menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Help ten einde raad

Ga naar meest recente reactie

molleke32
zaterdag 23 juni 2018 - 11:02
molleke32
zaterdag 23 juni 2018 - 11:03
molleke32
zaterdag 23 juni 2018 - 11:03
molleke32

Molleke32

de katten halen in 1 nacht alle planten door elkaar... ze zijn gebroken en sterven af.. heb al tot 2x toe de planten vervangen... staan in verhoogde bloembakken en de onderste is gewoon een smal bordertje... Iemand een oplossing? Alvast bedankt! groetjes vicky

Allerlei Vragen ivm de Tuin

zaterdag 23 juni 2018 - 11:05
Patrikc

Patrikc

Ben je zeker dat het katten zijn, en geen tweevoeters ?
zaterdag 23 juni 2018 - 11:08
molleke32

Tekst aangepast

Molleke32

heel zeker. de katten graven in de verhoogde bloembakken en doen daar hun behoefte.. heb het zelf gezien ... en ja ook mijn eigen poezebeest ...had al visdraad gespannen maar dat helpt blijkbaar niets
zaterdag 23 juni 2018 - 11:09
Pouketie01

Pouketie01

een paar tips:
Overlast katten



We kunnen ons voorstellen dat dit enorme aantal katten overlast veroorzaakt. De voormaanste reden is over het algemeen de ontlasting die in vele gevallen in jouw tuin wordt gedeponeerd. Dit geeft stankoverlast en is natuurlijk niet erg hygienisch. Vooral voor kinderen is het niet gezond om direct in aanraking te komen met de ontlasting van katten. Maar ook voor volwassenen kan een besmetting met toxoplasmose gevaarlijk zijn. Maar ook het geluid van katten tijdens de paartijd en verder katten onder onsjes kan sommige mensen op de kast jagen. Natuurlijk heeft een kat ook voordelen, naast gezelligheid is een kat natuurlijk de grote muizenvanger. Zie ook muizen bestrijden zonder gif

Maak een kat onvriendelijke tuin

Om katten zoveel mogelijk te weren uit je eigen woonomgeving kun je best beginnen in je tuin of balkon. Er zijn allerlei mogelijkheden om je tuin zo kat onvriendelijk mogelijk te maken. We hebben hieronder een aantal ‘diervriendelijke’ tips op een rijtje gezet om van jouw tuin de verschrikkelijkste plek voor katten op aarde te maken:

Voorkom los zand in je tuin zoveel mogelijk. Katten begraven hun behoeften en zoeken naar een goede bodem waarin gemakkelijk te graven is. Plaats zoveel mogelijk tegels en houdt aarde aangestampt . Het wordt hiermee oninteressant voor katten om jou tuin als toilet te gebruiken.
Hoe meer planten de bodem bedekken, hoe minder plekjes een kat zal vinden om zijn behoefte te doen. Plaats planten dicht op elkaar en kies echte bodembedekkers.
Er zijn planten waar katten een hekel aan hebben. Dat heeft met name met de geur te maken die deze planten verspreiden: citroengeur. Voorbeelden van planten zijn ooievaarsbek, vuurwerkplant en citroenverbena. Plaats deze op strategische plaatsen. Natuurlijk is het ook mogelijk om citroenschillen in de tuin te strooien. Ververs deze regelmatig om de geur in stand te houden. Kies nooit voor kattenkruid want daar zijn katten dol op. Wel om ze natuurlijk in je eigen tuin te houden.
Erg stekelige planten weren katten ook uit de tuin. Stekelige mei- en vuurdoorntakken zijn niet aantrekkelijk en weren af.
Dek de plekken met losse aarde af met kippengaas. In het begin zullen de katten hiervan schrikken omdat het akelig aanvoelt aan de pootjes. Na verloop van tijd kun je het gaas weghalen omdat de katten geleerd hebben dat jou tuin niet geschikt is als kattenbak. Let op: zorg dat er geen scherpe randjes aan de zijkanten zitten, buig dit netjes om en zorg ervoor dat geen mens of dier zich hieraan kan bezeren.
Katten hebben een enorme hekel aan water. Door gereed te staan met een tuinslang of een bak water en de kat te betrappen, kun je hem afleren in jou tuin te komen. Je kunt ook een goed waterpistool kopen, dat werkt absoluut en geeft een schrikeffect, net als aan plantenspuit. We moeten hierbij zeggen dat er katten zijn die erg hardleers zijn en herhaling vaak wel nodig is. Er is ook apparatuur verkrijgbaar die met behulp van een censor water sproeit op het moment dat een dier de tuin binnenkomt. Deze zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.
Strooi peper op de plekken waar de katten vaak komen. Het prikkelt de neusgaten en voelt erg onprettig voor de kat. Het kan echter geen schade aanrichten.
Katten hebben een hekel aan de geur van azijn. Sprenkel geregeld azijn rond je tuin en je maakt je tuin een stuk onaantrekkelijker voor katten. Na regen herhalen omdat dan de geur minder wordt.
Strooi koffiedik in de tuinaarde. Niet de geur verdrijft katten maar het kleverige van het koffiedik gaat vanaf de pootjes in de vacht zitten en voelt vervelend aan voor de kat. Bij het schoonlikken vind de kat bovendien de smaak vies.
De geur van knoflook weert katten. Er zijn anti-kat korrels op basis van knoflook-extract verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Bovendien zijn deze biologisch afbreekbaar.
Hertshoornolie stinkt vreselijk. Het verjaagt alle dieren en eigenlijk ook mensen uit uw tuin. Het zal zeker werken tegen katten in uw tuin. Deze olie is op speciaal verzoek te bestellen bij uw drogist of apotheker.
Ultrasoon geluidschrikt katten af. Er zijn verschillende soorten apparatuur verkrijgbaar. Er zijn varianten in de vorm van een geluidspistool, maar er is ook apparatuur die standaard in de tuin geplaatst kan worden. Het richt geen schade aan bij het dier, maar schrikt wel af. Deze apparatuur is verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. Er zijn tegenwoordig ook varianten op zonne-energie verkrijgbaar.
Er zijn enkele planten waar katten juist erg van houden. Wil je ze liefst in een bepaald deel van je tuin houden en andere delen ontzien dan kun je bijvoorbeeld wild kattenkruid plaatsen. Ook steenanjer of het zogenaamde kattengras vinden katten erg prettig.
Cacao-doppen werden vroeger vaak aangeraden. Het werkt alleen niet. Katten zouden de scherpe randjes onprettig moeten vinden, maar onze eigen ervaring is dat de hele kattenbevolking uit de buurt er erg enthousiast van werd en er de ideale kattenbak in zag.
Plaats een schutting rond je tuin met bovenop planten zodat het moeilijk is om te landen. Of plaats hellend gaas van boven naar beneden zodat de sprong zowel ver als hoog moet zijn om bovenop de schutting te komen. Katten kunnen dan moeilijker bovenop de schutting komen en niet in je tuin rondwandelen.
zaterdag 23 juni 2018 - 12:54
Roeli

Roeli

Dat is een heel verhaal. Mijn ervaring...… Zet in elke hoek een stok, iets hoger dan de planten. Span er gaas om toe en evt. indien nodig , gaas of doek er over heen. Als het goed is kan je het na een poos wel weer weg halen. Doe dat dan eerst met één perk.
Succes.
zaterdag 23 juni 2018 - 13:01
LT

LT

Dat men zoveel last moet hebben van andermans huisdieren...Vaak hebben deze buren zelf geen tuin...Moest bij de wet geregeld zijn...
zaterdag 23 juni 2018 - 14:10
Roeli

Roeli

Ho Lou, goed lezen. Ook haar eigen poes speelt het spelletje mee. Die heeft vast de buurpoezen uitgenodigd om te komen spelen. Sorry Molleke.
zaterdag 23 juni 2018 - 15:27
Joukje Smeding

Joukje Smeding

Hier zitten de katten tussen de hoge planten omdat het lekker koel is. We schrikken geregeld van elkaar. En steek ik wat stokken op die plek dan pletten ze de rest om op hun favoriete plekje te zitten. We zijn alle twee hard leers. Je zou een stevig heestertje kunnen proberen. Bijv hypericum( heel veel soorten.) In het voorjaar knip je die terug op 10 cm. en tussen de stugge prikken gaan ze minder hun behoefte doen.
zaterdag 23 juni 2018 - 16:51
Marei

Marei

Ons Mazzeltje vond het heerlijk om in onze nieuwe achtertuin alles overhoop te zetten!
Daar is subiet een eind aan gekomen nadat we een kattenverjager hebben geplaatst.
Vanaf het eerste moment nadat we het ding geplaatst hebben loopt ze er met een grote boog omheen en is ze, ten einde raad, maar weer teruggegaan naar de kattenbak......want daar hoort ze haar behoefte te doen.
Hier is de link naar de website waar je het ding kunt bestellen:
www.primrose-nederland.nl/pestbye-kattenverjager-batterijen-set-van-p-92023.html?cPath=10421_1336

Succes.
zaterdag 23 juni 2018 - 18:31
LT

LT

Marei, een pracht link!
zaterdag 23 juni 2018 - 21:00
WiPe

WiPe

Ik had in mijn geveltuintje last van katten die hun gevoeg kwamen doen. En dus heb ik in het tuincentrum een paar goedkope cactussen gekocht en die in de plek gezet. Daar houden ze duidelijk niet van.
zaterdag 23 juni 2018 - 22:20
LT

LT

Het komt er in elk geval op neer, dat je geld moet uitgeven voor ANDERMANS hobby.
zaterdag 23 juni 2018 - 22:22
Marei

Marei

Het gaat hier alleen maar om onze eigen kat.....geen enkele andere kat kan hier komen....
maar die van ons moet het net zo goed leren!
zaterdag 23 juni 2018 - 22:49
LT

LT

Ja Marei, jullie geven het goede voornemen, maar de meesten laten ze maar lopen. Ik weet van jullie, wat dat een inspanning geweest is!
zaterdag 23 juni 2018 - 22:58
leerling

Leerling

Op plaatsen waar ze hier niet gewenst zijn steek ik om de 10 tot 15 cm en ongeveer dezelfde hoogte snoeihout (met de kop naar beneden) tussen de planten.
Dat houdt hier ook duiven weg van jong plantgoed.
zondag 24 juni 2018 - 01:09

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon