menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Viburnum opolus roseum sneeuwballenboom

Ga naar meest recente reactie

RichKE

RichKE

Hallo, ik heb, of liever ik had (waarschijnlijk) thuis een pracht van een sneeuwballen struik. Een prachtkoepel van wel 5m doorsnee. Nu is die op een voor mij onverklaarbare reden aant afsterven, verdorde bladeren juist alsof het herfst is. Gelukkig(?) heb ik nog stekken ervan maar toch zou ik ergens een reden willen vinden waarom???

Groetjes Richard
dinsdag 31 juli 2007 - 09:44
Tanja

Tanja

Dag Richard,

Zitten er geen beestjes op???
Of misschien een schimmel???

Groetjes,
Tanja
donderdag 2 augustus 2007 - 20:03
RichKE

RichKE

Sorry voor het late antwoord, maar ik vind gewoonweg niets! Geen beestjes onder of op het blad, geen schimmels. Maar zou dat kunnen dat een zo grote sterke struik door insecten of andere beestjes zou kunnen afsterven?
dinsdag 7 augustus 2007 - 11:25
Detuinenindemen

Detuinenindemen

Verwelkingsziekte ofwel Verticillium, kan kleine maar ook grote struiken en bomen aantasten, helaas. Als je de struik snoeit, dien je de snoeischaar daarna goed schoon te maken om besmetting te voorkomen. Verticillium dahliae is te herkennen aan een paarse rand in de aangetaste takken.

In het boek "Tuinadvies, het hele jaar door" gaat Kurt uitgebreid op dit onderwerp in.
dinsdag 7 augustus 2007 - 11:35
RichKE

Tekst aangepast

RichKE

Hier enkel foto's van de zieke struik.... Effe aanklikken voor vergroting.....

[afbeelding verwijderd niet-https]

Bovenkant blad

[afbeelding verwijderd niet-https]

Onderkant blad.

[afbeelding verwijderd niet-https]

Nog eens onderkant blad.

[afbeelding verwijderd niet-https]

het einde

een paarse rand vind ik niet in of aan de takken!!?? Waar zou ik moeten kijken moest het wel zo zijn?

groetjes RichKE
zaterdag 11 augustus 2007 - 15:55
Detuinenindemen

Detuinenindemen

Wanneer je een takje afknipt, kun je een paarse ring zien als er sprake is van Verticillium dahliae. Deze vorm kan optreden als er op de betreffende grond eerder Dahlia's, aardbeien of aardappelen hebben gestaan. Er bestaat nog een vorm: V. albo-atrum. Ik weet niet of je daarbij ook een paarse ring ziet. Het afknippen van de takken is, gezien de kans op besmetting, ook niet echt aan te bevelen. Zoals ik al zei, de snoeischaar in elk geval goed schoonmaken.
Op dezelde plaats kun je beter geen heesters aanplanten die gevoelig zijn voor deze schimmel. En jammer genoeg zijn dat er veel, zoals de fluweelboom, de judasboom, de kansenboom, de pruikenboom.....Dat weet ik omdat deze bij mij op een bepaald stuk allemaal het loodje hebben gelegd! Dat stuk werd voorheen gebruikt voor aardappelen. Ik ga nu proberen of de zwarte vlier daar wil gedijen.
zaterdag 11 augustus 2007 - 17:51
RichKE

RichKE

Bij mijn weten en dat is tenminste 35 jaar heeft daar niets opgestaan dan gras, het was vroeger een wei, maar kan dat zo plots beginnen, ik heb eerder geen symptomen waargenomen en die struik was toch wel al +/- 25 jaar. En die zwarte vlekjes op de onderkant van het blad hebben niets te betekenen?
zaterdag 11 augustus 2007 - 18:29
Detuinenindemen

Detuinenindemen

Zwarte vlekjes zijn, zover ik weet, geen noodzakelijk kenmerk van verticillium. Ik kan dus ook niet met zekerheid stellen dat uw Viburnum daar aan lijdt. Ik mag ook hopen van niet. Het plotselinge afsterven doet wel in die richting vermoeden en helaas is de leeftijd van de struik geen tegen-indicator.
zondag 12 augustus 2007 - 20:43

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon