Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/31/allerlei-vragen-ivm-de-tuin/13729/hoe-vervuilde-waterput-reinigen

menu
Tuinadvies
0

Hoe vervuilde waterput reinigen

Ga naar meest recente reactie

Tekst aangepast

Kylian1

Hallo iedereen,

wij hebben zo'n 4 jaar geleden gebouwd en hebben een waterput (citerne) geplaatst van 8000 l. Deze is enkel aangesloten op wc en kraantjes in garage (auto wassen) en kraantje buiten (tuinbesproeing).

Sinds vorige week hebben we echter vervuild water. Reden???

Hoe kan ik dit oplossen?

Staal laten analyseren? Producten toevoegen tegen geurhinder, waterzuiverend, ...? Leegtrekken, kuisen en weer opvullen?


Wie kan mij helpen!!!

Alvast bedankt!
maandag 14 januari 2008 - 20:09

Beginnendtuinier

Ja als wij hier de put reinigen dan laten we het aanwezige water naar het riool lopen en dan erin kruipen en hem zo uitkuisen...maar daar zal je dan toch wel even mee bezig zijn .
Misschien weet iemand anders een andere methode...

greetz (en veel succes)Damy
maandag 14 januari 2008 - 20:45

Esem

Welkom Kylian op het gezellig tuinforum waar iedereen wel wat kan bijleren.
En om even te reageren op je vraag,
Ik zou kiezen voor je eerste voorstel, laten onderzoeken, en ik denk dan wel dat deze mensen je voldoende raad kunnen geven hoe je beste je probleem kan oplossen.
Producten toevoegen kan schadelijk zijn voor jou en de natuur,Leegtrekken denk ik dat de beste oplossing zal zijn.
Maar misschien even afwachten wat de kenners die een staal komen nemen er van gaan zeggen.
Gr Eddy,
maandag 14 januari 2008 - 20:50

Tekst aangepast

Jdcoster

Moeilijk zomaar op te antwoorden op een, met respect, eerder vage beschrijving van 'vervuiling'.
Het komt niet zelden voor dat het regenwater vervuild wordt via de afvoerbuis waarlangs er afvalwater
in de citerne komt, eventueel door het foutief plaatsen van controle- en of afvoerputjes en -leidingen of door verstopte riolen, waardoor het afvalwater een andere weg zoekt.
Ik zou daar eerst eens onderzoek naar doen. D.w.z. alle putjes eens open leggen, een deel regenwater wegpompen zodat je bijkomend water eventueel hoort vallen en dan eens alle kranen (keuken, baden, toiletten ...) laten lopen en zien (luisteren) wat er gebeurt.
Het heeft geen zin al te kuisen als je oorzaak niet kent.
Veel duiven op het dak kunnen ook oorzaak zijn ... .
Het is ook zinvol van eens te controleren of de aanzuigslang soms niet al te laag in de citerne hangt. Vervuiling is er altijd wel een beetje door stof of mosrestjes die mee spoelen met het regenwater maar dat blijft wel op de bodem en is niet zo erg.
Hou je ons op de hoogte?
Groetjes
maandag 14 januari 2008 - 21:06

Depauws

Ik sluit mij aan bij jdcoster.
Vervuiling van regenwaterput komt soms van een verstopping in de gewone riool-afvoer, meestal is de overloop van het regenwater hierop aangesloten. Als de rioolafvoert verstopt loopt het water in omgekeerde richting naar de regenwateroverloop en zo de regenwaterput in.
Daarom zoveel mogelijk putten en putjes openleggen en dan water later lopen op alle mogelijke plaatsen en de oorzaak zoeken.
Daarna de remedie bepalen.
Groeten
maandag 14 januari 2008 - 22:11

Jj31

wij hebben 2waterputten van elk 10000liters.daar kunnen we mee voort,wel kuizen we ze ieder jaar uit als ze bijna leeg zijn;dat hangt af van de hoeveelheid regen die er valt.voor het kuisen steken we er een dompelpomp in,laten alles zoveel mogelijk weglopen maar t'laatste is soms een echte smurrie,dus uitscheppen met een vuilnisblik en dan de muren afschuren met borstel maar geen zeep gebruiken,alles afspoelen en terug opdweilen en het is weer proper voor een jaar.wat we wel doen is de zuigslang vastmaken aan de betonnen steun die in de citerne staat (maar ik weet niet of dat bij 8000 liter ook zo is)en in een emmer steken die verzwaard is met enkele bakstenen .dit is om de bezinking van de citerne niet mee te zuigen.succes
woensdag 16 januari 2008 - 14:16

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken