menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Voedselbos

Lidiaentuinadvies

Lidiaentuinadvies

In ons bestaande voedselbos hebben we veel last van kweek. We willen hier graag zoveel mogelijk vanaf. Welk worteldoek raad je ons aan, voorwaarde, het moet biologisch afbreekbaar zijn.
Welke bodembedekkers passen het beste in een voedselbos en kunnen de strijd aangaan met kweekgras en woekerend kruid?
vrijdag 8 januari 2021 - 20:30
Tuinprins

Tuinprins

De gedachte dat bodembedekkers woekerende onkruiden kunnen voorkomen/tegen gaan moet sterk gerelativeerd worden. Het is veelal een idee dat bij beginnende tuiniers bestaat en doorgaans wordt versterkt door de verkopers van bodembedekkers. Hier op het forum verschijnen zeer regelmatig gevallen waar woekerende onkruiden zich hebben gevestigd tussen de bodembedekkers en de vragensteller lichtelijk wanhopig op zoek is naar een manier om van de onkruiden af te komen.

Ik heb niet genoeg verstand van gronddoek en of hier biologisch afbreekbare varianten van beschikbaar zijn. Een kanttekening is hier echter op zijn plaats (even afgezien van het visuele aspect): sommige producten krijgen het predikaat 'biologisch afbreekbaar' maar er wordt niet bij gezegd hoe lang dat duurt. Is dat 5 jaar of 100 jaar? Voorbeeld: bij gazongras op rol zit tegenwoordig van dat groene gaasnet zodat het van die mooie rollen worden. Dit zou biologisch afbreekbaar moeten zijn maar na 5 jaar is het nog gewoon intact.

Bodembedekkers die het tegen kweekgras kunnen op nemen zijn vaak ook redelijk 'agressief'. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan smeerwortel soorten (Symphytum) of Trachystemon orientalis.

Gegroet, de tuinprins


zaterdag 9 januari 2021 - 07:44
WiPe

WiPe

De worteldoeken die echt biologisch afbreekbaar zijn, zijn niet geschikt om kweekgras te stoppen. Je kan die best door verstoring zoveel mogelijk weg krijgen. Dat werd vroeger gedaan door een combinatie van aardappelen planten en heel veel schoffelen.
zaterdag 9 januari 2021 - 08:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon