Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/forum/30/allemaal-beestjes/1675/kolibrivlinder-of-onrustvlinder

menu
Tuinadvies
0

Kolibrivlinder of onrustvlinder

Ga naar meest recente reactie

Tekst aangepast

JovanDreumel

Deze kwam in de tuin aanvliegen en ging op de Nicotiana = siertabak zitten.
De vlinder liet zich ook nog geduldig fotograferen.


[afbeelding verwijderd niet-https]

maandag 14 augustus 2006 - 19:43

Martine

da's een leukerd, he!

Martine
maandag 14 augustus 2006 - 20:53

Kurt

Jo,

Het is een hele prestatie dat je de kolibrivlinder hebt kunnen fotograferen. Die heb ik nog nooit weten stil zitten en normaal blijft hij ook niet lang ter plaatse hangen.

Ik heb hier tijdens de opentuindagen gehoord dat men de kolibrivlinder ook wel eens de onrustvlinder of de meekrapvlinder durft noemen.

Via google vond ik nog de volgende interessante info over deze tot de nachtvlinders behorend diertje (alhoewel hij 's morgens vroeg en in de late namiddag te zien is):Zijn wetenschappelijke naam is: Macroglossum stellatarum. Hij behoort tot de pijlstaartvlinders en kan heel snel met zijn vleugels slaan waardoor hij op een kolibri lijkt. Een lange roltong is iets wat alle pijlstaartvlinders hebben en daarmee zijn ze gespecialiseerd in planten met lange buisbloemen, die voor de meeste insecten niet toegankelijk zijn.Het is een dagactieve nachtvlinder, want vooral bij hete dagen is hij in de namiddag en vroege avond te zien. Het bijzondere van deze soort is dat de exemplaren die je in mei en juni ziet al een hele reis achter de rug hebben. Het is een zuid-Europese soort, waarvan een deel jaarlijks over bijvoorbeeld de Pyreneeën en de Alpen trekt en naar onze streken vliegt. Ze leggen hier eieren en die komen in september uit. Deze tweede generatie vlinders kan zich hier verder niet voortplanten, want onze winters zijn te koud voor hun rupsen en poppen om te kunnen overwinteren. Het is mogelijk dat een deel weer terugtrekt, maar dat is niet helemaal zeker. De vlinder is tegenwoordig best wel zeldzaam geworden, daarom is het deste leuker dat het dier uw tuin met een bezoek heeft vereerd. Zijn favoriete nectarplanten zijn bijvoorbeeld; geraniums, petunia's, maar ook bijvoorbeeld, zeepkruid of slangekruid: Voedselplanten voor de rupsen zijn walstro-soorten en ook meekrap (Rubia tinctorum) vandaar ook de naam Meekrapvlinder

[afbeelding verwijderd niet-https]
de rups

[afbeelding verwijderd niet-https]
[afbeelding verwijderd niet-https]

Mvg,
Kurt
dinsdag 15 augustus 2006 - 01:25

Leentje

Jo,

Prachtig,

Het beestje heeft waarschijnlijk geweten, dat hier pas een topic "allemaal beestjes" geopend is!


Groetjes,
Leen
dinsdag 15 augustus 2006 - 01:31

Tekst aangepast

JovanDreumel

Ik dank jullie voor de gegeven informatie. Bij mij was de vlinder inderdaad in de late namiddag.
Ik wist niet dat de vlinder tot de nachtvlinders behoort.
En een paar dagen geleden kwam er weer een, maar nu op de Heliotropium arborescens = Heliotroop.
Maar deze had niet zoveel geduld of misschien wel minder honger. Dus daar heb ik helaas geen foto van. Maar de vlinder kan er zeker van zijn dat ik hem/haar in de gaten houd. Het kan natuurlijk ook een andere zijn.

dinsdag 15 augustus 2006 - 09:06

Bowie

Ik heb de kolibri's al in 't echt gezien en die gaan er idd nogal van door, die vleugels gaan zo rap dat ge ze niet eens ziet - ik wist niet dat er zoiets als een kolibrivlinder bestond, héél prachtig!!

Als je bedenkt dat zo'n dier nooit stil is, is dat een zeer geslaagde foto.
dinsdag 15 augustus 2006 - 09:11

SugarZijn wetenschappelijke naam is: Macroglossum stellatarum. Hij behoort tot de pijlstaartvlinders en kan heel snel met zijn vleugels slaan waardoor hij op een kolibri lijkt. Een lange roltong is iets wat alle pijlstaartvlinders hebben en daarmee zijn ze gespecialiseerd in planten met lange buisbloemen, die voor de meeste insecten niet toegankelijk zijn.Het is een dagactieve nachtvlinder, want vooral bij hete dagen is hij in de namiddag en vroege avond te zien. Het bijzondere van deze soort is dat de exemplaren die je in mei en juni ziet al een hele reis achter de rug hebben. Het is een zuid-Europese soort, waarvan een deel jaarlijks over bijvoorbeeld de Pyreneeën en de Alpen trekt en naar onze streken vliegt. Ze leggen hier eieren en die komen in september uit. Deze tweede generatie vlinders kan zich hier verder niet voortplanten, want onze winters zijn te koud voor hun rupsen en poppen om te kunnen overwinteren. Het is mogelijk dat een deel weer terugtrekt, maar dat is niet helemaal zeker. De vlinder is tegenwoordig best wel zeldzaam geworden, daarom is het deste leuker dat het dier uw tuin met een bezoek heeft vereerd. Zijn favoriete nectarplanten zijn bijvoorbeeld; geraniums, petunia's, maar ook bijvoorbeeld, zeepkruid of slangekruid: Voedselplanten voor de rupsen zijn walstro-soorten en ook meekrap (Rubia tinctorum) vandaar ook de naam Meekrapvlinder


Kurt, toch even een kleine aanpassing op deze tekst. De kolibrivlinder is één van de vlindersoorten die de laatste jaren steeds frequenter voorkomt bij ons, ten gevolge van het warmere klimaat de laatste jaren.
Als je hem in je tuin wilt hebben, is er één plant die verschrikkellijk veel aantrekkingskracht op de vlinder heeft : kamperfoelie (de klimmer)sugar
dinsdag 15 augustus 2006 - 09:40

Nientje

die mag bij mij in de tuin ook komen
nientje
dinsdag 15 augustus 2006 - 12:24

Kurt

Sugar,

Dat klopt volledig. Je ziet deze kolibrivlinder de laatste jarn steeds vaker in onze contreien. Althans toch in onze tuin.

Alle soorten vlinderplanten zoals Verbena's, Lantana's, vlinderstruiken, heliotropen,... heb ik ze al zien rondhangen. Van die kamperfoelie wist ik niet. Ga dat volgend seizoen zeker in de gaten houden. Welke variëteit van Lonicera heb je staan Sugar? Een wilde, sterk geurende of een cultivar op naam? Dat kan een verschil maken.

Alvast bedankt voor de tip.
Mvg,
Kurt

dinsdag 15 augustus 2006 - 17:21

Sugar

Sugar,

Dat klopt volledig. Je ziet deze kolibrivlinder de laatste jarn steeds vaker in onze contreien. Althans toch in onze tuin.

Alle soorten vlinderplanten zoals Verbena's, Lantana's, vlinderstruiken, heliotropen,... heb ik ze al zien rondhangen. Van die kamperfoelie wist ik niet. Ga dat volgend seizoen zeker in de gaten houden. Welke variëteit van Lonicera heb je staan Sugar? Een wilde, sterk geurende of een cultivar op naam? Dat kan een verschil maken.

Alvast bedankt voor de tip.
Mvg,
Kurt


Wel, Lonicera japonica 'Halliana' is een plant die ze blijkbaar enorm aantrekt. Eentje die dus inderdaad erg fel ruikt
Ik woon sinds kort in het centrum van ed stad, geen vlinders hier dus (ik heb zelfs amper bijen), maar mijn zus heeft vorig jaar meer dan 20 kolibrivlinders op haar (enorm grote, woekerende) kamperfoelie geteld. Wegens verbouwingswerken is die plant dit voorjaar gesneuveld, nu zitten de beesten (wel minder) op een andere kamperfoelie achter in de tuin (een roze variëteit)

sugar
dinsdag 15 augustus 2006 - 17:28

Catgarden

Ik heb ook al tal van keren zo'n kolibrivlinder proberen vast te leggen op foto maar is me tot nu toe nog niet gelukt.
Tegen valavond zie ik er ook regelmatig op onze siertabak die in potten staan op het terras.
vrijdag 18 augustus 2006 - 14:21

Martine

heb er vandaag ook ééntje gezien bij de Valeriaan, heel mooi,
Martine
zaterdag 19 augustus 2006 - 23:26

Annis

Bij ons is hij ook regelmatig te zien[Sittard Nederland] bijna iedere dag zit hij op de vlinderstruik. Probeer ook altijd een foto te maken maar als je hem goed en wel in de kijker hebt is hij ineens vedwenen. Vindt het een erg interessant beestje.
Ann
zondag 20 augustus 2006 - 17:13

Musicrobert

Gisteren zag ik iets fladderen voor onze hangpetunia's (echte naam ben ik vergeten). Eerst dacht ik dat het een kruising tussen een vlinder en een hommel was, maar nu weet ik beter. Dit is de eerste keer dat ik die in mijn leven heb gezien toch zeker bij ons in Essen, maar ook de eerste keer dat wij deze bloemen hebben. Enne die foto's zijn heel mooi van die mooie vlinder. Valt die ook onder de noemer ongedierte?
woensdag 23 augustus 2006 - 08:28

Cactelders

Ongedierte is wat de mensen ervan maken omdat ze voor hen lastig of vervelend zijn , voor zover ik weet doet dit beestje als vlinder geen kwaad , als rups zal het wel anders liggen. BTW voor de beesten zijn wij wellicht het ONGEDIERTE.
donderdag 24 augustus 2006 - 21:25

Natuurmanjak

[afbeelding verwijderd niet-https] Aan alle vlinder bewonderaars hier noch eens een foto van die moeilijk te fotograferende colibrie,en hier kan je zijn vleugels wel zien,deze foto kost mij een dag tijd !!!!!! guido
maandag 28 augustus 2006 - 19:23

Kurt

Guido,

Daar mag je gerust fier op zijn. Er zijn er maar weinigen die van een kolibrievlinder een mooie foto kunnen maken.
maandag 28 augustus 2006 - 22:17

Nientje

ja, dat is wel een mooi fotooke
nientje
dinsdag 29 augustus 2006 - 20:23

Lisa

nog nooit gezien heel mooi zal wel eens een beetje beter op de diertjes letten
lisa
woensdag 30 augustus 2006 - 23:16

Nientje

heb er ook nog nooit ene gezien hoor lisa, ik denk dat wij teveel naar ons bloemekes kijken
nientje
donderdag 31 augustus 2006 - 21:07

Lisa

dat klopt wel ,maar nu kijk ik ook links en rechts
guido een heel mooie foto ,mag je mij sturen
donderdag 31 augustus 2006 - 23:13

Wendy

amaai, dit heb ik nog nooit gezien, een mooie aanwinst als deze vlinder jouw tuin uitkiest!
grts Wendy
zaterdag 2 september 2006 - 21:20

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken