menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Info over serres klimaatskassen en orangeries

boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Hallo allemaal,

Al geruime tijd ben ik informatie aan het verzamelen over serres, klimaatskassen en orangeries. Het is mij sterk opgevallen dat wat betreft gewoone serres voor tomaten kweek enz... het aanbod en de informatie ruim voldoende is.
Maar als je gaat kijken voor gespecialiseerde kassen, is de informatie zeer mager is bijna nihil.
Met gespecialiseerde kassen bedoel ik, kunstmatige biotopen die jaar in, jaar uit een specifiek klimaat na bootsen zij het woestijn voor cactussen en vetplanten tot een regenwoud klimaat voor tropen enz...
Bij de meeste amateurs waar ik al geweest ben wordt er gewerkt met een tomatenkas die met wat modificatie omgebouwd is tot een klimaatskas. Wat mij daarin dan geweldig in opvalt en soms stoort is dat dit wel lukt maar toch ook niet echt idiaal is.
Een ander ding waar ik naar uitkijk is hoe kan men zo'n kas technisch, op een mileuvriendelijk en economische manier laten werken. Ik denk hier aan welk soort glas, zonne cellen, warmte pompen, wateropslag, warmte afdrijving enz...
Daarom roep ik iedereen op die voorstellen heeft, die vragen heeft, noden heeft maar niet weet hoe op te lossen, of die ergens een interesant model heeft gezien, of een goede ervaring heeft, al is het maar het plaatsen van een ventilatortje, het kan een wereld van verschil zijn, probeer dan ook wel uit te leggen waarom dat het dan zo'n goed effect heeft.
Heb geen schrik om iets te vertellen er zullen er altijd bij zijn die het beter weten en soms echt beter weten, als ze dan ook vertellen waarom, kunnen we allen nog iets bij leren.
Het kan meschien een uitdaging zijn voor leraars uit het technisch en beroeps onderwijs om met hun klas of school zo'n concept uit te werken, een betaalbaare klimaatskas-systeem voor de amateur tot de kleine professioneel, er zal zeker interesse zijn.
Meschien is er wel een sponsor die een prijskamp wil uitschrijven ter motivatie, da zou pas echt tof zijn.
In iedergeval ben je met deze topic bezig laat iets weten ik kijk er al in ieder geval naar uit?

Groetjes,
Danny
zaterdag 18 augustus 2007 - 13:47
Cumulus

Cumulus

Hoi,

Zelf ben ik mij ook een ongeluk aan het zoeken voor het installeren van een tropische serre. De enige informatie die ik vind is over vorstvrij houden, maar als ik het over tropische temperaturen heb tijdens de winter kom ik vooral op openbare serrecomplexen uit zoals de plantentuin van Meise.

Noodgedwongen ben ik dus zelf gaan zoeken naar systemen om op milieuvriendelijke wijze een tropische kas te houden. Enkele ideeën die ik uitgeprobeerd heb zijn:

- spiritusbranders: deze maakte ik in het begin zelf en plaatste deze onder vloertegels of marmeren platen zodat je een radiator bekwam die bovendien aangename stralingswarmte afgaf. De bedoeling was dat ik de serre zou verwarmen met E85: de ethanol waar sommige auto's reeds op rijden. Na lang zoeken achter benzinestations die E85 aanbieden ben ik tot de droevige vaststelling gekomen dat dit bijna nergens in België wordt aangeboden en het lijkt er ook niet op dat daar de komende tien jaar verandering zal in komen. Ik heb nadien nog wat verder gewerkt met flesjes spiritus van de drogist maar het was op den duur geen doening meer om telkens caddy's vol spiritusflesjes naar huis te slepen en het feit dat spiritus uit fossiele brandstoffen wordt gewonnen deden me uiteindelijk dit plan opgeven. Nog even dacht ik eraan om zelf alcohol te produceren door het vergisten van zelfgekweekte gewassen maar dat kan ik nooit op voldoende grote schaal toepassen om er mijn serre mee te verwarmen.

- Acetaatverwarming: ik heb een graduaatopleiding chemie gevolgd en dacht mijn kennis in de praktijk om te zetten door zonnewarmte chemisch vast te leggen in natriumacetaat. Dit is in grote hoeveelheden verkrijgbaar en kan ook zelf gemaakt worden door keukenzout met azijn te vermengen (wel oppassen voor de chloordampen) Wanneer je dit mengsel aan een kleine hoeveelheid water blootstelt krijg je een hydraatverbinding waarbij water chemisch gebonden wordt in de kristalstructuur van deze stof. Wanneer je dit poeder verwarmt tot 65 graden komt het water weer vrij terwijl er warmte wordt opgenomen. Eén liter van de vloeistof die je bekomt houdt evenveel warmte vast als dertig liter kokend water. De warmte komt heel langzaam vrij bij afkoeling waarbij de stof weer kristalliseert.
Wanneer je zorgt dat deze vloeistof volledig vrij is van onzuiverheden kristalliseert hij echter niet bij afkoeling. De energie wordt als het ware chemisch gebonden. Wanneer je echter een electrische puls door de vloeistof stuurt zet het kristallisatieproces zich plots in gang en warmt de stof op tot zo'n 55 graden tot alles gekristalliseerd is. Met andere woorden: je kan de warmte opslaan tot het moment dat je ze nodig hebt: of dit nu vanavond nog is of pas binnen honderd miljoen jaar: het maakt niks uit. Geen enkele thermos die dit kan nadoen! Mijn idee was om naast de serre een reservoir met natriumacetaat te installeren waardoor een warmtewisselaar loopt die een buizensysteem voor bvb vloerverwarming voedt in de serre. Het reservoir moet in compartimenten zijn opgesplitst zodat je de warmte niet in één keer opstookt maar kan verdelen over verschillende stookbeurten. Eens een vat acetaat begint te kristalliseren kan je dit immers niet meer stopzetten wanneer je gedaan hebt met stoken. Een thermostaat geeft dan bij een ingestelde temperatuur stroompulsen af in één van de compartimenten met de oplossing en de warmtewisselaar doet de rest. Telkens de serre afkoelt beneden je gewenste temperatuur wordt er dus bijgestookt van de zonnewarmte die je desnoods maanden geleden hebt opgeslagen (bvb in de winter van de zomer ervoor). Het systeem wordt compartiment na compartiment weer opgeladen door de zon als deze verticaal zijn ingedeeld (warmte stijgt) zodat de hele zaak niet meteen weer stolt als er na een te korte zonnige dag nog kristallen zijn overgebleven.
De thermostaat zou kunnen voorzien worden door een conductometer waardoor hij aan de hand van de EC waarde kan herkennen of een bepaald compartiment van je reservoir al gekristalliseerd is of niet waardoor je het systeem volautomatisch zou kunnen maken. Een zonnepaneeltje en een accu zouden de electronica van de thermostaat en de pomp kunnen aansturen zodat alles 100% op zonne energie kan werken.

Er is echter één reden waarom ik dit systeem niet gebruik: op mijn eentje kan ik dit namelijk niet realiseren. Ik heb bvb geen technische middelen om zo'n oplossing volledig zuiver te maken en mijn kennis van electronica ed is ook niet je dat. Dus het blijft helaas bij ideeën die wellicht nooit zullen gerealiseerd worden. Maar ja, dromen is ook leuk natuurlijk...

- Voorts heb ik nog geprobeerd om de serre met plantaardige olie te verwarmen maar geen enkele van de branders die ik ervoor ineen knutselde werkte goed genoeg. Mijn idee om koolzaad op te kweken en daar zelf olie uit te winnen om mee te stoken heb ik dan maar laten varen.

- Een ander idee dat wel haalbaar is en waarvoor ik nu aan het sparen ben is een Tulikivi speksteenstoof die ik ga installeren in de serre. Gewoon 's avonds en paar uur stoken met houtafval en ik kan zonder zorgen over de stijgende energieprijzen genieten van mijn tropische regenwoudplanten. Jammer dat dat ding zo duur is maar de investering zal zichzelf zeker terugverdienen.

In afwachting dat ik hiermee start red ik me met erg barbaarse hulpmiddelen zoals een electrisch vuurtje en een petroleumstoofje. Men moet roeien met de riemen die men heeft zoals ze zeggen...

Hopelijk heb je iets aan deze ideetjes en misschien worden ze ooit wel eens op grote schaal uitgevoerd in een verre toekomst (maar dan zullen we ons moeten haasten want onze planeet heeft nog maar 4,5 miljard jaar te leven...)

Hendrik
dinsdag 21 augustus 2007 - 21:40
boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Dag Hendrik,

Ik ben geen chemicus van opleiding, maar zeer onder de indruk van je ideen, vooral de Acetaatverwarming. Het verveelende natuurlijk met chemische reacties is, dat ze op zich, theoretis wel simpel werken, maar praktisch, lijk in dit geval, de grondstoffen niet zuiver genoegd zijn te verkrijgen, of neveneffecten hebben heeft zoals giftige gassen, ofwel zit je met een rest product waar je nergens mee opaan kunt, of je moet een instalatie bouwen dat je de klimaatskas niet ziet staan of de instalatie niet betaalbaar is. Maar toch kunnen zulke ideen soms wel een doorbraak geven.
De systeemen waar ik heb zitten naar kijken zijn meer coventioneel. De plannen die ik ben aan het maken is klimaatskas voor 3 klimaten, koudkas, subtropisch - en tropisch klimaat voor varens en dus ook met een hoge vochtigheid.
Ik ben eerst gaan kijken naar wat in het verleden gebouwd is, vooral in Groot-Britanie is er tijdens de mid 19de veel geexpirimenteerd voor kleine klimaatskassen. Het mooiste model heb ik dit jaar bezocht in Schotland, Ascog Hall, zo heet het landgoed op het eiland Bute. Deze klimaatskas is een koudkas, maar heeft toch een subtropisch karakter omdat het eiland Bute profiteert van warme Atlantishe zeelucht, gemiddelde temperatuur tijdens de winter is 5C, koudste temperatuur piek gemeten de laatste 20 jaar was -2C, aldus de eigenaars. Maar het gerafineerde aan deze klimaatskas is het totaal concept. Zo is de kas in een kelderverdiep gebouwd en is het dak enkel van glas. Het voordeel van de kelder is het behoud van warmte en beperking in glas gebruik.
[afbeelding verwijderd niet-https]
Het tweede probleem van een klimaatskas is de verdeeling en het behoud van vocht. Hiervoor is in Ascog Hall een zeer ingineus systeem voor bedacht. Het oppervlakte water dat van achterligende heuvel komt wordt opgevangen in een tank die op een mechanish hydraulische balans staat. De tank voed op zijn beurt een waterval in de kas aan van +/- 1,50m hoogte gevolgd door een stroom die door de gehele kas loopt en zo uiteindelijk naar zee loopt. De doel van de balans is de waterval op een gemiddelde druk houden. Het doel van de waterval en de stroom is een hoge luchtvochtigheid te creeren. De wanden in de kas waren bekleed met een lokale zandsteen waartussen varens groeide, let wel de zandsteen was kalkarm. Het voordeel van de zandsteen is zijn grote absorbsie aan vocht en het behoud ervan. En het resultaat mag gezien worden.
[afbeelding verwijderd niet-https]
"Those Victorians were not crazy, you know" zij de eigenaares tegen mij en inderdaat.
Vragend naar de min punten, vertelde ze mij, het gietijzeren dak constructie, dat door de hoge luchtvochtigheid onderhevig was aan irrosie, maar met de huidige beschikbare materialen zal dit al minder een probleem zijn. Een ander probleem was dagen dat de zon fel scheen, als ze dan het dak niet met een wit super laken zouden bedekken, de planten zouden verbranden. Het dak open zetten moest dat gaan zou ook geen oplossing zijn omdat dan het vocht te snel weg is, hier ben ik nog niet gans uit hoe dit kan best kan opgelost worden, maar het simpelste tot nu toe zou melkglas zijn.
Voor de rest ben ik aan het kijken naar warmte pompen op grondwater en zonnecellen zowel voor water als stroom.
Als er mensen zijn die nog zo'n dingen weten, kennen of ideen hebben, laat het weten.

Groetjes,
Danny

ps. wie nog geintreseerd is in Ascog Hall kan hier op het forum mijn reisverhaal nalezen ( http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=23&tid=5007 ) of op de orginele webside van Ascog Hall ( http://www.ascoghallfernery.co.uk/ ).
woensdag 22 augustus 2007 - 00:12
Cumulus

Cumulus

Hallo,

Fijn dat je interesse toont voor mijn ideeën.

Wat die restproducten betreft is er echter weinig nadeel of gevaar voor de natuur. De oplossing kristalliseert wanneer je de warmte eraan onttrekt, en smelt weer wanneer hij weer wordt opgewarmd. Er komen dus geen stoffen bij en er worden er geen afgestoten. Bij eventuele lekkages of ongevallen komen er ook geen schadelijke produkten vrij: natriumacetaat is ontstaan uit azijn dat door bepaalde gistbacteriën wordt gevormd en zout dat van nature al veel voorkomt in de zee. Natuurlijk is het niet fijn als dat allemaal in je grond terechtkomt, maar in vergelijking met andere chemicaliën (in batterijen en accu's bvb) zijn de gevolgen veel minder groot. Mijn idee van die acetaatverwarming heb ik van die zogenaamde handwarmertjes gehaald die je soms kan kopen of reclame artikel krijgt (via http://www.warmitup.nl bijvoorbeeld)
Een zuivere oplossing is wat anders om te maken. Ik wilde het systeem thuis nabouwen door een heleboel van die warmertjes te bestellen en ze dan door de zonnewarmte op te laden, maar na een paar uur waren ze al afgekoeld (ik plaatste mijn planten op tegels waartussen ik de warmertjes legde en zodra er vorst werd voorspeld activeerde ik de opgeladen zakjes) Ik zou er een paar duizend moeten kopen om echt iets bruikbaar te bekomen maar dat is ook niet te doen.

Wat vochthuishouding betreft kan men misschien wel eens zoeken naar hydrocultuur toepassingen: ik kweek thuis al mijn planten op hydrocultuur en ik merk dat de planten beter bestand worden tegen minder ideale omstandigheden terwijl er minder water wordt verbruikt (er verdampt nauwelijks water in tegenstelling tot grondmengsels die het water met capillariteit in contact brengen met de lucht. Een eventuele combinaties met zogenaamde mistmakers die op zonnepanelen werken kunnen het klimaat ideaal houden.

Afscherming tegen zon kan men misschien maken door het systeem van een LCD scherm toe te passen: vloeibare kristallen tussen dubbele ruiten en wanneer een lichtsensor detecteert dat er teveel licht is wordt er een electrische stroom door de ramen gestuurd waardoor deze ondoorzichtig worden en het zonlicht dus tegenhouden. Maar een hele serre ermee uitrusten is dan wel erg duur zeker als er een voetbalveld in de buurt is...
Een betere oplossing lijkt een thermochrome kleurstof op de ruiten aanbrengen die vanaf een bepaalde temperatuur ondoorzichtig wordt (principe van die terrariumthermometertjes, die stickertjes die die van kleur veranderen) Moet wel te doen zijn want het schijnt dat er al thermochrome verf bestaat waarmee je een gewone serre van den Brico ofzo kan verven (met één litertje kan je ettelijke vierkante meters verven) Opgepast: ik heb het niet over die witte papjes die ze nu veel gebruiken maar effektief over een verf met een kleurstof die van kleur verandert bij bepaalde temperaturen)

Misschien wel een ideetje dat ook wel ingang kan vinden...


woensdag 22 augustus 2007 - 12:32

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon