menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Rozenmeststof or brun

Ga naar meest recente reactie

molleke32

Molleke32

weet iemand waar ik deze meststoffen kan vinden? In de walen is ze veel te krijgen maar aan onze kanten vind ik ze nergens...
dinsdag 22 maart 2016 - 18:51
Patrikc

Patrikc

Koemestkorrels zijn ook bruin goud, de rozen proeven het verschil niet, ik vermoed de portemonnee wel
dinsdag 22 maart 2016 - 20:13
Dunya

Dunya

Mag men koemestkorrels gebruiken voor stamrozen?
woensdag 23 maart 2016 - 08:23
molleke32

Molleke32

hoi patrikc, koemest heb ik nu al gestrooid. maar naar het schijnt zou die or brun een betere rozenmeststof zijn dan de 'normale' rozenmeststof. Koemest strooi ik zowiezo al in het voor en najaar. maar voor en na de bloei vul ik aan met rozenmeststof.
woensdag 23 maart 2016 - 08:44
Polplastron

Polplastron

Koemestkorrels zijn geen meststof; het is een bodemverbeterend middel met ongeveer dezelfde eigenschappen als compost (al is dat laatste goedkoper en volgens mij ook op bepaalde vlakken beter).

Voor je rozen mag je eender welke (organische) meststof gebruiken op voorwaarde dat het stikstofgehalte niet te hoog is. De "gewone" meststoffen voor bloeiende planten (dus géén gazonmeststof) voldoen zeer goed. Eventueel kan je in het voorjaar en in het vroege najaar wat patentkali bijgeven om de celstructuur en weerstand tegen ziekten een opkikkertje te geven.

Overigens zijn er heel wat rozenliefhebbers in de wereld die zweren bij tomatenmeststof; kijk maar eens naar de N-P-K en je zal zien dat die sterk overeenkomt met de gewone meststoffen voor bloeiende planten. Er is wel verschil, maar dat voel je vooral in je portemonnee!

Groeten,

Pol
woensdag 23 maart 2016 - 09:16
Patrikc

Tekst aangepast

Patrikc

Molleke, laat je niet in de luren leggen door de tuinmarketing, koemestkorrels zijn prima, voor al uw strooibeurten.

Dunya, waarom zou dat niet mogen...

Pol, ik heb toevallig deze morgen een hele pallet koemestkorrels besteld, NPK 3-2-3, wat zou dat geen meststof zijn... Kompost is inderdaad nog beter, maar de korrels zijn wat gemakkelijker


woensdag 23 maart 2016 - 09:17
Polplastron

Tekst aangepast

Polplastron

De voedingswaarde en afgifte van voedingsstoffen in koemestkorrels is eerder aan de lage kant en vergelijkbaar met die van compost. Bij meststof is het echt wel de bedoeling om planten van "voedsel" te voorzien. Vooral de K-waarde is belangrijk en de N-waarde wil je eerder laag hebben.

Dat je je niet door marketing in de luren moet laten leggen, ben ik echter volledig met je eens: speciale "rozenmeststof" is over het algemeen niet zo verschillend van de gewone meststoffen voor bloeiende planten. De enige meststoffen die sterk afwijken zijn die voor gazon omdat hier een hoger stikstofgehalte aanwezig is wat niet bevorderlijk zou zijn voor de gezondheid van je borderplanten en om die reden af te raden is op die plaatsen.

Groeten,

Pol
woensdag 23 maart 2016 - 09:38
molleke32

Molleke32

Dank aan allen voor de reactie

groetjes vicky
woensdag 23 maart 2016 - 10:46
Polplastron

Polplastron

Tja ... de antwoorden die je van ons hier kreeg zijn natuurlijk niet rechtstreeks een antwoord op jouw vraag hé.

Om desondanks toch een rechtstreeks antwoord op je vraag te bieden:
http://www.or-brun.com/6-Ou_trouver_nos_produits_.html

Het tuincentrum in Wezembeek-Oppem is volgens Google Maps op ongeveer 45 minuten van je woonplaats (als je profiel tenminste klopt). Dus moest je toch écht die bepaalde meststof willen, dan kan je misschien de verplaatsing eens maken? Een adres in Limburg (of de rest van Vlaanderen) vind ik ook niet meteen.

Mag ik overigens vragen vanwaar je interesse komt naar dit specifieke product? Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit van Or Brun gehoord had, maar waarschijnlijk zit ik te veel op Engelstalige rozenfora i.p.v. Franstalige hé!


Groeten,

Pol
woensdag 23 maart 2016 - 11:41
molleke32

Molleke32

Pol ik ben dit weekend naar een rozenkweker geweest in orp-le- grand. Fil roses genaamd.. Die vrouw vond dit een geweldig product , beter dan de 'gewone' rozenmeststoffen.. Vandaar dat ik het een keer wou uitproberen of er effectief een verschil is

groetjes vicky
woensdag 23 maart 2016 - 12:41
Roeli

Roeli

Had je daar niet wat mee kunnen nemen ?
Ja, ik weet het,.... als hadden komt ,is hebben te laat.
Maar kan die evt. niet wat opsturen ?
woensdag 23 maart 2016 - 12:53
molleke32

Molleke32

Roeli, ze zaten zonder, kwam pas in mei terug binnen
woensdag 23 maart 2016 - 12:58
pplakke
woensdag 23 maart 2016 - 15:28
molleke32

Molleke32

ja plakke de bovenste link is het idd. ikzelf had die ook al gevonden maar de verkooppunten zijn allemaal redelijk ver van mijn woonplaats af . Andere merken vind ik zonder problemen
woensdag 23 maart 2016 - 15:33
Polplastron

Tekst aangepast

Polplastron

De NPK van de meststoffen die ik gebruik ligt op 7-6-12 + 4 (magnesium) en dit voldoet op mijn arme zandgrond meer dan voldoende voor mijn rozen. De prijs ligt voor deze betreffende meststof op zo'n 10 euro voor 1,5 kg (terwijl die Or Brun volgens de website voor die prijs maar 800 g aanbiedt!). Voor 20 kg betaal je slechts zo'n 30 euro. Per kg komt dat dus op zo'n 1,5 euro!

Paul Zimmermann, een grote Amerikaanse rozenspecialist, heeft als leuze "Roses are plants too".
Speciale behandelingen, meststoffen en allerlei fantasietjes die er gebeuren bij het verzorgen van rozen zijn volgens hem (en ik treed hem graag bij) absoluut niet nodig.

Overigens zijn er genoeg rozen die groeien op totaal verwaarloosde oude kerkhoven en die na meer dan honderd jaar nog steeds presteren zonder enig ingrijpen van de mens. Natuurlijk wil je in je tuin wat meer controle en dat is ok, maar "nodig" is het allemaal eigenlijk niet.

In dat opzicht heeft Patrikc dan ook wel gelijk, maar ik zou zelfs verder gaan; zonder koemestkorrels zou het ook allemaal wel lukken.

Wil je echter gericht bemesten, kies dan een meststof met niet al te hoge N-waarde en een hoge K-waarde met eventueel toegevoegd magnesium of voeg deze laatste twee stoffen extra toe met patentkali. Nodig is het niet, maar het helpt mee je rozen te laten presteren.

Overigens is overbemesting veel schadelijker voor de gezondheid van je rozen (en andere planten) dan te weinig bemesten. Liever twee keer per jaar een beetje mest dan ineens een hele hoop.

Wat het beste is hangt af van wat je zelf wil. Sommige rozenliefhebbers zweren nog steeds bij stalmest, al heb ik hier zelf de bedenking bij dat de stikstofwaarde hiervan nogal aan de hoge kant zou kunnen liggen, maar als het werkt ....

In elk geval blijf ik hier pleiten voor gezond verstand en hoop ik dat mensen geen massa's geld uitgeven aan "exclusieve" meststoffen die je momenteel in de handel overal terugvindt; speciale meststof voor rozen, speciale meststof voor tulpen, speciale meststof voor pioenen en ga zo maar voort ....

Groeten,

Pol

@Patrikc: Ik heb net mij zakken met koemestkorrels eens bekeken en daar staat niet eens een NPK-waarde op. Blijkbaar verschilt dit dus nogal van fabrikant tot fabrikant. Mede om die reden raden de meesten hier op het forum deze korrels eerder aan als bodemverbeteraar, maar helemaal ongelijk geef ik je (bij nader inzien) dus zeker niet zoals je in mijn betoog hierboven ook kan lezen.
woensdag 23 maart 2016 - 16:08
molleke32

Molleke32

Hier is het ook arme zandgrond. Mag ik vragen welke meststoffen u gebruikt Pol?
Dank voor de zorgvuldige uitleg allemaal . Tja een mens is snel geneigd de verkoopspraatjes te geloven he
woensdag 23 maart 2016 - 21:53
Patrikc

Patrikc

Vicky, Pol, ik heb diezelfde arme zandgrond als jullie, ik gebruik compost uit het containerpark (gratis hier bij ons), eigen compost van paardemest met een beetje kippenmest, en koemestkorrels, die laatste in de boomgaard wegens tijdsgebrek .
Alleen voor aardappelen gebruik ik nog extra DCM organische bemesting met hoog K-gehalte.

donderdag 24 maart 2016 - 15:01
Polplastron

Tekst aangepast

Polplastron

Vicky, Pol, ik heb diezelfde arme zandgrond als jullie, ik gebruik compost uit het containerpark (gratis hier bij ons), eigen compost van paardemest met een beetje kippenmest, en koemestkorrels, die laatste in de boomgaard wegens tijdsgebrek . Alleen voor aardappelen gebruik ik nog extra DCM organische bemesting met hoog K-gehalte.


Helemaal niks op aan te merken!

Een jaarlijkse mulchlaag van compost bij je rozen is zeker een aanrader. Dit doe je overigens liefst in het voorjaar want tijdens de winter kan zo'n laag soms zorgen dat de boel te nat blijft en daar heb ik ooit problemen mee gehad en dit gegeven is mij ook door andere rozenliefhebbers bevestigd. Maar als je dit in het najaar doet en daar nooit problemen mee hebt, is dat natuurlijk niet fout hé.

Compost van paardenmest en kippenmest is rijker dan groencompost, dus qua bemesting zal dat zeker wel volstaan. En op die arme zandgrond zal het compost-gegeven echt wel wonderen doen.

Gezien echter niet iedereen beschikt over paarden en de kippenmest bij mij ook nogal beperkt is, zijn veel mensen aangewezen op wat in de handel verkrijgbaar is.

Hier is het ook arme zandgrond. Mag ik vragen welke meststoffen u gebruikt Pol? Dank voor de zorgvuldige uitleg allemaal . Tja een mens is snel geneigd de verkoopspraatjes te geloven he


Vorig jaar heb ik hier DCM "Organische meststof voor rozen en bloemen" gebruikt (wat overigens op zich een beetje een dwaze naam is gezien heel wat bloeiende planten gewoon dezelfde voedingseisen stellen als rozen gezien rozen ook maar planten zijn zoals ik hoger al aangaf),

Groeten,

Pol
donderdag 24 maart 2016 - 15:39

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon