menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Wespennest

Lino

Lino

Mijn zoon heeft vandaag een gat gemaakt naar de zolder om zijn dak te isoleren. Nu hangt daar in een hoek ergens een groot wespennest. Vermoedelijk leeg want het is winter...? Maar hoe zeker kan hij daarvan zijn?
Komt de brandweer dat verwijderen? Of wat moet hij daarmee? Zelf wegnemen lijkt mij toch een te groot risico? Of gewoon laten hangen?
zaterdag 8 februari 2020 - 16:38
Roeli

Roeli

Wespen gebruiken hun nest maar 1 keer.
zondag 9 februari 2020 - 20:16
leerling

Leerling

In ons vorig huis hebben we ook een paar wespennesten gevonden in ruimtes tussen het plafond en het dak. 't Was een late lente, de nesten waren te groot voor beginnende kolonies en er was duidelijk niemand thuis.
We hebben ze voorzichtig (omdat ze zo mooi zijn) losgemaakt en lang bewonderd.

Van een wespennest overleeft meestal alleen de koningin de winter. De rest van het nest sterft van honger en kou. In een zachte winter kunnen ook mannetjes overleven.

Zoals Roeli al schreef: nesten worden maar 1 jaar gebruikt, waarschijnlijk om parasieten te vermijden. Koninginnen verkiezen een rustig plekje buiten het nest om te overwinteren.
Niet zeker waar mannetjes overwinteren, maar die steken niet.

Als uw zoon niet zeker is dat het nest al verlaten is, zou hij er een vuilniszak kunnen overtrekken en dan het nest losmaken. Tenzij er echt veel activiteit is, doet de brandweer het ook zo.

Wespen zijn prachtbeestjes. Heel nuttig ook.
Ze eten massa's ongedierte. Echt massa's. Een nest van 5000 wespen kan dagelijks zo'n 80.000 andere insecten vangen. (Denk: muggen, vliegen, rupsen, bladluizen...)
Daarnaast helpen ze ook bij de bestuiving van o.a. fruitbomen.

Helaas reikt de kennis van de meeste mensen niet verder dan 'die rotbeesten die in de zomer op zoets en barbecues afkomen' en als je op Internet wat opzoekt over wespen dan krijg je vooral links met informatie hoe je ze kan (laten) doden.

Mocht je een beetje nieuwsgierig geworden zijn naar die beestje, dan zijn dit een paar links die je verder op weg kunnen helpen:
https://dier-en-natuur.infonu.nl/insecten-en-ongedierte/101991-de-onvermoeibare-wesp.html
https://www.natuurpunt.be/nieuws/dit-zijn-de-5-grootste-misverstanden-over-wespen-20190605
https://www.margriet.nl/nieuws/onthuld-hierdoor-komen-wespen-op-je-af/

Als kind doopte ik mijn vingers in limonade en ging dan in de buurt van een vuilnisbak staan. De luchtverplaatsing door hun vleugeltjes, hun pootjes en de manier waarop ze de zoetstof eten, het kriebelt allemaal, maar ik vond het een heel fijne manier om kennis te maken met die beestjes. Nog nooit een wespensteek gehad. (Niet doen als je allergisch bent.)
woensdag 12 februari 2020 - 00:42
Lino

Lino

Bedankt allebei. We gaan het riskeren.
vrijdag 21 februari 2020 - 17:30

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon