Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/30/allemaal-beestjes/58760/gezocht-eekhoornen-halsbandparkietbestendige-pindasilo

menu
Tuinadvies
0

Gezocht eekhoorn- en halsbandparkietbestendige pindasilo

Ga naar meest recente reactie

Leerling

Onze eerste pindasilo was een gewone cilindervormige zonder afscherming . Die werd erg gewaardeerd door meesjes, boomklevers en grote bonte spechten, maar ook de eekhoorns vonden die prachtig en met hun scherpe tanden was de silo geen lang leven beschoren.

Dus vervangen door deze bolvormige pindasilo:
[afbeelding verwijderd niet-https]
aangeprezen als eekhoornbestendig, maar onze rode bezoekertjes hadden hem sneller gevonden dan de vogels. De silo had een Brits label. Misschien houdt die grijze eekhoorns tegen.
Volgende poging was deze:
[afbeelding verwijderd niet-https]
De eekhoorns kregen ongepelde pinda's en walnoten in hun eigen voederhuisje:
[afbeelding verwijderd niet-https]
en de vrede was hersteld.

Dit jaar hebben we ook achteraan de robinia's en Amerikaanse vogelkers gerooid. Bij gebrek aan bomen hangen de voedersilo's en waterschaal nu aan een paalophangsysteem.
Het eekhoornvoederhuisje hebben we een 10-tal meter van het paalsysteem vandaan opgehangen aan een lange paal dichter bij een boom van de buur. Het was even wennen voor de eekhoorns, maar een huisje vol met walnoten verdwijnt terug binnen de dag. (Ik hoop stiekem dat er hier in de buurt over een paar jaar veel walnotenbomen gaan groeien uit vergeten opslagplaatsen.)

Iedereen dus weer tevree.

Tot vorige week vier halsbandparkieten langs kwamen om binnen de kortste keren de silo leeg te eten. (Wat heb ik een hekel aan die beesten. Ze pikken nestplaatsen in van onze boomklevers en spechten, die daardoor in aantal zullen dalen, en hun luid, schel gekrijs vind ik ook niet meteen een aanwinst.)

Omdat de eekhoorns de eekhoornbestendige pindasilo aan de ophangpaal links laten liggen, dus maar de volgende silo met beschermkooi geprobeerd:
[afbeelding verwijderd niet-https]
Nadeel is dat de grote bonte specht nu ook niet meer bij het lekkers kan, maar die snoept ook wel mee van de vetbollen.

Maar tijdens de middagpauze vond ik vandaag in mijn mailbox drie foto's van een eekhoorn die die nieuwe silo duidellijk wist te appreciëren.

Als ik moet kiezen tussen onze rode eekhoorns en halsbandparkieten, dan is de keuze gauw gemaakt, maar is er een manier om gepelde pinda's aan te bieden aan kleinere vogels zonder dat halsbandparkieten en eekhoorns erbij kunnen?

donderdag 5 februari 2015 - 02:15

Bombycilla

Het gaat heel slecht met de eekhoorn dus snap ik niet waarom je die dwars zou zitten
donderdag 5 februari 2015 - 11:47

Leerling

@Bombycilla
Het gaat heel slecht met de eekhoorn

Wist ik niet.

Maar ze krijgen hier eten in een eigen voederhuisje, hoor. Ik zou alleen graag hebben dat de vogels (met uitzondering van die halsbandparkieten) ook aan hun trekken komen.
donderdag 5 februari 2015 - 12:48

Roeli

pindanetjes en vetbollen aan een stuk ijzerdraad ophangen.
Helpt helaas niet tegen parkieten
donderdag 5 februari 2015 - 13:54

Zuurtje

Elke vogel die zijn buikje vol heeft, maakt plaats voor een andere vogel ......

donderdag 5 februari 2015 - 15:35

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken