Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/30/allemaal-beestjes/61034/spreeuwen

menu
Tuinadvies
1

Spreeuwen

Ga naar meest recente reactie

Kollebloem

In onze tuin komen heel veel vogeltjes. We voederen met gemengd graan maar ook met pindacakes en pindablokken. Als de mezen grote honger hebben dan is zo'n pindablok na een week er door. Ze hangen op in een soort "dubbele wafel" waartussen de blok mooi blijft zitten.
Probleem dat zich nu steeds meer en meer stelt zijn de spreeuwen.
Niet alleen jagen ze de kleine vogeltjes weg, ze eten op één dag tijd een pindablok op en de vogeltjes hebben niks meer.
Hoe lossen we dit op?


Greetz
M

zondag 31 januari 2016 - 13:08

Marei

..........meer blokken ophangen!!!!
zondag 31 januari 2016 - 13:24

Roeli

Hang ook wat pindanetjes en vetbollen op.
zondag 31 januari 2016 - 14:32

Tekst aangepast

Zuurtje

Spreeuwen?? zie ze nooit meer .Mooie glimmende beestjes .Kunnen vol overgave "zingen". Stuntelig elk blaadje optillen om te kijken of er wat lekkers onder zit. Dus geen wonder dat ze aanvallen op kant en klare lekkerheden.
Ze kwamen ook het minste voor op de vogeltelling

zondag 31 januari 2016 - 18:50

Tekst aangepast

Paronoto

Hier waren ze nog met honderden en bij zonsop - en afgang vlogen met hele wolken rond het bos tot op een dag de hele bende verdween ....nooit meer gezien en...er is hier in de hele omtrek geen enkele spreeuw meer te bekennen.....Zijn in een "wolk ' naar het westen vertrokken...nooit meer terug gezien.
Misschien geserveerd in een of ander restaurant als "petit poulet au vin"....Kan niet slecht zijn maar voor ne groten eter......maandag 1 februari 2016 - 22:24

Kollebloem

Niemand met een oplossing dus.
We kunnen niet méér hangen dan er nu hangt, ze vreten alles op, hoe meer er hangt hoe meer er zullen komen.

M
dinsdag 2 februari 2016 - 14:00

C j de k

Hang een haring vlak bij het blok.
Zie artikel in de Stentor 2013 / Spreeuwen verjagen.
Suc6
dinsdag 2 februari 2016 - 19:44
dinsdag 2 februari 2016 - 20:53

Kollebloem

Een haring?

Ik heb het artikel gelezen, het is wel grappig maar ik wil het altijd proberen.
Dus, om een bruine haring in de supermarkt en als het werkt dan laat ik het weten!

Bedankt!
M

woensdag 3 februari 2016 - 10:08

Leerling

Hier krijgen we ook bezoek van grote en kleine vogels en is het constant zoeken hoe we de kleintjes (mezen, roodborstjes, heggemussen, vinken...) kunnen blijven lokken, zonder de grote helemaal op hun honger te laten zitten. 'Grote' zijn hier fazanten, eksters, kraaien, houtduiven, vlaamse gaaien, eenden... en helaas ook halsbandparkieten. En ook kleine viervoeters (spitsmuizen, ratten, eekhoorns) komen langs.

Tot nog toe hebben we het beste resultaat met een deel van het voer gewoon los aan te bieden en op een andere plaats een ander deel aan te bieden in beschermkooien waar alleen kleine vogels bij kunnen.

Niet ideaal voor middelgrote vogels zoals merels, spechten, lijsters, spreeuwen... die nog altijd de competitie met de grote vogels moeten aangaan, maar tot nog toe vond ik alleen beschermkooien die alleen kleine en middelgrote vogels zouden toelaten, maar waar fazanten en eenden met plezier en gemak hun kop doorstaken om mee te eten.

Verder helpt het hier ook om kleine hoeveelheden aan te bieden. Het meeste voer is het rantsoen voor 1 dag. Als er dan een stel halsbandparkieten langs komt, is de 'schade' beperkt.

Ik hou niet van die grote containers waar je massa's voer in 1 keer kan aanbieden. Het lijkt me de ideale manier om grote vogels aan te trekken. En vanuit hygienisch oogpunt lijkt het me ook een recept voor ziekteverwekkers.

Die pindablok zou ik dus in stukken snijden en elke dag er maar een stukje in doen. Of in een beschermkooi aanbieden.


zaterdag 13 februari 2016 - 12:55

Roeli

Zelf voer ik op meerdere plaatsen in de tuin.
Elke morgen loop ik de tuin door en gooi, op vaste plaatsen, her en der voer onder een struik.
Ook achter, bij de takkenbult. ( je moest eens weten hoeveel vogels daar dan uitkomen )
Verder natuurlijk , dicht bij huis, op en onder de voeder tafel.
Hier dus vetbollen, pindanetjes , appel, pindakaas en wat klein gesneden plakjes brood.
De kleine vogeltjes komen hier beslist niets te kort.
zaterdag 13 februari 2016 - 13:32

Kollebloem

Ja die beschermkooien lijken wel interessant maar mijn merels komen hier ook op de pindacakes zitten die ophangen, het zijn hier echte acrobaten.
Zelfs het roodborstje, die in feite een voedertafelgast is, komt aan de pindablokken hangen.

Ik heb voer op de voedertafel maar daar kijken de spreeuwen niet naar om, het is hen enkel te doen om de pindablokken.Die zijn echt van super kwaliteit want de buurman heeft vetbollen hangen en daar kijkt geen kip naar om, en ook geen vogel.

Gisteren is zo'n pindacake in één dag opgevreten door de spreeuwen, op die manier kan ik het onmogelijk bijhouden. Die spreeuwen komen echt wel niks te kort want ze gaan ook bij de kippen mee eten.

Triest is het.

zaterdag 13 februari 2016 - 17:29

Kollebloem

de pindacake

zaterdag 13 februari 2016 - 17:33

Leerling

Voor pindacakes bestaan ook beschermkooien. Zie bv. http://nl.vivara.be/ctrl/product:240;/multi-beschermkooi

Hier gedragen de merels zich als grondvogels. De kleine vogels zijn echte morsepotten. Een deel van het voer dat we ophangen komt daardoor op de bodem terecht en daar doen de grondvogels hun voordeel bij. Merels krijgen hier ook wormstekelige appels of fruit dat net iets te lang in de fruitmand is blijven liggen.

Als de merels ook naar de voedertafel komen en de spreeuwen niet, misschien kan je de pindablokken dan gewoon mee op de voedertafel leggen?

We hebben hier geen spreeuwen en ik vind niet meteen wat terug op internet, maar op welk tijdstip van de dag komen de spreeuwen langs en wanneer de merels? Door het juiste moment te kiezen om de pindacake in kleinere hoeveelheden aan te bieden, kan je er misschien voor zorgen dat het toch in de gewenste maagjes terechtkomt.

Er is veel kwaliteitsverschil in vetbollen. Sommige zouden voor een deel bestaan uit kalk en meel. Ik koop ze meestal op diezelfde Vivara website. Als ik hun bollen aanbied samen met die uit de supermarkt, dan blijken die van Vivara veel aantrekkelijker.
zondag 14 februari 2016 - 00:33

Roeli

Ja Leerling, je hebt gelijk wat de vetbollen betreft.
Maar het gekke is. als je die versmade bollen verkruimelt en op de voedertafel legt, er geen kruimeltje van over blijft.
Zou het kunnen dat ze misschien harder zijn dan die dure bollen ?
zondag 14 februari 2016 - 08:16

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken