menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Kalk op composthoop of niet

Ga naar meest recente reactie

Jules

Jules

Aan alle compostmeesters met enige ervaring stel ik mijn simpele vraag: is kalk nu bevorderlijk voor de werkzaamheid van micro-organismen in de composthoop of integendeel - voor sommige bodemleven -vernietigend? En in het eerste geval, is er ook kalk die de compost sneller gebruiksklaar maakt; zo ja dewelke?
Mijn dank bij voorbaat voor uw reactie terzake.
maandag 22 januari 2007 - 22:01
student

Student

Ik heb geleerd dat kalk op de composthoop nutteloos is.
dinsdag 23 januari 2007 - 18:03
JovanDreumel

JovanDreumel

Kalk op de composthoop heeft niet veel betekenis. De zuurgraad van de composthoop is doorgaans goed genoeg voor de bacteriën. Als je het al een beetje wil versnellen, dan kan men wat stiksof dor de composthoop mengen, maar zeker niet teveel. Bacteriën hebben voor hun eigen opbouw wel stikstof nodig. Het kan ook met bloedmeel. Ook is er kant en klare compostverneller (is ook duurder).
dinsdag 23 januari 2007 - 18:43
jp

Jp

Wordt een beetje kalk bovenop niet vooral gebruikt om vliegen weg te houden, bv. in de zomer ?
donderdag 25 januari 2007 - 12:05
compostmeester

Tekst aangepast

Compostmeester

Kalk gebruik is voor niets goed in de compostsystemen,de compost heeft een neutrale zuurtegraat,en bij het gebruik werkt deze compost ook zuurteverlaagend,wat de werking van kalk betreft in de compostsystemen,kan ik je melden dat de kalk niets doet in de compostsystemen. Dus een overbodige koop,en wat de compostversnellers betreft,kan ik je nog melden,dat deze alleen maar goed zijn voor onze portemonnee en verder dienen zij tot niets .Ook toevoegingen van bloedmeel of andere stoffen,versnellen het proces niet. Composteren is een natuurlijk proces wat niet kan versnelt worden.
Nog vragen?Bezoek dan mijn webstek composteren:
www.bloggen.be/compostmeester
vrijdag 16 februari 2007 - 09:23
Jules

Jules

Waarde compostmeester bedankt voor je reactie. Ik wil je graag geloven van geen kalk op de composthoop te gooien. Maar wat in geval je - zoals bij mij thuis - over veel afvalmateriaal beschikt dat volgens specialisten erg verzurend werkt in de tuin zoals bladeren van de eik en plataan, naalden van den en spar? Is het dan niet aangewezen kalk te gebruiken om de zuurtegraad wat te neutraliseren? Graag ken ik uw gedacht hierover. Met dank.
maandag 19 februari 2007 - 21:41
JovanDreumel

JovanDreumel

Eigen gemaakte compost is aan de zure kant. Dat is te meten me de pH meter. Bacteriën houden van een licht basische omgeving. Dus een weinig kalkgift kan het bacterieleven in de composthoop bevorderen endat is gunstig voor de compostering. De kalk zal verder geen effect hebben op de grond waar je de compost gebruikt, want daar geef je in de composthoop te weinig.
Compost van grote bedrijven heeft een wat hogere pH en is dus minder zuur.
dinsdag 20 februari 2007 - 08:51
compostmeester

Tekst aangepast

Compostmeester

Hallo Jules,

Ik kan heel kort zijn op jouw vraag,namelijk het gebruik van kalk op de composthoop heeft geen enkel effect op de zuurtegraat van de compost,het werkt ook niet Ph verlagend,Het enige wat je doet met kalk aan te kopen is gewoon nutteloos geld uitgeven,zoals wij compostmeesters zeggen,deze aankoop is alleen maar goed voor je portemonnee. Hieronder vind je een uitslag van de samenstelling van compost,zoals wij deze gekregen hebben bij onze opleiding tot compostmeester,Wat de stankhinder in je gft bak betreft kan ik je met zekerheid zeggen,dat er bepaalde zaken inzitten die er niet thuis horen zoals vb. gekookte etensresten,honden en kattepoep, enz. Dit veroorzaakt die fameuze stankhinder,in principe hoort dit voedsel thuis bij de kippen of in de vuilniszak-bak
Groetjes,
[afbeelding verwijderd niet-https]
dinsdag 27 februari 2007 - 01:49
JovanDreumel

JovanDreumel

Het bovenstaande is ook niet in tegenspraak met mijn eerdere bewering. Zoals je aande pH getallen ziet is die compost ook niet zuur. Dat is dus van compost van composteringsbedrijven. Die is zelfs aan de basische kant. Eigen gemaakte compost is wat aan de zure kant.
dinsdag 27 februari 2007 - 08:45
J.H.Schoenmaker

J.H.Schoenmaker

wordt de mesthoop sneller gecompesteerd met kalk.
woensdag 5 oktober 2016 - 23:25
Polplastron

Tekst aangepast

Polplastron

Nee; lees het hele draadje nog maar eens zorgvuldig na.
donderdag 6 oktober 2016 - 22:02
J.H.Schoenmaker

J.H.Schoenmaker

oké bedankt
vrijdag 7 oktober 2016 - 12:38

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon