

Phyton
zondag 26 augustus 2007 - 21:42

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon