menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Witte larven

Ga naar meest recente reactie

Olivia

Olivia

Wie kent deze larven? Ze zitten net onder de graszoden, en zijn talrijk aanwezig in onze tuin. [afbeelding verwijderd niet-https]
vrijdag 7 maart 2008 - 09:23
Olivia

Olivia

sorry voor de joekel van een foto, heb het wat verkeerd ingeschat.

vrijdag 7 maart 2008 - 09:25
lentemode

Lentemode

Hallo Olivia,

Ik denk dat het jonge larven, engerlingen, zijn van de meikever.

Groetjes, Mia[afbeelding verwijderd niet-https]
vrijdag 7 maart 2008 - 09:31
LauraK

LauraK

Hallo Olivia,

Het zouden zgn. engerlingen kunnen zijn. Dit vond ik erover, toen ik even snel keek op Google:

"Engerlingen zijn de larven van een kever die tot de familie bladsprietkevers behoort. De meest voorkomende soorten in Nederland zijn: De engerling van de Meikever (Melolontha melolontha). De engerlingen leven in de grond en knagen aan de wortels van kruidachtige planten, zoals gras, maar ook aan die van bomen. Schade: de engerlingen voeden zich met de wortels van het gras. De engerling van de Junikever (Amphimallon solstitialis). De engerling van de Junikever is een kleinere engerling dan de Meikever. Engerlingen van de junikever vreten alleen aan grassen. De engerling van de Sallandkever Hoplia philanthus De engerlingen zijn ongevoelig voor vorst. Het is één van de weinige soorten die ook in de winter actief blijven met alle schade van dien. Schade: de engerlingen zitten meestal in het gras, maar in bepaalde gevallen zitten zij ook ook onder heesters."

Over de bestrijding vond ik het volgende:

"-preventieve bestrijding:
Geef het gazon voldoende water en mest om ervoor te zorgen dat de conditie zo goed mogelijk is.
De slecht onderhouden gazons zijn meer vatbaar voor schade. Geef daarom uw gazon preventief voldoende voedsel en water.
Verticuteer voldoende tegen het mos om schadelijke keverlarven te vermijden.

-chemische bestrijding:
Een afdoende chemische bestrijding is momenteel nog niet mogelijk daar er momenteel geen afdoende pesticide beschikbaar is voor het bestrijden van engerlingen in gazons.

-biologische bestrijding:
Biologische bestrijding van de rozenkever en de de sallandkever (Hoplia philanthus) is wel mogelijk met insectenparasiterende aaltjes (Heterorhabditis bacteriophora). De junikever en de meikever zijn niet vatbaar voor deze aaltjes.
Deze microscopisch kleine aaltjes zullen actief op zoek gaan naar keverlarven. Als ze dan een keverlarve binnen dringen scheiden ze bacterie af die in symbiose leeft met de aaltjes maar die wel fataal is voor de engerling. De bacteriën zetten de ingewanden van de gastheer om in vloeibaar voedsel die gemakkelijker te eten is voor de nematoden.
De parasitaire nematoden die zich zeer goed voelen in hun eetparadijs vermenigvuldigen zich in de keverlarve vooraleer die ontbindt. Zodoende verspreidt zich een nieuwe generatie nuttige nematoden die op zoek kunnen gaan naar nog resterende engerlingen. Geïnfecteerde keverlarven of engerlingen verkleuren van wit - beige naar helder rood tot bruin en het insect verslijmt waardoor het vaak moeilijk terug te vinden is. De eerste engerlingen kunnen na twee tot vier dagen reeds gedood worden."

Hier nog even een afbeelding van een engerling, zodat je kan kijken of het dezelfde is als in jouw tuin:
[afbeelding verwijderd niet-https]

Groeten van Laura.
vrijdag 7 maart 2008 - 09:35
Olivia

Olivia

Dankjewel voor de reactie Lentemode en LauraK.
Het beestje op de foto is inderdaad de larve van in de tuin. We hebben het huis nog niet zo lang en het gazon ligt er verwaarloosd bij met vrij veel mos. De buren vertelden dat het gazon nooit extra voedsel of kalk kreeg. Dus wat je schrijft dat "slecht onderhouden gazons meer vatbaar zijn voor schade" klopt als een bus, dat is nu wel duidelijk: het gazon verarmde jaar na jaar, en die larven konden lekker doorvreten. Wat we gaan doen is het gazon een opkikkertje geven met een verticuteerbeurt, kalkgift en extra voedsel. De larven zullen we verwijderen als we ze tegenkomen (bij spitten), dat lijkt mij nog het meest effectieve. En verder proberen een "gezonde" gazon te bekomen. Heb er wel geen idee van op welke termijn je zo'n verwaarloosd gazon "er door haalt". Dat zien we wel.
Nog eens bedankt voor de hulp!
zondag 9 maart 2008 - 20:24

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon