menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Insecten bestrijden?

Ga naar meest recente reactie

leerling

Leerling

insecten bestrijden?

Een van de recentste artikels op https://www.tuinadvies.nl/ heeft als titel 'Insecten in de tuin : gewenst of ongewenst' (https://www.tuinadvies.nl/artikels/insecten_in_de_tuin__gewenst_of_ongewenst). De titel en de eerste alinea zijn m.i. misleidend, omdat het artikel hoofdzakelijk gaat over bestrijdingsmiddelen.

Almaar meer mensen zijn er zich van bewust dat pesticiden meer slachtoffers maken dan de wezens waarvoor ze bedoeld zijn en proberen het 'biologisch' aan te pakken.

Je kan je toch alleen maar afvragen hoe de natuur het al zoveel miljarden jaren heeft weten te redden zonder Monsanto (ondertussen overgenomen door Bayer), Bayer, Syngenta....

Sommige mensen laten daarom de natuur zijn gang gaan. Dat laatste dikwijls met verrassend goede resultaten. Ze merken dan dat planten helemaal niet zo weerloos zijn als ze wel dachten. Planten kunnen elkaar waarschuwen en door het produceren van lokstoffen kunnen ze zelfs vijanden van hun belagers aantrekken. (Voorbeelden en verwijzingen naar wetenschappelijke artikels vind je o.a. in het boek "Het verborgen leven van bomen" van Peter Wohlleben.)
Al zijn planten daarbij net iets trager dan wij. En ja, dat betekent dat je dan mischien een plant hebt waarvan niet elk blad puntgaaf is. Of zelfs (een aantal) exemplaren die het niet halen.

"Uiteraard zijn vlinders, sierlijke libellen en lieveheersbeestjes het meest geliefd. Wespen en slakken zullen wellicht één van de meest gehate soorten zijn", schrijft Karel in het artikel op Tuinadvies. (Nooit geweten dat slakken insecten waren, maar dat terzijde.) En vlak daarvoor: "uit de verschillende duizenden soorten die in jouw tuin kunnen voorkomen is het nut van die insecten meestal niet gekend."
Die bewering is niet duidelijk. "Niet gekend" door wie?
En moeten we ze, omdat we hun nut niet kennen, dan maar bestrijden?

Wordt het niet stilaan tijd om ons te realiseren dat ook 'plaaginsecten' (zoals Karel ze wat verder noemt) hard nodig zijn?
En nee, dan heb ik het niet over exoten zoals de buxusmot, wat eigenlijk nog een 'lief' insect is, omdat het zich hier schijnt te beperken tot één plant, die ook al niet inheems is.
Veel mensen weten ondertussen wel dat je zonder rupsen geen vlinders hebt. (Ik heb hier o.a. een hoekje netels staan en een vierkante meter bak met een paar koolplanten en worteltjes, speciaal voor rupsen. Degene die ik voor eigen gebruik wil, scherm ik wel af.)
Tot ergens in augustus ruimen wespen massa's andere insecten op, omdat ze daarmee hun larven voeden. (Zie o.a. https://nl.wikipedia.org/wiki/Papierwespen). Die larven scheiden een zoete stof af, waar de volwassen exemplaren dol op zijn. Als er geen larven meer zijn, zoeken de volwassen wespen andere zoetstoffen, zoals je glaasje limonade/bier... Een blaadje papier om je glas af te schermen doet wonderen. Laat je het nest verdelgen, dan laat je ook de koningin doden. Ze is de enige die normaal de winter overleeft en ergens anders een nieuw nest zal beginnen. (Oude nesten worden niet opnieuw gebruikt, waarschijnlijk om parasieten te vermijden.) En met haar nageslacht er voor zal zorgen dat je veel minder 'plaaginsecten' zal hebben.
Ook mieren vangen veel insecten..Het zijn daarnaast enorme opruimers en helpen ook bij de verspreiding van zaden (zie o.a. http://blog.natuurlijkemoestuin.be/tuinbewoners-graag-gezien-of-niet-mieren/).

Het is mooi dat mensen insectenhotels maken, maar we hebben meer nodig dan vlinders, metselbijen en lieveheersbeestjes.
Planten worden ook bevrucht (en soms alleen bevrucht) door andere insecten. De biodiversiteit van onze flora wordt mee bepaald door onze insecten.

O.a. https://www.duurzaamnieuws.nl/desastreuze-insectensterfte-brengt-onze-leefomgeving-in-gevaar/ of https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185809 waarschuwen al langer, maar verschillende nieuwssites raporteren deze dagen dat het aantal insecten in een schrikbarend tempo afneemt, waardoor 'plaaginsecten' problematischer worden. Insecten en/of hun larven zijn een belangrijke voedselbron voor andere dieren (vissen, reptielen, amfibieën, vogels...) die op hun beurt weer op het menu staan van andere dieren.

Ik geniet van alle dieren die hier op bezoek komen (inclusief mollen) en alle planten (ook 'onkruiden') die hier opduiken, al was het maar om uit te zoeken wie ze zijn, hoe ze in het grote evenwicht passen en hoe ik degene die ik graag zie kan vertroetelen.

Privé-tuinen in België zijn goed voor een 8% van de oppervlakte. Ter vergelijking, een 11% is bebost.

Help je met jouw stukje de planten en dieren die we allemaal nodig hebben mee?

(Karel, ik had je dit antwoord op jouw artikel in eerste instantie graag in een persoonlijk berichtje gestuurd, maar ik vond niet zo gauw een manier om je persoonlijk te benaderen. Ik wil niet op de man spelen, maar wel heel hard op de bal.)
dinsdag 12 februari 2019 - 02:09
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Uit het hart gegrepen.

Ik erger me daar ook aan.
Dan wordt er terecht geroepen, dat het slecht met insecten gaat, daarna wordt er van alles aangeboden tegen diezelfde insecten.
In tuinprogramma's in Nederland tegelen ze de tuin vol met een randje voor planten. Veel aandacht voor planten, die vlinders aantrekken, maar inderdaad geen plantjes voor die vervelende rupsen.
Als je informatie over bladluizen zoekt, moet je je eerst door de vele advertenties van bestrijdingsmiddelen heen worstelen. De meeste planten overleven het ook zonder die middelen en de luizen zijn weer een voedselbron voor veel andere insecten.
Ik hoef daarvoor ook geen biologische bestrijdingsmiddelen.
Voor een landbouwbedrijf ligt het moeilijker, maar als je een tuin hebt voor je plezier laat de insecten dan meer hun gang gaan en geniet ervan. Er ontstaat vanzelf een evenwicht. En als er eens een plant sneuvelt kun je je ook afvragen of hij daar goed stond.

Groeten Thijs
http://www.tuin-thijs.com/dieren.htm
woensdag 6 maart 2019 - 17:50
Roeli

Roeli

Tja jongens, ik redeneer net als jullie en gebruik dus geen insecticides, maar ik heb wel een grote pest aan slakken..
woensdag 6 maart 2019 - 22:41
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Ja daar ben ik ook niet altijd gelukkig mee. Vooral de naaktslakken. Ik gooi die op de composthoop, daar zoeken ze het maar uit. Heb meestal wel egels in de tuin. De segrijnslak lust ook wel een blaadje, de andere vallen wel mee.
Sommige planten als hosta's zet ik niet meer in de tuin. Andere kwetsbare planten zet ik eerst in een pot tot ze wat groter zijn en er beter tegen kunnen.

Groeten, Thijs
donderdag 7 maart 2019 - 10:19
Roeli

Roeli

Joh, Thijs, op de composthoop gaan ze heerlijk eitjes leggen. Daar hebben ze het prima naar de zin. En jij ook, wanneer je de compost gebruikt.
donderdag 7 maart 2019 - 12:00
thijsdegraaf

Tekst aangepast

Thijsdegraaf

Valt mee hoor. Hier is mijn composthoop te vinden. Wel een foto van jaren geleden.
http://www.tuin-thijs.com/herfst.htm
Ik gebruik hem vooral voor plantgaten. Ik zit niet ver van de duinen op 90 cm zit je in het zand. 's avonds zie je daar ook de egeltjes rondscharrelen en soms een spitsmuisje. (staan ook ergens op deze pagina samen met een huismuis.
Ik kom daar weinig of geen slakkeneieren tegen. Te zonnig denk ik. Wel als ik ergens het gras op een schaduwrijke plaats te lang laat groeien.
In de watermeterput zitten er ook heel veel. In het voorjaar maak ik hem altijd open om kikkers padden en salamanders te redden, die er op een of andere manier in zijn gekomen om te overwinteren.
donderdag 7 maart 2019 - 16:12

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon