menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 2

Slakken - tips

Ga naar meest recente reactie

leerling

Tekst aangepast

Leerling

In een aantal topics komen slakken ter sprake. Daar komen dan dikwijls dezelfde antwoorden op, maar de nuttige tips zijn achteraf moeilijk terug te vinden. Al helemaal als het woord "slak" niet in de titel staat.

Vandaar dus dit nieuwe topic met tips om overlast van slakken ecologisch aan te pakken.

1. herken je vijand
Een paar soorten slakken geven de rest een heel slechte reputatie. De soorten die hier voor overlast zorgen zijn de segrijnslak, de Spaanse wegslak, de zwervende akkerslak (alle drie exoten) en de Kleine akkerslak. Zeker de eerste is heel herkenbaar (en voor de avontuurlijken onder ons: ook eetbaar)
Segrijnslak (Cornu aspersum aspersum): https://www.verspreidingsatlas.nl/S78300
Spaanse wegslak (Arion vulgaris): https://waarnemingen.be/species/19862/
Zwervende akkerslak (Deroceras invadens): https://www.verspreidingsatlas.nl/S800009
Kleine akkerslak (Deroceras laeve): https://www.verspreidingsatlas.nl/S74400

In Vlaanderen leven (leefden?) zo'n 120 soorten. Slechts 33 daarvan zijn niet in mindere of meerdere mate bedreigd met uitsterven.
https://www.vlaanderen.be/inbo/rode-lijsten/
Als je alle slakken probeert te doden, is de kans groot dat je ook die soorten verder onder druk zet. Terwijl de kans klein is dat zij verantwoordelijk zijn voor de schade aan je planten. (Als ze onderdeel zouden zijn van de plaag, zouden ze niet bedreigd zijn.)

2. ken je vijand
Slakken schuilen graag in donkere, vochtige plekjes: een vochtig stukje bruin karton, een plank, een dakpan, een lege halve pompelmoesschil (ondersteboven), een raberberblad ... Daar kruipen ze onder en dan kan je ze wegvangen wanneer het jou uitkomt.
(Kan de hele dag door, dus ik hoef niet voor dag en dauw op slakkenjacht.)

Slakken zijn dol op sommige planten. Andere laten ze met rust. Ik heb hier een splijtkool (= eeuwige moes, Brassica oleracea var. 'Ramosa') staan. Die was vooral bedoeld als waardplant voor de rupsen van een aantal vlinders, maar is dus ook een slakkenmagneet. Ook daar kan ik ze gemakkelijk wegplukken.

Slakken verbergen zich ook onder de grond. Je komt ze daar wel eens tegen als je aan het wieden bent. Misschien ook daarom dat de meeste barrières van koffiegruis, geplette eierschalen of schelpen en andere "puntige" voorwerpen niet werken.

De meeste slakkensoorten zijn (vooral) nuttige opruimers die dood materiaal en schimmels helpen omzetten in vruchtbare compost. Bij gebrek aan dood materiaal zullen ze ook je levende planten voor lief nemen. Een composthoop(je) helpt zowel hen als jouw tuinplanten.

3. ken de vijand van je vijand
Zowat iedereen weet dat egels, padden, kikkers en lijsterachtigen slakken lusten. Niet alle tuinen krijgen bezoek van die dieren. Gelukkig zijn er nog vele andere:
spitsmuizen, mollen, eksters, kraaien, spreeuwen, hazelwormen, duizendpoten, loopkevers, glimwormen, sommige spinnen en spinachtigen zoals hooiwagens ...

Zelfs een paar slakkensoorten hebben andere slakken of hun eieren op hun menu staan. O.a. de tijgerslak en de lookslak zijn heel herkenbaar.
Laat die dus leven wanneer je op slakkenjacht gaat.

En nee, zelfs al die natuurlijke slakkenvijanden zullen je tuin niet slakvrij maken. Maar ze helpen wel.

4.zinloze manieren om te bestrijden
In een studie uit 2018 heeft de RHS veelgeprezen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes getest met sla plantjes en ze naar het land der mythe verhuisd:
* kopertape met scherpe rand
* scherp grit
* mulch van dennenschors
* wolpellets
* gebroken eierschaal
https://www.rhs.org.uk/science/plant-health-in-gardens/entomology/rhs-projects-on-plant-pests/gastropod-barriers-experiment

Er wordt beweerd dat slakken een elektrische schok zouden krijgen als ze over koper kruipen. Dat is alleen zo als er effectief stroom op staat.

Biervalletjes trekken inderdaad slakken aan en je zal er inderdaad wel dode slakken in vinden. Maar:
* je lokt er ook slakken mee naar je tuin - ze komen van wel 100 m ver (Je buren zullen je dankbaar zijn.)
* lang niet alle slakken verdrinken erin
* ook slakken die niet schadelijk zijn verdrinken erin
* ook vijanden van je slakken verdrinken erin

5. gevaarlijke manieren om te bestrijden
Ik zag op tv iemand nieuwe planten zetten en aan de voet ervan een cirkel slakkenkorrels uitschudden.
Zelfs als je je niets van het effect op andere dieren of je bodemleven wil aantrekken, is dat weggegooid geld. Afhankelijk van de korrels volstaan 20 tot 30 korrels per m². (Lees a.u.b. de verpakking.)

Soms wordt aan de korrels ook carbaryl toegevoegd om het tegelijkertijd ook in te zetten als ruimer pesticide. Dan gaan o.a. ook loopkevers, die natuurlijke vijanden zijn van slakken, eraan.

De meeste gebruikers weten wel dat korrels op basis van metaldehyde ook gevaarlijk zijn voor dieren die slakken eten en voor huisdieren. Minder bekend is dat het ook acute én chronische vergiftiging kan veroorzaken bij mensen. Drinkwater mag maar 0,1µg/l bevatten. Eén slakkenkorrel bevat echter 17,4 mg actieve stof. Genoeg om 7.000 l water te vervuilen. En die stof uit het water halen is heel moeilijk. Als er in een waterwinningsgebied te veel metaldehyde zit, kan het lange(re) tijd niet worden omgezet tot drinkwater.
https://www.landbouwleven.be/13115/article/2022-02-25/metaldehyde-slakkenkorrels-het-tijd-voor-actie-er-bestaan-oplossingen

En ik zou het haast vergeten: die korrels werken niet eens meer tegen o.a. de invasieve Deroceras invadens (zwervende akkerslak).
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0261219486900670

Ook de "ecologische" slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat zijn minder onschuldig dan beweerd wordt. Het klopt dat ijzerfosfaat uiteenvalt in ijzer en fosfaat en dat dat elementen zijn die zo ook in de natuur voorkomen.
Alleen valt die verbinding zo snel uit elkaar, dat er allerlei andere stoffen aan toegevoegd worden om dat tegen te gaan. (Kijk maar eens op de verpakking hoe weinig ijzerfosfaat erin zit.)
Testen hebben uitgewezen dat het geheel schadelijk is voor regenwormen. Het effect op andere bodemwezentjes is niet onderzocht.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261219408002172

6. planten beschermen
Ik heb een kleine moestuin die bestaat uit een aantal vierkantemeterbakken, dus dit is niet voor iedereen doenbaar.
Over de bakken met slakgevoelige planten heb ik bogen gezet met daarover insectengaas dat strak tegen de bak aan ligt.
Ik snij grote (2 liter) plastic flessen in de helft, maak in de gesloten kant wat gaatjes en duw dan de open kant een paar cm in de bodem rond jonge plantjes, als een mini-serretje.
Dan leg ik er een stuk vochtig bruin karton in. Dat kijk ik dagelijks na tot ik een aantal dagen na elkaar geen slakken meer vind. Als de plantjes groot genoeg zijn, verwijder ik een van de flessen. Als er nog altijd geen slakkenvraat is, kunnen ook de andere weg.

7. wat doe je met gevangen slakken
Zelfs als je een hekel hebt aan je buren heeft het geen zin om ze over de haag te gooien. De kans is groot dat ze een paar uur later alweer terug in jouw tuin zitten.

Hier krijgen ze een enkele reis naar een wild plekje in de buurt, ver genoeg van tuinen. Er is een vijver met padden, salamanders, kikkers, vogels ...

Sommige mensen knippen ze doormidden.

Sommige mensen voeren ze aan de kippen, maar die zouden ze snel beu zijn (ze zouden al helemaal geen fan zijn van die grote naaktslakken).

Sommige mensen steken ze in de diepvriezer.

Vooral niet doen: er zout op strooien. Het zout vreet de slak langzaam weg. Een gruwelijke dood. Daarnaast is zout ook slecht voor je bodemleven en je planten.
zondag 19 mei 2024 - 14:12
Marianne v

Marianne v

Het lookglansslakje heb ik hier al gezocht maar niet gevonden . Het enige wat erop lijkt is wat ik denk dat posthoornslakken zijn in de vijver...
Als er ooit ergens tijgerslakken te koop zijn , zal ik een van de eerste zijn om er te kopen. Heb je er weet van dat ze gecommercialiseerd worden ?
Dat de natuurlijke middeltjes niet werken heb ik hier ook al meerdere malen gezegd, heb ze zelf allemaal geprobeerd en het flagrantste is dat het zogezegde giftige koffieprut door de slakken hier in het compostvat gebruikt wordt om hun eitjes in te leggen!! Én dat de segrijnlakken zelfs blad van digitalis eten , zonder ervan dood te gaan....Maar misschien hebben slakken geen hart, dus kunnen ze van digitalis geen hartritmestoornissen krijgen Ze hebben in elk geval geen hart voor mijn planten...
Momenteel staan hier 40 potten met dahlia's op schragen op het gras , om harder en sterker te worden zodat die rotbeesten eraf blijven en dan hopen dat ik ze bij droger alweer kan uitplanten , dan zie je ze ook minder want hun tere huidje droogt uit , grr
zondag 19 mei 2024 - 15:28
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Mooie samenvatting Leerling.
Dit jaar is het bij ons bar en boos. Vorig jaar vochtig, zachte winter en het vochtig voorjaar. Dan weet je het wel.
Het vervelende is, dat blad laten liggen, bodembedekkers goed is tegen uitdroging en voor insecten (waar het nieuws zo vol van is als het maar geen bladluizen, steekmuggen of rupsen zijn ) Helaas dus ook goed voor de slakjes. Een aantal woekeraars, bodembedekkers in de tuin hebben totaal geen last van slakken. Bijvoorbeeld adderwortel, lelietjes der dalen, klimop, maagdenpalm, varens, bamboe. De wintergroene soorten zijn een geweldige overwinteringsplek voor ze. Dat geldt ook voor onze composthoop.
Ik laat het maar zo. Een mooie aangeharkte tuin is niet mijn ding. Zaailingen, pas gekochte planten harden af op tuinstoelen en tuintafel. Digitalis verbaas ik me ook over. Ik zaai altijd veel te veel in de potjes. Buren krijgen ook. Maar uiteindelijk blijven er maar een paar over. Het is echter de moeite waard.
Spaanse aardslak (Ambigolimax valentianus) neemt bij ons heel erg toe. Spaanse wegslak weet ik niet, want hij is niet te onderscheiden van de inheemse Rode wegslak. Ik heb er een ingezonden op Waarneming, waarvan ik dacht, dat hij misschien te determineren is. Maar helaas. https://waarneming.nl/observation/309898744/ Als ’s ochtends de zon opkomt vertrekken ze van het grasveld. Het ene moment zie je ze nog overal. Het andere moment zijn ze allemaal verdwenen. Hier staan de (minimale) verschillen beschreven: https://waarneming.nl/species/240804/
zondag 19 mei 2024 - 19:41
Zeus

Zeus

De segrijnslak vindt bij mij mijn tuin niet, zit meestal op mijn terras, tegen de vliegenramen maar niet in de tuin. De akkerslakjes zitten wel in de tuin maar vrij beperkt, lupinen, klimbonen en courgetteblaadjes staan op hun menu. Heb egels en een assortiment aan tuinvogels
zondag 19 mei 2024 - 20:25
LT

LT

De wegslakken verzamel ik zo vaak mogelijk. Invriezen en een dag later weggooien. Tellen doe ik ze tijdens het verzamelen. Zit nu op 447 stuks dit jaar. Mijn tuin (tje) is circa 118 m². De Witgerande en de Zwartgerande tuinslakken laat ik hier zitten. De wijngaardslak en de Segrijnslak zitten hier niet. De (voor mij) onbekenden laat ik verder met rust.
zondag 19 mei 2024 - 21:47
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Ik heb net even een foto van de achtertuin genomen. Een voorbeeld van een slakvriendelijke tuin. Op een tafel staan wat zaailingen af te harden.
's ochtends en 's avonds controleer ik kwetsbare planten, zoals een pas gekochte lampenpoetser op slakken en gooi ze richting heg. Daar zoeken ze het maar uit.
Segrijnslakken zijn bij mij lastig omdat ze gek zijn op jong blad. Een groentetuin hebben we niet, dat geeft alleen maar ergernis in deze tuin. Wel bessenstruiken en aardbeiplanten, die op veel plekken zelfs woekeren.

Allemaal Beestjes

maandag 20 mei 2024 - 10:02
Marianne v

Marianne v

Thijs, ik doe hetzelfde om ze te laten afharden , het is de enige manier momenteel...
Mijn tuin is wel opener dan de jouwe , droogt dus wat makkelijker op , wat het voor de slakken moeilijker maakt, maar ik heb op meerdere plaatsen verschillende soorten bergenia staan ; een paradijs voor de segrijnlakken. Je vindt ze er zelfs in het hartje van de winter tussen , veel dood blad en lekker vochtig...
Op get gras zie ik vooral de oranje variant ,maar ze kruipen tot op het terras en over het stenen tuinpad ( de slijm sporen erven vind je 's morgens terug)
Ooit hebben segrijnlakken hier zelfs de silicone aan de rand van de ramen deels opgegeten....
Ik háát die beesten

Allemaal Beestjes

maandag 20 mei 2024 - 10:26
Joukje Smeding

Tekst aangepast

Joukje Smeding

En ik had schijfjes komkommer onder mijn dahlia gelegd, maar was vergeten laat op de avond de naaktslakken op te ruimen. Dus de volgende dag lag van de komkommer alleen het buitenste schilletje nog in de tuin. En de naakslakken hadden een feestelijk maaltje.
maandag 20 mei 2024 - 12:58
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Ziet er mooi uit @Marianne. Het is wel de manier. Van mijn lampenpoetser blijven ze nu af. Die doet het goed. De net geplante herfstasters werden toch nog bezocht. Meestal hebben die geen problemen. 's ochtends en 's avonds een rondje door de tuin doen helpt wel.
Tja, als ze daardoor de planten hebben overgeslagen @Joukje is het niet zo erg.
Mijn Gele lissen in de vijver hebben nooit last, maar nu hebben ze de bloemen ook gevonden. Ik heb er toch wel bewondering voor. Zo boven het water. Dit is de grootste boef. De segrijnslak is een goede tweede, maar die waagt zich niet op de gele lis.

Allemaal Beestjes

zaterdag 25 mei 2024 - 12:37
PeterC

PeterC

Wij wonen hier sinds 2005 en er zijn jaren geweest waarin het aantal slakken ontelbaar was.

Maar dit jaar, ondanks de gunstige omstandigheden voor slakken, zijn er bijna geen te vinden, buiten enkele huisjesslakken die zich in de brievenbus tegoed doen aan oa de oproepingsbrieven voor de nakende verkiezingen.
Maar planten in de tuin worden niet aangevreten.

Op de klinkers rond het huis vond ik gisteren een 3-tal leeggegeten slakkenhuizen. Er moeten hier liefhebbers van slakken zitten, maar wie dat zijn dat weet ik niet.
zondag 26 mei 2024 - 20:39
Lvg

Tekst aangepast

Lvg

Juli en nog steeds heel veel slakken. Ruim 100 per avond op 300m². Alle ervaringen hier beschreven ken ik uit mijn tuin. Wat ik niet terugzie, is het royaal strooien van perliet (dikke laag, kleine plek). Het werkt echt niet altijd, maar wel vaak. Kan niet uitvinden wanneer wel, wanneer niet. Misschien plantvoorkeur van de naaktslakken? Huisjesslakken heb ik vrijwel niet dankzij nieuwe aanvoer van lijsters, die heel druk zijn met kapot tikken en opeten. Dat is dan wel mooi die kringloop van dichtbij te zien op hun vaste plek op deksel van compostbak.
Nb lijsters gelokt met meelwormen in voorjaar. Overigens niet bewust!
donderdag 18 juli 2024 - 23:52
Joukje Smeding

Joukje Smeding

Dat perliet had ik om mijn beginnende klimbonen gelegd. Dacht dat het werkte. Maar later zag ik toch de naaktslakken erbij.
vrijdag 19 juli 2024 - 08:38
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Zaagsel, koffie helpt bij mij soms ook een beetje.
Maar dan wordt het nat, er komt vuil op en dan werkt het niet meer. Dat zal met perliet ook wel het geval zijn vrees ik.
vrijdag 19 juli 2024 - 10:36

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).