menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Kippen inenten tegen bloedmijt

Ga naar meest recente reactie

Eniavaswen

Eniavaswen

We zitten met een bloedmijtplaag in ons kippenhok. Gisteren hebben we het hok volledig leeggemaakt, alle delen afgebrand met een gasbrander en daarna ingespoten met insecticide. Dit op aanraden van onze dierenarts.
Blijkbaar zijn die vieze beestjes behoorlijk hardnekkig en laten zich niet zomaar verjagen. De komende weken gaan we deze behandeling herhalen om de 2 à 3 dagen in de hoop om zo de plaag onder controle te krijgen.
Nu heb ik twee vragen:
1. Mijn kippen slapen blijkbaar niet meer in het hok. Hoe kan ik ze overtuigen om er terug in te gaan of lost dit probleem zichzelf op.
2. De dierenarts stelde voor om langs te komen met de kippen en ze in te enten. Dit 3x om de 10 dagen. Maar ik zie er wel wat op tegen om de 3 behoorlijk vinnige beestje te proberen vangen en in een doos te stoppen (stress voor beide partijen). En ik vraag me af of deze (waarschijnlijk ook kostelijke) behandeling noodzakelijk is. Als we de plaag aanpakken, komt het dan niet vanzelf goed met de kippen?
De enige die eieren legde is wel gestopt met leggen en ze willen niet meer in het hok, maar ze eten en drinken nog goed, zijn behoorlijk levendig en hebben nog rode lellen.

Wie heeft goede raad voor mij?

Groetjes, Karen
vrijdag 28 september 2012 - 12:20
minouke

Minouke

Ik denk dat de geur van de insecticide hun stoort maar dat zal toch van zelf vervliegen.
Nu is het toch nog niet zo koud en slecht weer dus buiten slapen is niet zo erg, het zijn tenslotte 'bosrandvogels).
Ik zou hun eten en drinken binnen zetten zo zijn ze verplicht van naar binnen te gaan om te eten.
Wat je ook kan doen is ze bij donker ('s avonds/nacht)vangen en binnen zetten, dan zijn ze wat beduusd gemakkelijker te vangen.
vrijdag 28 september 2012 - 13:25
Lino

Lino

slimme kippen die niet in insecticidelucht willen gaan zitten...

Wat voor kippenhok heb je?
Bloedmijten verstoppen zich in kleine spleetjes en komen 's nachts tevoorschijn om op je kippen bloed te zuigen. daarna gaan ze zich weer verschuilen in die spleten.
Eerste werk is dus alle spleten dichten.
Toen ik bloedluizen had en alle spleten had gedicht, gingen de bloedluizen zich nestelen in de koppen van de vijzen die er nog zaten.Dus zelfs die moest ik dicht smeren. Nu kunnen ze nergens nog terecht in het hok, dus moeten ze al van buiten komen. Om alle ongedierte goed te kunnen zien heb ik ook het hok binnenin helemaal wit geschilderd.

Slapen jouw kippen op stok? Dan kan je de plaats waar de zitstok aan de wand hangt insmeren met vasline. Bloedluizen blijven daarin plakken.

Inenten tegen bloedluizen ??? misschien bestaat zoiets wel, maar dan kan het goed zijn dat je de eitjes niet meer mag eten.

Om te testen of er nog bloedluis zit is dit een interessante truuk: een tuitje van WC-papier nemen. Daarin een opgerold stuk keukenrolpapier. Dat rolletje plak je onderaan de zitstok en 's anderendaags haal je het keukenrolpapier eruit en zie je of er zich bloedluizen in verstopt hebben.

HIer de volledige uitleg over bloedluizen: http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=23547
vrijdag 28 september 2012 - 15:01
Eniavaswen

Eniavaswen

Thx voor de tips. Ja, eigenlijk wel logisch dat ze dat niet zien zitten.
Tot nu toe had ik geen stok, want de soort die ik hiervoor had, zaten op de grond, maar ons nieuwe kippen zitten normaal wel op stok, dus dat moeten we nog in orde maken.
Er zijn idd wel wat kieren en spleten. Het dak kan omhoog om te kuisen en de vloerplaat kan eruit. In die spleten kruipen ze. Het zal dus moeilijk worden om alles af te dichten. Daar gaan we eens over moeten denken.
Wit schilderen is ook een interessante. Dat kan ik zeker doen.
vrijdag 28 september 2012 - 18:41
Eniavaswen

Eniavaswen

Vandaag het hok weer volledig uitgekuist. Het aantal overgebleven mijten was al drastisch verminderd. Sinds vandaag hebben ze ook een zitstok, maar dat vinden ze nog een beetje vreemd. Ze zaten daarnet met z'n drietjes naast de stok, maar wel al in het hok.
zondag 30 september 2012 - 19:18
Lino

Lino

dat gaat de goede richting uit. Volhouden!
maandag 1 oktober 2012 - 07:32
Boerke

Boerke

't Is maar een gedacht hé. Zijn de zitstokken soms niet te dun? Dat ze hun evenwicht niet kunnen houden.
En anders . Wij hebben eens voorgehad dat de kippen bovenop de nesten gingen zitten i.p.v. op de stokken. Wat deed ik? Ik schermde de nesten boven af dat ze verplicht waren elders te zitten. Ik denk wel dat je er vlug moet bij zijn want een slechte gewoonte is moeilijk af te leren.
Wat bij mij ook ooit eens geholpen heeft. Als de kippen 's avonds binnen zaten ,gaan zien en enkele keren na elkaar de kippen zelf op de stok zetten. Je weet toch dat een kip niet goed ziet in het donker en ze blijft zitten. Als ze dat gewoon worden en er springt daarna één op de stok dan volgen de anderen vanzelf want een kip is een dikke curieuseneus en die doet een ander steeds na.
donderdag 4 oktober 2012 - 11:49
Eniavaswen

Eniavaswen

Dat wist ik niet. De 'stok' is eigenlijk een plankje van 12mm breed en 5cm naar beneden. Ik denk wel dat ze het kunnen, want ze zitten soms toch ook op de rand van de compostbak.
Ze zijn idd wel al een tijdje gewoon van op de grond te slapen, omdat we hiervoor zijdehoentjes hadden die niet op een stok slapen. Ik wist niet dat ze niet goed zien in het donker. Weer wat bijgeleerd.
Maar ze zijn wel grappig als ze met z'n allen komen kijken als je iets doet aan hun hok of als ze je horen komen met eten.
Alleszins weer een bruikbare tip.
donderdag 4 oktober 2012 - 12:12
Boerke

Boerke

Daarvan komt toch het spreekwoord :"Met de kippen op stok gaan". Heb je al eens een kip in het donker buiten zien lopen.
Misschien een kleine tip . Anderen mogen me tegenspreken hoor; Alles wat op twee voeten loopt ziet in het donker niet,die op vier wel. Uitzonderingen zijn er steeds; zoals de uilen bv. .Vleermuizen zien ook niet maar die werken met een soort sonar-systeem.

Je weet toch ook dat een kip sneeuwblind is. Daarom dat in de winter de kippen steeds rond hun hok blijven . Daarom maak ik steeds een plek sneeuwvrij zodanig dat de kippen iets verder gaan.
donderdag 4 oktober 2012 - 12:38
Lino

Lino

een zitstok van 12mm is wel erg smal.
Daar kunnen ze wel op zitten maar om een hele nacht zo door te brengen...
En zijn de hoeken afgerond?

Even een duidelijke tekening gekopieerd om te tonen hoe een kippenpoot een stok moet 'grijpen'.
[afbeelding verwijderd niet-https]
bron: http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=23554
donderdag 4 oktober 2012 - 12:50
Eniavaswen

Eniavaswen

Oei, da's al meer een zitbalk. Hm, ik denk dat we het één en ander nog moeten aanpassen.
De hoeken zijn wel afgerond, maar als mijn plankje toch te smal is, maakt het al niet veel meer uit.
Kippen houden is toch lang niet zo eenvoudig als iedereen beweerd.
donderdag 4 oktober 2012 - 15:02
groenbloemeke

Groenbloemeke

Is uw dierenarts wel gespecialiseerd is kippen ???
In-enten tegen bloedluis heb ik nog nooit gehoord

vrijdag 5 oktober 2012 - 16:51

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon