Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/30/allemaal-beestjes/72435/teek-of-ceutorhynchus

menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Teek of Ceutorhynchus?

Ga naar meest recente reactie

siegfriedn17

Siegfriedn17

Hallo,

We hebben al tijdje aan de voorkant van onze tuin een insect of teek, waarvan we de hele tijd dachten dat het een teek was. Bij ingezoomde foto en gebruik van google lens, blijkt het herkend te worden als een Ceutorhynchus.

Is er iemand met expertise die dit aub zou kunnen confirmeren? Gezien de antennae en 6 poten lijkt het dus effectief geen teek te zijn. We hebben er ongeveer 2 per dag aan onze voordeur & naar omhoog klimmend.

Kunnen ze kwaad in de tuin?

Bedankt alvast

Allemaal Beestjes

zaterdag 18 maart 2023 - 16:41
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Inderdaad een snuitkever. Geen Ceutorhynchus want die soorten hebben een langere snuit. Zie bijvoorbeeld de foto's van de verschillende Ceutorhynchus soorten op Waarneming: https://waarneming.nl/taxa/188/?genus=Ceutorhynchus
Wel een snuitkever uit dezelfde familie Curculionidae (de andere snuitkeverfamilies zijn: Apionidae, Attelabidae, Urodontidae, Anthribidae en Nemonychidae).
Er zijn zeer veel soorten snuitkevers. Vaak schadelijk voor planten, maar normaal gesproken overleven die het wel. Ik vind het altijd leuk als ik er een in de tuin zie en maak me er nooit druk om. Hier de soorten op mijn website, die ik in mijn tuin heb gefotografeerd. http://www.tuin-thijs.com/kevers-snuitkevers.htm
Je foto is niet duidelijk genoeg om met zekerheid de soort te noemen. Daar is een scherpere foto voor nodig en dan is het vaak nog lastig.
Veel meer soorten zie je op Kerbtier: https://www.kerbtier.de/cgi-bin/deFSearch.cgi?Fam=Curculionidae
Maar ook die is niet volledig.
zaterdag 18 maart 2023 - 17:42
LT
zondag 19 maart 2023 - 14:14
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Ja daar lijkt hij op. Maar dat geldt voor nog een aantal snuitkevers. Ook een van de meest voorkomende snuitkevers in mijn tuin. Met deze foto krijg je zeer waarschijnlijk zelfs van een expert (wat ik niet ben) geen zekerheid.

Taxuskever of Gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus) herken je aan de lichte (haren) vlekjes. Die zie ik niet op de foto van Siegfried. Ik zet er wel een foto van mij bij.

Allemaal Beestjes

zondag 19 maart 2023 - 14:31
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Heb nog even gezocht. Toch wel een apart beestje. De ribbels op het achterlijf zijn duidelijk. Volgens mij heeft hij dikke haren. Op het halsschild lijkt ook iets te zitten, maar dat kan ook rommel zijn.
Hier een vergroting, die ik heb gemaakt. Nog steeds niet duidelijk natuurlijk. Nu wel te zien, dat hij verschilt van vorm met de taxuskever, hierboven afgebeeld

Allemaal Beestjes

maandag 20 maart 2023 - 16:26

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon