menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Val voor Junikever & Sallandkever?

Fammechien

Fammechien

Hallo,

We sukkelen met een zware plaag van Engerlingen. Het sproeien met nematoden heeft nog niet veel zoden aan de dijk gebracht. De zwermen kevers die in Juni uitvliegen zijn indrukwekkend en dacht dat het goed zou zijn zoveel mogelijk kevers te vangen zodat we de nieuwe larven wat beperken. Ik heb gelezen dat er een soort val is voor Rozenkevers. Bestaat er ook een val voor Juni-kevers en Sallandkevers? Vind er precies niets van terug.
zondag 1 april 2018 - 09:08
Joukje Smeding

Joukje Smeding

Op het internet vond ik Tipulex en een bestrijding met aaltjes.
zondag 1 april 2018 - 15:37
leerling

Tekst aangepast

Leerling

Volgens de - heel leesbare - studie op https://www.wur.nl/upload_mm/0/b/0/b766a1d0-699f-44de-bc2b-74285fcac949_201203BeheersingvanEngerlingenMaartenPrinsen.pdf zijn niet alle nematoden even effectief voor alle types engerling.
De sallandkever zou goed te bestrijden zijn met de nematoden Heterorhabditis bacteriophora. Voor de junikever zou dat maar een 'redelijk' resultaat geven en is het moment van toepassing van groot belang.

Belangrijk ook is dat de grond vochtig is wanneer je de nematoden verspreidt, en moet de ondergrond nadien 2 weken vochtig worden gehouden. (Met een droge zomer zoals die van vorig jaar kan dat niet makkelijk geweest zijn.)

Misschien daarom dat het resultaat tot nog toe teleurstellend is?

Omdat weten met welke soort engerlingen je te maken hebt belangrijk is voor de bestrijding, zijn er in de studie ook een paar bladzijden over hoe je ze kan herkennen.

Er wordt daar verwezen naar de feromonenval voor rozenkevers, waar je het zelf al over had. Maar voor de junikever en sallandkever vind ik daar verder niets over.

Op https://www.biocontrole.nl/taxuskever-val-voor-volwassen-kevers.html staat een beschrijving van een val voor volwassen taxuskevers die bestaat uit een plankje met groeven waarin een substantie van nematoden en gel is aangebracht. De gel zorgt ervoor dat de nematoden langere tijd in leven blijven. Je vind er ook instructies voor het gebruik ervan.
Misschien zou je zoiets zelf kunnen proberen maken met de juiste nematoden?

De studie wijst er verder op dat bestrijding met nematoden prijzig is en dat ze maar tijdelijk werkt als de bodemgezondheid niet verbetert. De beste manier om engerlingen in toom te houden is zorgen dat je bodemleven in orde is.
Zie "2.9 Preventieve maatregelen" voor meer details en tips.
zondag 1 april 2018 - 15:57

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon